Osjećaj depresije nakon poroda: Da li je to privremena promjena raspoloženja ili postporođajna depresija

Iznenadne promjene raspoloženja i potreba za plakanjem javljaju se kod 85% majki, u prvih par dana nakon poroda i često se nazivaju „baby blues“. Općenito to nije ništa oko čega se trebate brinuti.

Rođenje novog čovjeka može biti uzbuđujuće. Međutim, nekim ženama, to može donijeti dugovremeni osjećaj depresije, umora i anksioznosti.

Iznenadne promjene raspoloženja i potreba za plakanjem javljaju se kod 85% majki, u prvih par dana nakon poroda i često se nazivaju „baby blues“. Općenito to nije ništa oko čega se trebate brinuti.

Nakon poroda, nivoi ženskih hormona estrogena i progesterona znatno opadnu. Te hormonalne promjene mogu utjecati na raspoloženje što dovodi do baby blues-a. U većini slučajeva, simptomi nestanu roku od 1-2 sedmice, nakon što se stabilizira nivo hormona.

Postporođajna depresija se razlikuje od baby blues-a, teža je i traje duže. Oko 15% novih majki doživi postporođajnu depresiju.

Za razliku od baby blues-a, postporođajna depresija može se pojaviti u bilo kojem periodu prve godine, većinom u prvih 4 mjeseca nakon rođenja bebe. Žena koja pati od ove depresije treba stručnu pomoć.

Postporođajna depresija može se pokrenuti zbog jedne ili više stvari:

  • Hormonalna promjena. Žene koje pate od ove depresije mogu imati jaču reakciju na promjenu hormona u postporođajnom periodu i tokom dojenja.
  • Loša društvena potpora. Briga o novorođenčetu i dojenje je posao koji se radi 24/7 i često ide pod ruku s nedostatkom sna. Mamama treba potpora njihovor partnera, prijatelja, porodice i drugih. Samohrane majke i žene s finansijskim problemima pate od većeg rizika postporođajne depresije.
  • Stresne životne situacije. Konflikti s partnerom, nasilje u porodici, gubitak bliskog člana porodice, svi su faktori depresije uopšteno. To može dovesti i do postporođajne depresije.

Kako spriječiti depresiju

Sprječavanje počinje prije nego što se beba rodi, jer se depresija može pojaviti ne samo nakon, već i prije poroda.

Da biste sprječili ovu depresiju, budite dobro pripremljeni za majčinstvo. Na antenatalnim časovima žene imaju mogućnost da diskutuju o budućem majčinstvu, podijele svoje brige, i pomognu jedne drugoj.

Nova mama trebala bi imati dovoljno vremena da se odmori i trebala bi imati redovne, zdrave obroke.

Kada odgajate dijete, dobro je imati porodicu ili prijatelje koji vam pomažu. Mogu vam pomoći oko bebe i kućnih poslova, a mogu imati i ulogu povjerenika. Dijeljenje vaših osjećaja i frustracija je bitno za vaše mentalno zdravlje.

Kada pozvati doktora

Doktora biste trebali pozvati kada dođe do tuge, radražljivosti ili anksioznosti, koji traju više od 2 sedmice i ometaju vašu mogućnost da se brinete o sebi i djetetu.

Doktorovu pomoć ćete vjerovatno trebati i ako uočite ove znakove:

Ako ne možete spavati, umorni ste ili iscrpljeni čitavo vrijeme

Loš apetit

Ne možete odraditi ni manje zadatke

Ako ste previše samokritični ili kritični prema drugima

Stalno brinete za bebu

Stalno pomišljate na to da povrijedite sebe ili bebu

Krajnja granica

U većini slučajeva, blaga promjena raspoloženja nakon poroda je normalna i uobičajeno nestane nakon 2 sedmice. Ako ne nestane i simptomi depresije nastave da vas muče, psihološka terapija i lijekovi koje će vam prepisati doktor su zapravo efikasan način da ih se riješite.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave