Osipi kod beba

nappy-rash

Kada je riječ o koži beba zasigurno možete očekivati jednu stvar, a to je da će na njihovoj koži eruptirati osip. Zašto? Ljudska koža služi kao barijera koja nas štiti od raznih elemenata, kao što su sunce, razne bakterije i različiti alergeni. Potrebna je cijela jedna godina kako bi se koža kao organ u potpunosti razvila i imala svoju funkciju. Koža kod beba je mnogo tanja, ima manje pigmenta i ne regulira tjelesnu temperaturu kao što je to slučaj sa starijom djecom i odraslim. Različiti osipi, fleke na tijelu i perutanje kože u prvim mjesecima života su jako česta pojava.

Pelenski osip

Postoji više vrsta osipa, a jedan od najčešćih je pelenski osip. Naravno, svaka beba se suoči sa problemom pelenskog osipa. Područje gdje se stavljaju pelene su jako vlažna i topla, to dovodi do veće osjetljivosti kože. Dodatak tome je i sadržaj pelena kojeg beba napuni. Kombinacija ovih elemenata je savršena okolina za razvoj pelenskog osipa. Držite pelenski osip pod kontrolom tako što ćete što češće presvlačiti pelene svojoj bebi, koristite petroleum mast ili kremu koja u sebi sadrži cinkov oksid kako bi zaštiti zadnjicu vaše bebe. Povremeno neka vaša beba bude bez pelena kako bi zrak došao do nje (stavite plahtu na pod i raskomotite vašu bebu). Zaštite i ostali dio kože tako što ćete na njega nanijeti sapun, kupke, šampone i losione koji su bez hipoalergenata. Kada vaše dijete navrši godinu dana možete se malo opustiti jer će koža vašeg djeteta biti mnogo deblja, a time i mnogo otpornija na razne spoljašnje uticaje.

Intertrigo

Šta je intertrigo: To je osip koji se uglavnom pojavljuje na pregibima, pogotovo na vratu. Obično se pojavljuje kod beba koje su malo deblje i životne dobi do šest mjeseci. Ova upala kože nastaje i u perianalnom predjelu pod utjecajem  bakterija koje se nalaze u stolici.

Kako izgleda: Osip se javlja kao crvenilo kože ravnomjerno ili na nekim područjima intenzivnije izražen. Također postoji i mogućnost pucanja bebine kože. Pojavljuju se užarena crvena mjesta sa mjehurićima, dolazi do ljuštenja kože, bolne osjetljivosti, napetosti i svraba.

Šta ga uzrokuje: Veće količine vlage uzrokovane znojenjem, baljenjem ili povraćanjem skupljaju se u pregibima gdje nema dotoka zraka. Bakterije iz stolice i mokraće također mogu biti uzročnici ove vrste osipa.

Šta raditi: Operite unutrašnje strane bebinihpregiba vodom, dobro posušite i nakon toga nanesite cink-oksid kremu ili petroleumjelly kako bi zaštitili kožu. Kako beba odrasta i postaje sve pokretljivija ova vrsta osipa nestaje.

Ljetni osip

Šta je ljetni osip: Poznat je i pod imenom milarija. Ova vrsta osipa javlja se kao posljedica vrućine i vlage. Većinom se javlja na licu, vratu,leđima, prsištu, preponama, ispod pazuha i zadnjici.
Kako izgleda:Obično se javlja u obliku malih crvenih tačkica, mjehurića, a ponekad i u obliku natečenih izraslina na tijelu.

Šta ga uzrokuje:Obzirom da koža bebe nije u mogućnosti da reguliše temperaturu dolazi do pregrijavanja tijela i pojave osipa. Pregrijavanje tijela može uzrokovati uska i pretopla odjeća, vlažno i toplo vrijeme, duga vožnja u auto-sjedalici i t.d.

Šta uraditi:Ne izlažite vašu bebu prevelikim vrućinama i ne oblačite joj usku i pretoplu odjeću. Nakon ovoga osip bi za oko 30 minuta trebao izgledati mnogo bolje. Najbolja terapija je spriječiti znojenje, oblačiti odjeću od pamuka te materijala ‘koji dišu’ i limitirati tjelesnu aktivnost.

Seboreja

seborejaŠta je to seboreja:Osip se može pojaviti na tjemenu, obrvama, iza ušiju, na vratu, obrazima i prsima. Veoma je česta pojava kod beba do šestog mjeseca starosti.

Kako izgleda: Na tjemenu i obrvama seboreja izgleda kao perut, mada se može pojaviti u obliku žutih ljuspica. Iza ušiju seboreja izgleda kao napukla koža, na prsima, obrazima i vratu može se pojaviti u obliku tačkica koje su crvene boje i ispupčene su.

Šta je uzrokuje: Nije poznato.
Šta uraditi: Narodni lijek za ovu vrstu osipa je maslinovo ulje koje se utrlja na tjeme kako bi se ljuspice omekšale i lakše skinule laganih četkanjem. Također se preporučuje pranje tjemena, područja iza ušiju sa manjim količinama bilo kojeg šampona protiv peruti.

Ekcem

Šta je ekcem:Ekcem se može pojaviti bilo gdje na bebinom tijelu u periodu od 3 do 4 mjeseca života. Kod 20% beba ovo se može pretvoriti u veoma nezgodan osip koji svrbi. Atopijski dermatitis (eczemainfantum) je hronična alergijska upala kože koja se javlja u ranom dječjem dobu, a traje najčešće do četvrte godine. Nakon navršene četvrte godine postoji mogućnost ponovne pojave,ali u veoma blažem obliku. Djeca koja boluju od atopijskog dermatitisa mogu imati sklonost i prema drugim alergijskim bolestima kao što su alergijski rinitis i astma.

Kako izgleda: U blažim oblicima ekcem se pojavljuje na suhim mjestima na koži. Može da izgleda kao oštećena koža od vjetra koja pocrveni i počne da puca.

Šta ga uzrokuje: Nije poznato.ekcem

Šta uraditi: Kupanje treba svesti na minimum, posebno upotrebu sapuna i šampona, s obzirom da se njihovim korištenjem skida zaštitni masni sloj i koža, koja je kod malih bolesnika ionako suha, isušuje još više. Korisnije je upotrebljavati specijalna ulja za kupanje i hidratante kreme za dječju kožu, kako bi se koža što više hidrirala, tj. dobila vodu koja joj nedostaje. Takva ulja se stavljaju u kupku kada je koža dovoljno vlažna. Odjeća ne smije sadržavati sintetička vlakna. Najbolje je koristiti isključivo pamučnu garderobu.

Šta je to kontaktni dermatitis:  Reakcija kože na nešto sa čim je vaša beba došla u kontakt. To može biti sapun, šampon, deterdžent, trava, neke biljke it.d.

Kako izgleda: Crvene puhice koje svrbe na mjestima kontakta.
Šta ga uzrokuje:Ako se osip nalazi na cijelom tijelu bebe onda je vjerovatno krivac za ovaj osip sapun, šampon ili deterdžent za odjeću koji koristite. Ukoliko je osip zahvatio prsa i ruke onda je vjerovatno nova majica koja nije oprana uzrokovala osip. Osute noge? Za djecu koja su super senzitivna dovoljan je samo jedan manji kontakt sa tepihom ili travom da se izazove kontaktni dermatitis.dermatitis

Šta raditi: Ukoliko osip izgleda suh onda ga morate vlažiti. Najbolje bi bil kada bi okidače za ovu vrstu osipa uklonili. Najjednostavnije je da operete novu majicu, pokušate sa nekim blažim šamponom, sapunom ili deterdžentom ili jednostavno zamotajte tepih i izbacite ga iz kuće. Ukoliko osip svrbi najbolje bi bilo da kontaktirate doktora da vam preporuči hidrokortizonsku ili antihistaminsku kremu.