Pet koraka do opuštenog ulaska u svijet dohrane

Pet koraka do opuštenog ulaska u svijet dohrane

 

Pet koraka do opuštenog ulaska u svijet dohrane

 

Vjerojatno već sve znate o pravilima dohrane, ali i o tome da pravila katkad nema i da se ona s godinama mijenjaju. Ovi će vam trikovi dati ideju kad zapne s dohranom, tj. kad dijete ne pokaže puno zanimanje da kuša nove okuse. Sretno!

  1. Pazite da dijete nije umorno ili loše raspoloženo

Da bi dijete bilo spremnije prihvatiti nove okuse i sarađivati u hranjenju, svakako se pobrinite za ugodnu atmosferu u kojoj dijete jede. Neka mu ne bude vruće ili hladno, neka ga ne dekoncentrira buka, upaljen televizor ili brza muzika. Previše različitih predmeta oko njega mogu mu odvlačiti pažnju i nadraživati živčani sistem. I što je možda najvažnije, vi sami kao roditelj budite opušteni i bez očekivanja. Katkad na prvu kašikicu treba pričekati još koji dan ili sedmicu prije nego dijete odluči prihvatiti novi način prehrane, tj. pomalo drugačiji od dosadašnjeg. Stoga, ako vidite da je pomalo razdražljivo ili trlja okice, pričekajte da se prvo dobro naspava, odnosno birajte pažljivije najbolji trenutak da svi skupa uživate u pustolovini dohrane.

  1. Idem tamo gdje je sve po mom. Biram narančasto!

Iako se trudite ne udovoljavati djetetu u svemu, početak dohrane nije dobar trenutak za treniranje strogoće. Imajte strpljenja i pokušajte razumjeti na koji način dijete doživljava promjene. Ima djece koja jedva čekaju pojesti krutu hranu, i onih koji će je odbijati još mjesec, dva. Zbog toga ne treba paničariti i ništa ne radite na silu. Ako ste odabrali krenuti s kašicom od tikvica, pratite reakciju. Možda se djetetu ne sviđa određena boja. Primjerice zelena kod neke djece može izazvati lošu reakciju, ali to je najmanji problem. Pokušajte još koji put, a zatim promijenite namirnicu. Možda će mu se kašica ili komadići kuhane  tikve narančaste boje više svidjeti! U trgovinama postoji bogata ponuda kašica različitih boja, pa vam i one mogu pomoći da otkrijete koja se djetetu više sviđa. Dijete je istraživač, ali nekad možda sumnjičavi 🙂

  1. Hranjenje u prirodi kao inspiracija

Odlasci u prirodu, osobito kad je vani ugodno toplo, mogu biti dodatna inspiracija za veći apetit, a znatiželja tada povuče dijete da kuša novu hranu. U tom smislu možete ponijeti pripremljenu hranu od kuće ili bezbrižno ponijeti kašicu koja je hermetički zatvorena i spremna za konzumaciju, time i vrlo praktična. Nema potrebe umarati se kad postoje jednostavnija rješenja. Bio kašice će u tom smislu biti najbolji izbor. Pustite dijete neka se na dekici u prirodi kreće na svoj način i među nekoliko omiljenih igračaka dodajte i staklenku s hranom ili poklopac… Neka se prvo upozna s ambalažom, pomiriše hranu i prst umoči u kašicu. Uskoro bi sve ruke mogle biti pune hrane. Pripazite samo da ne postanu primamljive i osama i muhama 🙂 Ako dijete još ne može samostalno sjediti, budite njegov omiljeni naslonjač!

  1. Možda dijete želi nahraniti vas! Ili vam ukrasti hranu!

Roditelji su često nestrpljivi u pokušaju da nahrane dijete i budu sigurni da su odradili pošteno svoju ulogu. No, poznajete li dobro svoje dijete, znat ćete procijeniti kada mu treba drugačiji pristup. Neka djeca ne vole da im netko drugi gura žlicu u usta i htjet će to pokušati sama. Motorički im je to još komplicirano s pet, šest mjeseci, no uskoro će uspjeti sami. Svejedno im dajte da pokušaju. Ne samo nahraniti sebe, nego i vas. To može biti odlična motivacija da iskuša nove okuse. Kad vidi vašu reakciju da uživate u hrani (potrudite se izgledati uvjerljivo!), spremnije će kušati i samo! Nešto starija djeca obožavaju krasti hranu mami i tati i tek tada je kušati kad naprave nešto neočekivano, a vi glumite čuđenje gdje vam je hrana. Iz nekog razloga to vole i oni od tri i četiri godine također! Zabranjeno voće je najslađe 🙂 Nama je taj pristup jasan jer djeca sve lakše rade ako pretvore u igru.

  1. Dijete želi jesti samo

Dijete dodirom uči o svemu što je oko njega. Mora osjetiti hranu pod prstima kako bi dobilo dovoljno informacija o njoj. Pustite ga neka se uprlja njome, neka je jede prstima, neka se hrani samostalno. Ne samo kašicama, već i komadićima hrane koju može samo grickati. Ne brinite što nema zubića ili ih ima malo. Bebina čeljust je dovoljno snažna da može i bez zubića puno toga jesti. Samo se pripremite da to traje i da će hrane biti posvuda. Ako se na to pripremite, malo manje će vas smetati i neće imati nervozne reakcije. Osjeti li dijete da ste nervozni ili ljuti, jako će ga ta reakcija zbuniti. Dakle, tanjir pred dijete i neka krene u istraživanje, dio će hrane završiti u ustima, iako se neće tako činiti na prvi pogled! Ne ljutite se ako nekad baci hranu, sve to ima svoje prirodne zakonitosti i tu fazu svako dijete mora proći.

roditelji.hr