Osip kod beba

Kad iznenada primijetite svijetli, crveni osip na svojoj bebi, prirodno je da se uspaničite. Ipak, ne zaboravite da je osip na koži normalan dio djeteta i vrlo je čest. Koža vaše bebe je njihov najveći organ i, kao i bilo koji drugi organ, još uvijek se razvija. Iako vrijedi biti svjestan ozbiljnijih stanja koja mogu prouzrokovati osip, većina osipa je blaga i mnogi se mogu liječiti kod kuće – bez panike.

Osip kod novorođenčeta

Osip kod novorođenčadi, poznat i kao toksični eritem, obično se pojavljuje kod beba starih dva ili tri dana. Izgleda kao crvene bubuljice i mrlje s nedefinisanim rubom.

Kako se liječi osip kod novorođenčadi? Ovaj osip je prilično blag i javlja se kod gotovo polovine sve novorođenčadi. Dolazi bez drugih simptoma i obično nestaje sam od sebe. Malo je vjerovatno da će vašoj bebi stvoriti nelagodu, ali držite se podalje od bilo kakvih jako mirisnih proizvoda koji mogu izazvati daljnju iritaciju.

Dječje akne

Šta su dječje akne? Neke bebe razviju bubuljice u prvom mjesecu života. Obično se pojavljuju na čelu, obrazima i nosu i izgledaju upaljeno. Ako se kod vaše bebe pojave akne, vjerovatno je da su nastale izlaganjem vašim hormonima u maternici.

Kako se liječe dječje akne? Akne kod beba obično se pogoršaju prije nego što se poprave i može proći nekoliko sedmica da se očiste. Bebinu kožu možete oprati jednom dnevno toplom vodom i blagim sapunom, ali izbjegavajte proizvode protiv akni dizajnirane za tinejdžersku kožu. Blaga hidratantna krema također može pomoći u izgledu kože vašeg mališana. Ako akne nisu nestale nakon mjesec dana, obratite se svom doktoru.

Ekcem

Šta je ekcem? Ekcem je poznat po crvenim, suhim mrljama ljuskave kože koje svrbe. Ako je teži slučaj ekcema u pitanju, koža vaše bebe može čak i krvariti ili curiti tekućina. Obično se javlja u naborima kože oko laktova i koljena, ali može se pojaviti bilo gdje, uključujući tjeme. Najčešći tip ekcema je atopijski dermatitis. Istraživanje je pokazalo da postoji veća mogućnost da će bebe koje imaju ovu vrstu ekcema kasnije razviti astmu. Ekcem se može pojaviti u porodicama, ali također može biti uzrokovan oslabljenim imunim sistemom ili vanjskim faktorima. Ako vaša beba ima ekcem, ona također može imati alergije na hranu. Iako ekcem sam po sebi nije alergijska reakcija, može se razbuktati ako se pokrenu alergije vaše bebe.

Kako se liječi ekcem? Blagi ekcem liječi se jednostavnom dodatnom brigom o koži. Hidratacija odgovarajućim losionom pomoći će spriječiti da se stanje pogorša. Najbolja je hidratantna krema koja sadrži ceramide. Ako je ekcem vaše bebe ozbiljan, možete dobiti kremu sa hidrokortizonom od svog doktora. Trebali biste koristiti deterdžent za pranje veša i sapune dizajnirane za osjetljivu kožu i oblačiti bebu u široku pamučnu odjeću. Ako ove mjere ne poboljšaju bebin ekcem, trebali biste razgovarati sa svojim doktorom opće prakse.

Pelenski osip

Šta je pelenski osip? Ovaj osip se obično javlja ako je vaša beba provela previše vremena u mokroj ili prljavoj peleni. Kontakt sa stolicom može biti poseban iritant. Kao što i samo ime govori, osip se javlja na području pelena, ali se može proširiti i na genitalije. Povremeno ovaj osip može biti simptom nečeg drugog.

Kako se liječi pelenski osip? Jednostavnim promjenama bebine rutine presvlačenja pelena možete pomoći u liječenju i izbjegavanju osipa. Mijenjajte pelene često i čistite bebu nježno, ali temeljito. Prije stavljanja svježe pelene možete koristiti i super upijajuće pelene i zaštitnu kremu. To će spriječiti da bebina koža dođe u kontakt s urinom ili fekalijama.

Osip od vrućine

Osip od vrućine tj. miliarija, toplotni je osip koji se pojavljuje kada se vaša beba oznoji, pregrije ili je izložena suncu. Izgleda poput malih crvenih bubuljica i pojavljuje se na područjima koja su sklona znojenju, poput vrata, pazuha ili područja pelena. Najvjerovatnije će se dogoditi u vrućim danima kada vašoj bebi prijeti pregrijavanje ili ako je previše obučena. Osip obično prolazi kad se beba ohladi. Neka bude suha i hladna, a u toplije dane obucite ih u široku odjeću.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave