Pelenski osip – zbog čega nastaje?

Pelenski osip je nealergijska iritativna upala kože u pelenskoj regiji koja nastaje nakon iritacije toksičnim endogenim i egzogenim tvarima. Najčešće se pojavljuje kod djece između 2 i 4 mjeseca života, ali slične promjene se mogu javiti i kod starijih ljudi sa inkontinencijom urina.

Bolest je uzrokovana djelovanjem mnogih faktora kao što su vlažni i vrući okoliš, razgradnja amonijaka iz urina i direktno toksično djelovanje kisele stolice. Intertriginozna mjesta novorođenčeta pogodna su za nastanak upale zbog maceracije kože i mehaničke iritacije. U noći, kada promjena pelena nije česta, bakterije u toplom mediju stvaraju amonijak koji djeluje iritativno, a tom se uticaju pridružuje streptokok, te kandida.

U početku se perianalno, te u glutealnoj regiji pojavljuje eritem, a usljed propratne infekcije kandidom mogu se pojaviti pustule i pliće ulceracije. Dijagnoza bolesti se postavlja na temelju kliničke slike a potvrđuje se mikološkom i bakteriološkom obradom. Diferencijalnodijagnostički potrebno je isključiti seboroični dermatitis. Terapija se provodi primjenom losiona i krema koje sadže antimikotike i kortikosteroide, odnosno antibiotskim mastima, a ponekad su promjene praćene povišenem tjelesnom temperaturom.

Pelenski osip može imati nekoliko uzroka, a neki od njih su:

 • Iritacija iz stolice i urina: dugotrajna izloženost urinu ili stolici može iritirati bebinu osjetljivu kožu. Vaša beba može biti sklonija pelenskom osipu ako ima česte stolice, jer fekalije iritiraju kožu bebe daleko više nego urin.
 • Uvođenje čvrste hrane: kada djeca počnu jesti krutu hranu, sadržaj njihove stolice se promijeni, što može povećati učestalost stolice, a time i rizik od pelenskog osipa. Ako dojite vašu bebu, pelenski osip se može javiti kao reakcija na hranu koju majka konzumira.
 • Iritacija zbog proizvoda: kod mijenjanja jednokratnih pelena, deterdženata, omekšivača i sl. može se javiti pelenski osip koje je u tom slučaju reakcija na proizvod. Ostale tvari koje mogu izazvati pelenski osip uključuju sastojke iz losiona za bebinu kožu, pudera ili ulja.
 • Bakterije ili gljivična infekcija: ono što počinje kao obična infekcija kože, može se proširiti na okolne regije. Budući da je toplo i vlažno, područje pokriveno pelenom je posebno osjetljivo i sklono razvoju bakterija i gljivica. Osip se najčešće može pojaviti u području nabora na koži.
 • Trenje ili trljanje: trenje koje se javlja između kože i dječje pelene odnosno odjeće može uzrokovati pojavu pelenskog osipa.
 • Upotreba antibiotika: antibiotici ubijaju bakterije, i dobre i loše. Kada dijete uzima antibiotike, broj dobrih bakterija koje sprječavaju razvoj gljivica može se smanjiti. Tada dolazi do pojave osipa koji je posljedica gljivične infekcije. U slučaju da majka dojilja uzima antibiotike također može doći do pojave pelenskog osipa kod bebe.

Najbolji tretman za pelenski osip je zadržati bebinu kožu čistom i suhom što je više moguće. Prilikom kupanja koristite samo provjerene prirodne proizvode za njegu bebine kože. Pomoć doktora treba potražiti ako osip traje duže od 7 dana, te u slučaju da dijete ima proliv, povišenu tjelesnu temperaturu ili u slučaju da se osip proširio po tijelu. Pelenski osip se u većini slučajeva uz pravilnu njegu povlači već nakon nekoliko dana.

U slučaju učestalog ponavljanja pelenskog osipa, preporučuje se posjeta dermatologu.

Kako spriječiti, odnosno minimalizirati, nastajanje pelenskog osipa?

Ako vaše dijete nema problema s pelenskim osipom ne morate se strogo pridržavati ovih mjera predostrožnosti. Ukoliko se neprestano borite s osipom, evo nekih savjeta šta uraditi kako biste pomogli vašoj bebi:

 • Često mijenjajte pelenu. Kod novorođenčeta pelenu mijenjajte barem svakih dva sata. Kasnije, kada se mokrenje prorijedi, ne morate pelenu više tako često mijenjati.
 • Nakon velike nužde, pelenu mijenjajte odmah. Ovo u početku može predstavljati problem, budući da novorođenče često ima stolicu, ali u malim količinama. Kako dijete raste, tako će se smanjiti broj stolica.
 • Isprobajte razne vrste pelena. Ako koristite jednokratne pelene, a vaša beba često ima pelenski osip, pokušajte promijeniti vrstu pelena. Možete isprobati i više njih kako biste našli one koje su vam najmanje problematične. Možda neke druge pelene budu bolje pristajale uz tijelo i izazivale manje trljanja o kožu, a samim tim i manje iritacije.
 • Dobro ispirite platnene pelene. Dodajte pola šoljice sirćeta u veš mašinu kod ciklusa ispiranja odjeće. To će pomoći u otklanjanju alkalnih sredstava koja nadražuju kožu.
 • Dobro brišite pelensko područje.Uvijek dobro obrišite pelensko područje, pazeći pritom da očistite svu površinu kože koja je bila u kontaktu s urinom. Posebno pazite da dobro otklonite ostatke stolice.
 • Za održavanje higijene koristite isključivo običnu vodu.Vlažne maramice dodatno iritiraju kožu. Za teže slučajeve pelenskog osipa najbolje je koristiti običnu platnenu pelenu navlaženu toplom vodom.
 • Upotrebljavajte kremu za prevenciju osipa. Jako osjetljivoj koži biti će potrebno mazanje nakon svakog mijenjanja pelene. Masti na bazi nevena su dobre za svakodnevnu, preventivnu upotrebu. Masti na bazi bijelog cinkovog oksida su masnije i gušće, a dobre su za bebe koje su posebno sklone osipu.
 • Koristi li se za pelenski osip prirodni lijek? Stručnjaci ne savjetuju upotrebu prirodnih lijekova u liječenju pelenskog osipa zbog preosjetljivosti dječje kože. Nestručnim rukovanjem prirodnim pripravcima moguće je uzrokovati tešku alergijsku reakciju u djece.

roditelj.ba

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave