Planiranje trudnoće – da li je vaše tijelo spremno?

Planiranje trudnoće može pomoći vama i vašem partneru da povećate šanse zdrave trudnoće. Evo šta možete očekivati dok planirate trudnoću.

Odlučili ste da zatrudnite i emocionalno ste spremni, ali da li je vaše tijelo spremno?

Da biste bili sigurni da ćete imati zdravu trudnoću, prije svega zakažite posjetu kod doktora. Posjeta doktoru prije trudnoće veoma je bitna, pogotovo ako ste u 30-im ili 40-im ili imate bilo kakvu hroničnu bolest.

Kakvu vrstu kontracepcije koristite?

Ako ste uzimali kombinaciju kontracepcijskih pilula, povremeno ili na duži period, vaša menstruacija trebala bi se vratiti u roku od 30 dana nakon što ih prestanete uzimati i ne morate uzimati pauzu prije nego što probate zatrudniti.

Međutim, mnogo je lakše pretpostaviti kada ćete ovulirati  ako ste imali bar jednu menstruaciju prije nego što zatrudnite. Ako planirate pričekati par mjeseci, koristite zaštitu dok vam se menstruacija ne stabilizira.

Ako ste koristili neku vrstu dugoročnih kontracepcija, poput progestina u injekcijama, trebat će više vremena da se vrati vaša plodnost. Ipak, 50% žena koje koriste progestin zatrudne u roku od 10 mjeseci nakon zadnjeg ubrizgavanja.

Jesu li vaše vakcine kratkotrajne?

Infekcije poput kozica i ospica mogu biti opasne po zdravlje nerođene bebe. Ako niste sigurni da li ste imuni na neke infekcije trebali biste se testirati i, ako je potrebno, poduzeti mjere da se ne bi stvorila infekcija, bar mjesec dana prije začeća.

Imate li hroničnih bolesti?

Ako ste pretili ili imate neku hroničnu bolest poput dijabetesa, astme i visokog krvnog pritiska, pobrinite se da sve imate pod kontrolom prije nego što zatrudnite. U nekim slučajevima, doktor vam može preporučiti neke lijekove prije trudnoće. Također će vam dati do znanja ako budete trebali određene lijekove ili tretmane u toku trudnoće.

Uzimate li neke lijekove ili suplemente?

Recite vašem doktoru ukoliko uzimate neke lijekove ili suplemente. Zavisno o proizvodu, vaš doktor bi vam mogao preporučiti promjenu doze, izmijeniti lijek ili preporučiti neki drugi lijek. To je odlično vrijeme i da počnete uzimati prenatalne vitamine. Neuronska cijev bebe  razvija se u mozak i kičmenu moždinu, ponekad i prije nego što saznate da ste trudni. Uzimanje prenatalnih vitamina prije začeća sprječava nastanak defekta neuronske cijevi.

Postoji li rizik od seksualno prenosive bolesti?

Seksualno prenosive infekcije poput gonoreje, sifilisa i klamidije mogu utjecati na mogućnost začeća. U trudnoći ove infekcije predstavljaju rizik i za majku i za bebu. Ako postoji rizik od seksualno prenosive bolesti, ili sumnjate da vaš partner ima infekciju, pitajte doktora za savjet o sprječavanju ili liječenju.

Da li neko u vašoj porodici ima određenu bolest?

Ponekad se zbog genetike vaših porodica može povećati rizik rođenja djeteta koje ima određenu bolest, poput cistične fibrioze ili urođenih defekata. Ako postoji zabrinutost, možete posjetiti genetskog savjetnika.

Koliko ste stari vi i vaš partner?

Kako žena stari, tako se povećava rizik od problema s plodnošću, rizik od pobačaja i hromosomskih bolesti. Neke komplikacije u trudnoći, poput gestacijskog dijabetesa, su češće kod starijih žena. Ulogu može igrati i očeva dob. Vaš doktor može vam dati najbolji savjet i reći vam ukoliko trebate napraviti plan da bi trudnoća bila zdrava od početka do kraja.

Jeste li prije bili trudni?

Doktor će vas pitati o prijašnjim trudnoćama. Nemojte zaboraviti da spomenete sve komplikacije koje ste možda imali, poput povišenog krvnog pritiska, gestacijskog dijabetesa, ranog poroda ili urođenog defekta, ili trudnoća koje su zahtijevale carski rez.

Ako ste već prije rodili bebu s defektom neuronske cijevi, vaš doktor će vam preporučiti veću dozu folne kiseline.

Ako imate neki strah ili ste zabrinuti zbog nečega, recite to svom doktoru. On ili ona će vam pomoći i dati najbolji savjet da povećate šanse zdrave trudnoće.

Da li se trudnoća uklapa u vaš trenutni način života?

Zdrave odluke su vrlo bitne u trudnoći. Na primjer.

  • Vaš doktor će vam spomenuti koliko je bitno da se zdravo hranite, regularno radite fizičke aktivnosti i kontrolišete stres.
  • Ako imate manjak ili višak kila, doktor će vam dati odgovarajući savjet prije nego što zatrudnite.
  • Vrlo je bitno izbjegavati alkohol, drogu i otrovne supstance.
  • Ako ste pušač, pitajte za savjet kako da prestanete.

Ako je moguće, povedite svog partnera na preglede. Način života vas i vašeg partnera je bitan jer može utjecati na vašu bebu i vas.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave