Petra Kojan: Ljeto i vaginalna sluznica

Ono što definitivno želimo izbjeći u periodu odmora su vaginalne infekcije a nažalost puno žena se upravo s time muči.

Piše: dr. Petra Kojan, specijalizantica ginekologije

Zaštita vaginalne mikroflore od bakterija ključna je za održavanje zdravlja i ravnoteže u intimnom području žene. Vaginalna mikroflora je složen sustav bakterija koji prirodno nastanjuje vaginu i pomaže u održavanju optimalne pH ravnoteže i sprečava razmnožavanje štetnih bakterija. U nastavku više o tome Petra Kojan.

Već smo dobro zakoračili u ljeto i sve ljetne radosti koje dolaze u ovom periodu. Ono što definitivno želimo izbjeći u periodu odmora su vaginalne infekcije a nažalost puno žena se upravo s time muči. Kako bi se zaštitili potrebno je raditi na zdravoj vaginalnoj mikroflori. Pod pojmom vaginalna mikroflora podrazumijevamo skup mikroorganizama (onih dobrih) u rodnici kojima je glavna uloga sprječavati prodor patogenih mikroorganizama (onih zločestih). Glavnu ulogu u njoj igraju štapićaste bakterije (laktobacili) koji stvaraju mliječnu kiselinu koja vaginalnu sluznicu čini kiselom sredinom i time sprječava rast ostalih mikroorganizama.

Što sve utječe na vaginalnu  sluznicu

Vaginalni mikrobiom je jedan od najranjivijih na vanjske podražaje i zbog toga imamo posebnu odgovornost čuvati ga. Osim našeg menstrualnog ciklusa na nju utječe: prehrana, dob, trudnoća, korištenje kontracepcijskih sredstava, unos antibiotika,higijenske navike,pušenje,stres.

Kako održati snažnu i zdravu vaginalnu mikrofloru

Osim pridržavanja zdravog životnog stila u kojem podrazumijevamo kvalitetnu prehranu, dovoljno aktivnosti, sna, smanjenje stresa i prestanak štetnih navika ovdje je bitno paziti na higijenske navike, a to bi uključivalo:

  • pamučno donje rublje
  • redovno mjenjanje donjeg dijela kupaćeg kostima kako ne bi stali u mokrome
  • paziti na higijenu bazena ili kvalitetu mora u kojem se kupamo
  • izbjegavati sjedanje u plićaku pješćane plaže
  • izbjegavanje omekšivača
  • ne koristiti dnevnih uložaka niti higijenskih sredstava koje sadrže mirise i mikroplastiku
  • koristiti wc papir bez boje i mirisa
  • paziti na smjer brisanja (uvijek od simfize prema anusu)
  • ne ispirati rodnicu
  • ne koristiti neprilagođene kupke

Ono što uvijek možemo uključiti u svoje navike kako bi osnažili svoj mikrobiom jesu kvalitetni probiotici! Svakako zapamtite da ni jedan dodatak prehrani nije zamjena za zdrav životni stil koji je uvijek i u svemu ključ dobrog zdravlja.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave