Pelene,pelene,pelene…

Pelene,pelene,pelene…

 

platnene-pelene-pelenko pelene i previjanje bebe

 

Ne može se poreći da su jednokratne pelene zasigurno promijenile svijet i način života mnogih majki. Razvijale su se u isto vrijeme kad su žene i majke postale  sve samostalnije pa im je bilo potrebno olakšati život, uzimajući u obzir da se u to vrijeme, naime 1950-ih, nije svako kućanstvo moglo pohvaliti perilicom za rublje.

 

Proizvod je tada bio toliko inovativan, da trgovine i dućani nisu znali na koje police ga posložiti! Jednokratne pelene su od tih dana doživjele mnoga redizajniranja i poboljšanja, no kako one zapravo funkcioniraju?

 

Glavni sastojak svake današnje jednokratne pelene je njezin superabsorber (SAP), kemikalija sodiumpoliakrilat. Radi se o vrsti polimera koji ima sposobnost upiti do 300 puta više količine neke tekućine od vlastite težine. SAP u izvornom stanju izgleda kao sitna kuhinjska sol. U dodiru s tekućinom on nabubri i pretvara tekućinu u gel. Možda ste primijetili te male kristaliće koji su izašli iz pelene na bebinu kožu. Idealnu sposobnost upijanja tekućine ta kemikalija razvija samo sa slatkom vodom. Mokraća sadrži oko 0,9% soli – to je među ostalim razlog zašto i jednokratna pelena ima svoje granice suhoće.

 

Moderne jednokratne pelene sastoje se od mnogo različitih slojeva. Pelene koje se reklamiraju s vanjskim slojem od pamuka zapravo koriste imitaciju pamuka napravljenog od netkanog tekstila koji je izmišljen da bi osoba koja drži bebu u ruci imala ugodniji osjećaj na koži. Svi slojevi se spajaju pomoću ljepila. Ono se sastoji od raznih smola, ulja i drugih komponenta. Dodaju se još razne trakice, čičak i gumice oko nogica. Neki proizvođači na prvi sloj nanesu losione ili parfeme.

 

Jednoj peleni treba – prema različitim izvorima – 350 do 500 godina da se razgradi. Računajte unazad: Danas bi se razgradila pelena iz 16. do 17. stoljeća! Taj problem je možda manji u zemljama gdje se otpad spaljuje. Naše pelene mirno leže i čekaju budućnost, a ima ih na stotinu milijuna (godišnje se troše oko 122.000.000)

 

Sve u svemu  život bez jednokratnih pelena je danas za većinu roditelja nezamisliv.Mi preporučujemo svim mamama da pokušaju koristiti platnene pelene, što je bolje za vašu bebu i ekološki je prihvatljivije. Zamislite kako je bilo ženama prije koje se morale ručno ribati I otkuhavati pelene, a vi samo morate da ih ubacite u mašinu. Čak ćete i financijski imati koristi, stoga probajte!