Osnove režima njege bebine kože za nove roditelje

Osjećaj kada postanete roditelj ne može se porediti s mnogim osjećajima. Ali, uz svu sreću dolazi i mnogo učenja.

Bebe imaju delikatnu kožu, zbog čega je briga o njoj veoma bitna. Važno je da rutina štiti, hrani i hidratizira njihovu kožu.

Vrijeme kupanja

Beba se ne može kupati kao odrasla osoba. Moraju se kupati uz pomoć spužvica dok im ne otpadne osušena pupčana vrpca oko 1-4 sedmice. Nakon toga se u rutinu može ubaciti kadica za 2-3 kupanja sedmično iduću godinu dana.

Bebina koža brzo gubi vlažnost, a česte kupke mogu pogoršati stanje i isušiti je. Da bi vlažnost ostala netaknuta, trebate joj mazati kožu odmah nakon kupanja. U blizini kupanja trebate imati:

  • Čistu i mekanu krpu
  • Blagi sapun, kupku i šampon za bebe
  • Peškir (idealno peškir s kapuljačom)
  • Čistu pelenu
  • Čistu i ugodnu odjeću

Kad kupujete proizvode tražite one koje su klinički testirane i bez parabena, umjetnih bojila, parfema ili akohola. Idealno je kupati bebu 7-10 minuta, čak i ako joj šamponirate kosicu.

Hidratiziranje kože

Bez potrebnog znanja roditelji mogu naštetiti bebinoj koži nekim dnevnim rutinama. Roditelji trebaju razumjeti da sad imaju novog člana porodice koji je osjetljiv na okolišne faktore. Dezodoransi, mirisne svijeće, parfemi i kolonjske mogu naštetiti bebinoj koži i iziritirati je. Izbjegavajte je često dirati prljavim rukama po obrazima ili obasipati poljupcima. Prije diranja bebe operite ruke ili koristite dezinfekciju za ruke.

Pelene

Bebama se mijenja barem 5 do 7 pelena dnevno, zbog čega vas ne treba iznenaditi ako se pojavi osip na koži. Nakon svakog pražnjenja pelene postaju vlažne, a dugi kontakt mokrih pelena s bebinom delikatnom kožom može uzrokovati iritaciju i dovesti do osipa na koži.

  • Mijenjajte pelenu čim se isprlja
  • U toku presvlačenja pelene očistite zahvaćeno područje vlažnim maramicama ili blagim sapunom, vodom i dobro posušite. Nanesite debeli sloj kreme za osip kod beba, a idealno bi bilo da krema sadrži veliku koncentraciju cink oksida.
  • Ako koristite višekratne pelene od pamuka, perite ih klinički odobrenim deterdžentima bez štetnih boja i mirisa.
  • Ne morate bebu uvijek držati u pelenama, kod kuće možete im skinuti pelene na nekoliko sati i pustiti da genitalno područje ‘diše’.
  • Izbjegavajte mirisne vlažne maramice ili one koje sadrže alkohol.

Pelenski osip koji se ne dugo ne riješi može se pretvoriti u gljivičnu infekciju stoga ako se crvenilo nastavi duže od 3 dana, odmah kontaktirajte pedijatra.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave