Pet stvari u kojima je tatin utjecaj jači na razvoj djeteta

Pet stvari u kojima je tatin utjecaj jači na razvoj djeteta

Tatine priče za laku noć, zabavne igre i obavljanje kućanskih poslova mogu utjecati na zdravlje i dobrobit djece na mnoge načine, pokazalo je novo istraživanje

 

Iako znamo koliko su tate važni u životima svoje djece, novo istraživanje otkrilo je neke zanimljive stvari zbog kojih ih još više trebamo cijeniti.

1. Utjecaj na karijeru djeteta

Istraživanje je pokazalo da očevi koji rade kućanske poslove odgajaju kćeri koje su ambiciozne i žele karijere izvan onih koje su stereotipno ‘ženske’, poput skrbi ili podučavanja. Najjači pokazatelj karijernih ciljeva djece i stavova prema tradicionalnim rodnim ulogama bio je jesu li očevi ili nisu radili kućanske poslove. Autorica istraživanja Alyssa Croft, sa Sveučilišta British Columbia, tvrdi da su očevi svojim ponašanjem naučili djecu da razmišljaju izvan okvira stereotipa.

2. Priče za laku noć zaslužne za uspjeh djece

Tate su poznati po svojim pričama za laku noć. Istraživanje objavljeno u Journal of Applied Developmental Psychology pokazalo je da ove priče mogu igrati veliku ulogu u podizanju uspješne djece.
U eksperimentima u istraživanju, roditelji su prepričavali slikovnice bez riječi sa svojom djecom kako bi znanstvenici mogli analizirati izražavanje svakog roditelja. Otkrili su da su svi roditelji koji su ispričali priče s višom razinom izražavanja, imali djecu s bogatijim vokabularom i boljim rezultatima na testu koji su istraživači pripremili.

3. Geni: Više smo na tatu, nego na mamu

Istraživanje objavljeno u časopisu Nature Genetics, pokazalo je da su djeca genetski sličniji očevima. Naslijedili smo DNK (gotovo) jednako od svakog roditelja, ali zapravo “koristimo” više tatinih gena, navodi istraživanje. Istraživači su mjerili kako su geni izraženi. Za svaki gen, tim je zatim kvantificirao koliko je staničnog procesa izvedeno od svakog roditelja, a rezultati su pokazali da su izraženi geni bili puno sličniji očevima.

4. Igra s tatom pomaže boljim životnim vještinama

Nemojte reći djeci, ali grublja i aktivnija igra uvelike im pomaže u iskustvu učenja. Mnoga su istraživanja pokazala kako uzbudljiva i aktivna igra s tatama pomaže djeci procijeniti rizik, riješiti probleme, naučiti svoje granice, upravljati uzbuđenjem i agresivnošću i čitati emocionalne znakove drugih ljudi dok prenose svoje – naravno, sve u sigurnom okruženju gdje nitko ne biva ozlijeđen.

5. Tatina prehrana utječe na zdravlje djeteta

Zna se da trudnice trebaju paziti na ono što jedu, ali iznenađujuće istraživanje otkrilo je i da tatina prehrana utječe na buduće zdravlje djece. Već je poznato da folat štiti od pobačaja i nedostataka u majčinoj prehrani. Sada, “naše istraživanje sugerira da očevi trebaju razmišljati o onome što jedu i što piju”, rekla je Sarah Kimmins sa Sveučilištu McGill i naglasila da roditelji trebaju zapamtiti kako su oni nositelji budućih generacija.

 
klokanica.24sata.hr