Planiranje trudnoće – Kada je pravo vrijeme za trudnoću?

Ženama koje planiraju zatrudnjeti savjetuje se uzimanje dodataka folne kiseline kako bi se smanjila vjerojatnoća oštećenja neuralne cijevi fetusa.

Mnoge žene odluče planirati trudnoću prije začeća kako bi umanjile moguće negativne vansjke utjecaje na fetus.

Šta je planiranje trudnoće?

Planiranje trudnoće kod mnogih žena započinje i prije začeća. Druge odluče započeti planiranje kada saznaju za trudnoću. Iako je moguće imati zdravu trudnoću i dijete bez plana trudnoće, razvijanje plana trudnoće jedan je od načina da se osigura da vaše dijete ima najveće šanse da bude zdravo, te da imate zdravu trudnoću. Planiranje trudnoće obično uključuje:

  • Diskusije sa partnerom i vašim zdravstvenim timom, uključujući rasprave o prehrani i vitaminima, vježbanju, genetskom savjetovanju, debljanju i potrebi izbjegavanja određenih lijekova i apstinenciji od alkohola.
  • Ponekad, planiranje trudnoće uključuje praćenje plodnih dana i zakazivanje seksualnih odnosa za doba mjeseca kada je žena najplodnija. Parovi koji imaju redovne seksualne odnose i koji još uvijek ne uspijevaju začeti obično se savjetuju sa specijalistom za neplodnost. Doktori uglavnom preporučuju zdravim parovima u kojima je žena mlađa od 35 godina da pokušaju začeti godinu dana prije savjetovanja sa specijalistom za neplodnost. Žene starije od 35 godina se trebaju konsultovati sa specijalistom nakon šest mjeseci pokušaja začeća.
  • Budući da neke žene doživljavaju lagano krvarenje poznato kao implantacijsko krvarenje u vrijeme očekivanog menstrualnog razdoblja ili zbog neredovnih menstrualnih ciklusa, neke žene možda neće shvatiti da su trudne dok se ne počnu javljati specifični simptomi trudnoće. Do tog trenutka, žena se možda nesvjesno izlagala supstancama koje mogu biti štetne za trudnoću. Žene koje odluče započeti planiranje trudnoće prije začeća mogu poduzeti korake kako bi se izbjeglo potencijalno izlaganje štetnim supstancama.

Zašto je planiranje trudnoće važno?

Prije nego što žena zatrudni, može sa doktorom razgovarati o svojoj anamnezi, fokusirajući se na sljedeće:

  • Hronična medicinska stanja poput dijabetesa, bolesti štitnjače, bolesti bubrega ili bolesti srca trebaju se nadzirati i dobro kontrolisati prije začeća kako bi se dosegle najveće šanse za zdravu trudnoću.
  • Žene se mogu testirati kako bi se utvrdilo da li su zaražene virusima HIV-a ili hepatitisa B, tako da odgovarajući tretman tokom trudnoće ili prilikom porođaja može pomoći u sprečavanju prenošenja infekcije na bebu.
  • Historija imunizacije i imunološki odgovor na varicelu (vodene kozice) i rubeolu (njemačke ospice): status imuniteta žene na ove dvije infekcije, koje mogu naštetiti fetusu u razvoju, može se utvrditi testom krvi. Ako žena nije imuna na ove infekcije, mogu se dati vakcine prije pokušaja začeća. Nakon primanja cjepiva protiv varicele, žene trebaju pričekati 30 dana prije pokušaja začeća. Također, treba preduzeti mjere predostrožnosti protiv nastanka nekih drugih infekcija.
  • Parovi koji imaju istoriju nasljednih bolesti, imaju drugu djecu sa genetskim bolestima ili imaju porodične anamneze za određena stanja, mogu odabrati da se podvrgnu genetskom savjetovanju prije začeća. Vaš doktor vam može pomoći da utvrdite je li genetsko savjetovanje prikladno za vas.
  • Prestanak pušenja dramatično poboljšava šanse za zdravu trudnoću, a žene koje planiraju trudnoću trebaju se suzdržati od upotrebe alkohola. U idealnom slučaju osobe koje imaju problema sa zloupotrebom opojnih droga trebaju se identificirati i liječiti prije planiranja trudnoće.

Postoji li posebna prehrana za žene koje planiraju trudnoću?

Zdrava prehrana koja osigurava sve potrebne hranjive sastojke za fetus u razvoju povećava šanse za zdravu trudnoću. Iz tog razloga je najbolje izbjegavati određene načine ishrane u trudnoći. Konkretno, trudnice bi obično trebale izbjegavati hranu sa visokim udjelom masti, vegetarijansku ishranu i dijete za mršavljenje. Zdrava prehrana također znači ograničiti unos šećera. Mnoge žene takođe odlučuju početi jesti zdravu ishranu u fazi prije začeća kako bi povećale svoje šanse da rode zdravu bebu. Općenito, zdrava prehrana jednaka je i za trudnice i za žene koje nisu trudne, uz nekoliko posebnih izuzetaka o kojima će biti riječi u nastavku.

Dokazi o tome je li konzumacija kofeina u trudnoći štetna nisu konačni. Međutim, poznato je da fetus kofein metabolizira vrlo sporo, pa majčina konzumacija kofeina rezultira produženom izloženošću fetusa kofeinu. Konzumacija standardnih nivoa kofeina nije povezana sa bilo kakvim negativnim ishodima trudnoće, no pojedinačne studije su pokazale da kofein može dovesti do povećane nemirnosti fetusa i ubrzanje otkucaja srca. Prema mnogim stručnjacima, unos kofeina u trudnoći trebao bi biti ograničen na 200 mg dnevno, što je ekvivalentno jednoj šoljici kafe.

Ženama koje planiraju zatrudnjeti savjetuje se uzimanje dodataka folne kiseline kako bi se smanjila vjerojatnoća oštećenja neuralne cijevi fetusa. Neuralna cijev se zatvara rano u trudnoći (18 do 26 dana nakon začeća), pa je suplementacija folnom kiselinom najbitnija u ranim danima trudnoće. Često je suplementacija nakon dijagnoze trudnoće prekasna da smanji rizik od oštećenja neuralne cijevi. Preporučuju se vitamini koji sadrže 400 do 800 mcg folne kiseline, koje je potrebno uzimati svakodnevno.

Zbog prisustva određenih toksina u okolini (poput žive), vrste i količinu ribe i školjki koja se jede tokom trudnoće treba regulisati. Generalno se preporučuju 2-3 porcije morskih plodova i ribe s niskim sadržajem žive sedmično, koji uključuju losos, škampe, tunjevinu, bakalar i somove. Također, trudnice ne smiju jesti sirovu ribu.

Multivitamini nisu sigurni za trudnice, jer prekomjerne doze vitamina mogu biti štetne i njihovi efekti na fetus nisu u potpunosti proučeni. Velike doze vitamina A u ranoj trudnoći povezane su s urođenim manama. Ženama koje planiraju trudnoću ili koje su trudne savjetuje se da ne konzumiraju suvišne dijetetske suplemente ili biljne pripravke, jer su njihovi učinci na fetus u razvoju nepoznati. Najsigurniji izbor za žene koje planiraju trudnoću je uzimanje prenatalnog vitaminskog dodatka koji sadrži folnu kiselinu i željezo.

Trudnice bi također trebale pokušati izbjegavati nepasterizovano mlijeko, mekane sireve, delikatesno meso te nedovoljno kuhanu ili sirovu hranu životinjskog porijekla. Glavni razlog za to je rizik od izloženosti bakteriji Listeria monocytogenes, koja može uzrokovati pobačaj i druge probleme. Voće i povrće treba dobro oprati prije konzumacije.

Prethodni članak
Naredni članak

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave