Planiranje trudnoće

 

Brigom o zdravlju i redovnim pregledima povećavate šanse za urednom trudnoćom, koja će proteći bez problema i šansu da imate zdravo dijete.

Ako pokušavate roditi dijete ili samo razmišljate o tome, nije prerano za početak pripreme za trudnoću. Brigom o zdravlju i redovnim pregledima povećavate šanse za urednom trudnoćom, koja će proteći bez problema i šansu da imate zdravo dijete. Nekim ženama pripremanje tijela za trudnoću traje nekoliko mjeseci. Za ostale žene to bi moglo potrajati duže. Bilo da je ovo vaše prvo, drugo ili šesto dijete, važni su sljedeći koraci koji će vam pomoći da se pripremite za najzdraviju moguću trudnoću.

Napravite plan i poduzmite mjere

Bez obzira jeste li ih zapisali ili ne, vjerovatno ste razmišljali o svojim ciljevima imati ili ne imati djecu i kako to postići. Na primjer, kada niste željeli imati dijete, koristili ste učinkovite metode kontrole rađanja da biste postigli svoje ciljeve. Sada kada razmišljate o zatrudnjenju, vrlo je važno poduzeti korake da biste postigli svoj cilj – zatrudnjeti i imati zdravo dijete!

Pogled kod svog doktora

Prije trudnoće razgovarajte sa svojim liječnikom o zdravstvenoj zaštiti prije začeća. Vaš liječnik će htjeti razgovarati o vašoj zdravstvenoj historiji i bilo kojim trenutnim medicinskim stanjima koja bi mogla utjecati na tok i ishod trudnoće. Također će razgovarati o svim prethodnim problemima trudnoće, lijekovima koje trenutno uzimate, cijepljenjima koja će vam možda trebati i koracima koje možete poduzeti prije trudnoće kako biste spriječili određene urođene mane kod djeteta. Ako vaš liječnik nije razgovarao s vama o ovoj vrsti njege, pitajte! Napravite popis šta trebate pitati da ne biste zaboravili.

Obavezno razgovarajte sa svojim lijekarom o:

Medicinski uslovima- Ako trenutno imate bilo kakve zdravstvene probleme, budite sigurni da su pod nadzorom i da se liječe. Neka od ovih stanja uključuju: spolno prenosive bolesti (SPB), dijabetes, bolesti štitnjače, visoki krvni tlak i druge hronične bolesti.

Životni stil i ponašanja- Razgovarajte sa svojim lijekarom ili drugim zdravstvenim radnikom ako pušite, pijete alkohol ili koristite određene lijekove; živite u stresnom ili nasilnom okruženju; ili radite ili živite u nezdravoj okolini.  Zdravstveni radnici mogu vam pomoći savjetovanjem, liječenjem i drugim uslugama podrške.

Lijekovima- Uzimanje određenih lijekova tokom trudnoće može uzrokovati ozbiljne urođene mane. Oni uključuju neke lijekove na recept i bez recepta, te dijetetske ili biljne dodatke. Ako planirate trudnoću, prije nego što zatrudnite, trebate razgovarati o potrebi bilo kojeg lijeka i provjerite uzimate li samo one lijekove koji su potrebni.

Opioidi su sintetički ili prirodni proteini koji imaju sposobnost suzbijanja percepcije boli vežući se za receptore u mozgu i leđnoj moždini. Prvi sintetički opioidi su dobro poznati analgetici pro­izvedeni u laboratorijsko-industrijskim uvjetima. Osobe mogu koristiti opioide kako je propisano, međutim  mogu zloupotrebljavati opioide na recept, mogu koristiti nedozvoljene opioide poput heroina.  Ako je žena trudna ili planira zatrudnjeti, prvo što bi trebala učiniti je razgovarati s pružateljem zdravstvenih usluga. Neke žene trebaju tijekom trudnoće uzimati opioidni lijek za suzbijanje boli ili za liječenje poremećaja upotrebe opioida. Stvaranje plana liječenja poremećaja upotrebe opioida, kao i drugih zdravstvenih stanja koja se javljaju istovremeno, prije trudnoće može pomoći ženi da poveća svoje šanse za zdravu trudnoću. Ako se borite s poremećajem upotrebe opioida, pogledajte resurse CDC-a i partnera.

Vakcinacije – Neka se cijepljenja preporučuju prije trudnoće, tijekom trudnoće ili neposredno nakon poroda. Pravo cijepljenje u pravo vrijeme može vam pomoći da budete zdravi i pomoći da vaše dijete ne postane  bolesno ili da ima doživotne zdravstvene probleme.

Svakodnevno uzimajte 400 mikrograma folne kiseline

Folna kiselina je vitamin B. Ako žena ima dovoljno folne kiseline u svom tijelu najmanje 1 mjesec prije i tokom trudnoće, to može pomoći u sprečavanju većih urođenih oštećenja bebinog mozga i kičme.

Prestanite piti alkohol, pušiti i koristiti određene droge

Pušenje, konzumiranje alkohola i upotreba određenih droga mogu prouzrokovati mnoge probleme tokom trudnoće ženi i njezinoj bebi, poput prijevremenog rođenja, urođenih mana i smrti dojenčadi. Ako pokušavate zatrudnjeti i ne možete prestati piti, pušiti ili koristiti drogu, potražite pomoć! Obratite se svom ljekaru ili lokalnom centru za liječenje.

Izbjegavajte otrovne tvari i onečišćenja okoliša

Izbjegavajte štetne hemikalije, zagađivače okoliša i druge otrovne tvari poput sintetičkih hemikalija, metala, đubriva, spreja za kukce i izmet mačaka ili glodavaca oko kuće i na radnom mjestu. Ove tvari mogu naštetiti reproduktivnom sistemu muškaraca i žena. Mogu otežati trudnoću. Izloženost čak malim količinama tokom trudnoće, dojenačke dobi, djetinjstva ili puberteta može dovesti do bolesti.

Naučite historiju bolesti u porodici

Prikupljanje zdravstvene istorije vaše porodice može biti važno za zdravlje vašeg dijeteta. Možda niste shvatili da srčani problemi ili bolesti nekog bliskog vašeg rođaka može uticati na vaše dijete, ali dijeljenje podataka o porodičnoj istoriji bolesti svakako prodiskutujte  sa vašim  ljekarom jer to može biti važno. To može biti jedan od pokazatelja da vas vaš ljekar uputi na dodatne prenatalne testove i sl.

Veoma važan segment tokom planiranja trudnoće je i mentalno zdravlje. Da biste bili u najboljem redu, morate se osjećati dobro u svom životu i cijeniti sebe. Svi se ponekad osjećaju zabrinuto, tjeskobno, tužno ili pod stresom. Međutim, ako ti osjećaji ne nestaju i ometaju vaš svakodnevni život, potražite pomoć. Razgovarajte sa svojim ljekarom ili drugim zdravstvenim radnikom o svojim osjećajima i mogućnostima liječenja.

Jednom kada ste trudni, budite sigurni da se pridržavate svih svojih novih zdravih navika i redovito se javljajte  ljekaru tokom trudnoće radi prenatalne njege.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave