PFAPA sindrom kod djece, šta je to?

PFAPA sindrom je bolest nepoznate etiologije koju karakterišu periodična pojava povišene temperature, afte u ustima, upala grla i povećanje limfnih čvorova vrata a ovaj sindrom je dobio ime po početnim slovima stanja koja ga čine.

Promjene se javljaju najčešće kod djece predškolskog uzrasta od druge do pete godine, nešto češće kod dječaka, a dijete je izmedju perioda bolesti zdravo bez tegoba, normalno raste i razvija se. Tegobe traju 3-6 dana i ponavljaju se na tačno određeni period izmedju 3 i 6 sedmica. Intervali pojavljivanja nekada nisu pravilni i mogu da se produže periodi kada je dijete zdravo.

Uzrok bolesti nije poznat. Za vrijeme trajanja simptoma nije utvrđeno prisustvo infektivnog agensa. Faktori zapaljenja (leukociti, sedimentacija, CRP) su tokom trajanja simptoma povišeni a u pauzama su normalni. Zbog izrazito visokih temperatura i lošeg opšteg stanja djeca često dobijaju antibiotike ali se bolest ne poboljšava njihovom primjenom.

Dijagnoza ove bolesti se teško postavlja, i smatra se da je mnogo češća nego što se dijagnostikuje. Ima hronični tok ali ne ostavlja posljedice. Prvi put je opisana 1987 godine kada se u literaturi pojavljuje pod imenom Maršalov sindrom. Opisano je oboljevanje članova jedne porodice od PFAPA sindroma ali do danas nije pronađena genetska osnova za pojavu ovih tegoba. Ovaj sindrom spada u grupu autoinflamatornih bolesti – nije izazvan nekim poznatim spoljašnjim uzrokom.

Bolest nije zarazna i ne prenosi se sa osobe na osobu. Infekcije mogu biti okidač za ponovnu pojavu epizoda bolesti.

Izvor vijesti: mojpedijatar.co.rs

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave