Otkucaji srca i pokreti bebe

Već od dvanaeste nedjelje, ljekar će pokušati da čuje i da omogući i vama da čujete otkucaje srca bebe, pomoću aparata sa ultrazvukom. Da bi to postigao, postaviće vam na trbuh prijemnik iznad mjesta na kome bi trebalo da se nalazi srce bebe. To je veoma uzbudljiv trenutak, jer ćete prvi put čuti zvuk koji dolazi od vaše bebe. Bebino srce kuca mnogo brže nego srce odrasle osobe: 120 do 160 otkucaja u minutu. Kad prvi put budete čuli koliko je ritam tih otkucaja snažan i brz, sigurno ćete biti iznenađeni.

Prve pokrete bebe osjetićete nešto kasnije. Datum njihovog prvog opažanja varira od trudnice do trudnice. Mršave žene sa velikim tonusom trbušnog zida ih lakše opažaju. I pored sve nestrpljivosti, nećete moći da osjetite te pokrete prije sedamnaeste ili osamnaeste nedjelje, ako je u pitanju prva trudnoća. Kod narednih trudnoća ćete moći  da ih osjetite nešto ranije. Najčešće ćete ih osjećati uveče, kad legnete, položite glavu na jastuk i dobro opustite trbušne mišiće. Slikovit izraz kojim se često opisuje kako se osjećaju ti prvi pokreti bebe je slijedeći: kao isplivavanje mjehura na mirnu vodenu površinu. Nekim ženama ti prvi pokreti liče na „rad“ crijeva, kao da se u njima nalaze mjehuri vazduha! A neke to opisuju kao osjećanje da im neko dodiruje percetom unutrašnjost materice. Kad trudnoća bude uznapredovala, vrlo jasno ćete osjećati pokrete bebe: u nekim momentima u toku dana, naročito uveče, kada se umirite, beba će početi da se prevrće. To prevrtanje smenjivaće se sa ritanjem, a onda će se beba tokom dužeg perioda umiriti. U poslednjim mjesecima trudnoće, moći ćete da utvrdite koji položaj zauzima beba: tačno ćete osjećati gdje vas udara nogama i po tome možete znati da su joj leđa na suprotnoj strani.

Ponekad će vam se učiniti da se beba suviše pomjera. Takva aktivnost bebe pokazuje da je u dobroj formi, a ni u kom slučaju ne predskazuje kakve će naravi biti. Tokom trudnoće, svaka beba ima neki svoj ritam, i neke su prilično mirne, a druge su prave akrobate.

Tokom dva-tri posljednja mjeseca možete ponekad osjetiti i podrhtavanje na jasno određenom mjestu: to znači da vaša beba štuca. To štucanje ni u kom slučaju nije nešto nenormalno i čak je česta pojava u tom periodu. Javlja se prilikom naglih pokreta organa za disanje i svedoči o tome da je sa fetusom sve u najboljem redu.

Na samom kraju trudnoće možda ćete primjetiti da su aktivni pokreti bebe postali nešto rjeđi, kako ima manje prostora za kretanje. Ali beba nikako ne smije mirovati više od dvanaest časova. Ako bilo šta posumnjate, najbolje je da odmah odete u porodilište, gde će ljekar snimiti rad bebinog srca i umiriti vas.
Postoji pogrešno mišljenje da beba prestaje da se pomjera tri dana prije porođaja – naravno da to uopšte nije tačno.

mamaibeba.rs

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave