Planirate trudnoću? Evo kako se možete pripremiti i povećati šanse začeća.

Trudnoća je složen proces i mnogi faktori utječu na nju. Dok neki parovi uspiju začeti u roku od mjesec dana, drugima treba duže jer tijelo nije spremno. Zdrava beba i trudnoća počinje prije začeća. Bitno je da se pripremite fizički i psihički. Uz planiranje prije trudnoće možete se adekvatno pripremiti. Uradite testove i napravite neke promjene. Evo čega se trebate držati ako planirate trudnoću. 

1. Uradite preglede

Pred-trudnički pregled može otkriti potencijalne poteškoće u trudnoći ili kod začeća. Zajedno s partnerom prođite potrebne preglede da utvrdite da ste oboje zdravi i možete začeti. U toku pregleda prođite kroz historiju bolesti vaše porodice da biste bolje razumjeli faktore koji mogu povećati rizik od komplikacija.

2. Provjerite lijekove koje pijete

Preporučuje se da ‘očistite’ ladicu s lijekovima kad pokušavate zatrudniti. Pregledajte sve što pijete, od lijekova za bolove pa čak i ljekovito bilje koje svakodnevno pijete za glavobolju, anksioznost i prehladu. Savjetujte se i s doktorom jer bi neki od lijekova mogli sadržati nešto što se ne preporučuje u trudnoći.

 

3. Uzimajte multivitamine

Putovanje od devet mjeseci nije jednostavan za ženu, jer trudnoća vas može provesti kroz razna stanja fizičkih i emocionalnih promjena. Zato vam trebaju nutrijenti, ali i zato što je to potrebno vašoj bebi. Uzimajte multivitamine za zdravu trudnoću. Savjetujte se s doktorom o količini multivitamina i folnih kiselina. 

4. Dovedite se na zdravu tjelesnu težinu

Ako vi ili vaš partner imate veću tjelesnu težinu, potrudite se da je dovedete u red. Višak kila može stvoriti potencijalne probleme kod začeća. Isto vrijedi i ako ste dijabetičar ili imate druge bolesti zbog kojih pijete lijekove da ih dovedete na normalnu referentnu jedinicu.

 

5. Održavajte zdrav životni stil

Prestanite pušiti i piti, i pokušajte redovno i dovoljno spavati. Ove tri stvari imaju velikog efekta na trudnoću i vašu bebu. Spavajte bar 8-9 sati dnevno. 

6. Vježbajte

Vježba je vrlo važna prije i poslije trudnoće. Ne mislimo da trebate raditi ekstremne vježbe, ali trebate biti fizički aktivni. Prošetajte, bavite se jogom ili pilatesom, šta god vama odgovara. Pokušajte vježbati par tri puta sedmično po sat vremena.

7. Hranite se zdravo

Multivitamini će vam dati neke nutrijente, ali se nemojte samo na njih oslanjati. Napravite listu zdrave hrane i obroka, uz vitamine. Smanjite unos fast fooda i masnije hrane. Jedite više zelenog povrća, voća, oraha, žitarica i zdravih masti. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave