Osip od pelena – načini tretmana

Osip od pelena – načini tretmana

Većina roditelja se u nekom trenutku mora nositi s pelenskim osipom, osobito u prvoj godini života djeteta.

Zašto moje dijete dobiva osip ?

Osip može biti uzrokovan bilo čime iz vlastitog urina vašeg djeteta na novu hranu. Ovdje su najvjerojatniji krivci:

 • Osip može biti uzrokovan bilo čime iz vlastitog urina vašeg djeteta na novu hranu. Ovdje su najvjerojatnije krivci:
 • Vlažnost. Čak i najomotornija pelena ostavlja vlagu na koži vašeg djeteta. A kad se urin vašeg djeteta miješa s bakterijama sa stolice, razgrađuje se u amonijak koji može biti vrlo štetam na koži. Zato su djeca s čestim proljevima sklona pelenskom osipu.
 • Premda je dijete bilo dugotrajno u mokrim ili prljavim pelenama, vjerojatnije je da će razviti pelenski osip, bilo koje dijete s osjetljivom kožom može dobiti osip, čak i ako ste marljivo mijenali pelene.
 • Kemijska osjetljivost. Osip vašeg djeteta može biti posljedica njegovog pelenskog trljanja od kožu, pogotovo ako je osjetljiv na kemikalije, poput mirisa u peleni za jednokratnu upotrebu ili deterdženta za pranje koja se koristi za pranje platnene pelene. Može biti i da proizvod koji koristite tijekom promjena pelene iritira kožu vašeg djeteta.
 • Nova hrana. Osip je također čest kada vaše dijete prvi put počne jesti čvrstu hranu ili pokušava jesti novu hranu. Svaka nova hrana mijenja sastav stolice, ali i kiseline u nekoj hrani (kao što su jagode i voćni sokovi) mogu biti posebno uznemirujuće za neku djecu. Nova hrana također može povećati učestalost proljeva vašeg djeteta. Ako dojite, vaše dijete bi čak moglo reagirati na nešto što ste jeli.
 • Bakterijska infekcija. Pelenska zona je topla i vlažna – baš kao i bakterije. Tako je lako da infekcija bakterija procvjeta tamo i uzrokuje osip, pogotovo u pukotinama i naborima kože vašeg djeteta.
 • Djeca koja uzimaju antibiotike (ili djeca čija su majke dojena na antibiotike) ponekad dobivaju infekcije jer ti lijekovi ubijaju zdrave bakterije koje čuvaju bebu kao i štetne bakterije koje uzrokuju bolest. Antibiotici također mogu izazvati proljev, što može pridonijeti pelenskom osipu. Čak i najomotornija pelena ostavlja vlagu na koži vašeg djeteta. A kad se urin vašeg djeteta miješa s bakterijama sa stolice, razgrađuje se u amonijak koji može biti vrlo oštećen na koži. Zato su djeca s čestim proljevima sklona pelenskom osipa.

Kada treba odvesti dijete u liječnika?

Uz malo marljivosti, trebali biste moći izbrisati osip svog djeteta u tri ili četiri dana bez posjeta liječniku. Ali posjetite liječnika ako osip izgleda kao može biti zarazan.

Liječnik može propisati lokalne ili oralne antibiotike za vaše dijete.

Kod pelenskog osipa uzrokovanog infekcijom, liječnik vašeg djeteta može preporučiti antifungalnu mast.

Također nazovite liječnika ako vaše dijete dobije temperaturu ili joj osip ne nestane nakon nekoliko dana kućnog liječenja.

Koji je najbolji način liječenja?

Ako se pojavi osip od pelena, poduzmite ove korake kako biste izliječili kožu vašeg djeteta:

 • Čuvajte dijete čistim i suhim mijenjanjem pelena često. To bi moglo značiti da ga budite noću za promjenu pelene.
 • Dobro isperite područje pelena kod svake promjene pelene. Ne koristite brisače koji sadrže alkohol ili miris. Neki roditelji drže pamučne kuglice i bočicu s prljavštinom ili izolirani spremnik tople vode na stoliću za mijenjanje kako bi se lako i nježno očistilo.
 • Osušite kožu djeteta. Nemojte trljati!
 • Koristite mast koja stvara prepreku na koži kako bi zaštitila nadraženu kožu vašeg djeteta od stolice i urina. Ne morate koristiti mast za svaku promjenu pelene: nanesite sloj koji je dovoljno debeli da traje kroz nekoliko mijenjanja pelena. To sprječava daljnje nadraživanje kože od previše trljanja. Postoji nekoliko dobrih barijernih masti koje uključuju vazelin ili cinkov oksid.