Oprezno s vežbanjem u trudnoći

Najbolje su vežbe koje ne zahtevaju od vašeg tela da „nosi“ dodatni teret: plivanje, vožnja sobnog bicikla, šetnja i lagani aerobik.

Osim ako za to ne postoje medicinski razlozi, trudnice mogu i treba da se bave umerenom fizičkom aktivnošću najmanje 30 minuta, po mogućnosti svakog dana. Postoje dokazi da fizička aktivnost sprečava pojavu specijalnog tipa dijabetesa koji se javlja u trudnoći. Ženama kojima je već postavljena takva dijagnozama preporučuju se redovne vežbe uporedo sa promenom načina ishrane. Osim toga, vežbe ublažavaju stres i povećavaju izdržljivost neophodnu za uspešan porođaj. Takođe treba posebno naglasiti da su fizičke vežbe korisne za savladavanje postporođajne depresije i radi lakšeg vraćanja na staru težinu.

22

Zeleno svetlo

Ako se ginekolog složi, počnite da vežbate, ali intenzitetom koji vam neće izazivati bol, zadihanost ili preteran zamor. Zatim možete postepeno da povećavate napor. Ako osećate nelagodnost, ako brzo gubite dah ili se lako umarate, usporite. Ako do trudnoće niste bili sportski tip, morate da počnete veoma lagano.
Opredelite se za vežbe u kojima uživate. Probajte različite stvari. Najbolje su one vežbe koje ne zahtevaju od vašeg tela da “nosi” dodatni teret: plivanje, vožnja sobnog bicikla, šetnja i lagani aerobik.

 

 

Bezbednost pre svega

Izbegavajte vežbe koje vas izlažu riziku od pada ili povrede. Čak i blage povrede u predelu stomaka mogu biti ozbiljne u trudnoći. Posle prva tri meseca trudnoće, izbegavajte vežbe na leđima, jer težina bebe može da poremeti cirkulaciju krvi. Takođe izbegavajte dugotrajno stajanje. Ako radite vežbe u zatvorenom prostoru, potrudite se da soba ima dobro provetravanje. Izbegavajte da vežbate na velikoj nadmorskoj visini ili u toploj, vlažnoj sredini. Ni vi ni beba ne smete da se pregrejete.
U poslednjem trimestru, izbegavajte nagle pokrete kao što su skakanje ili trčanje, jer mogu dodatno da opterete karlični pojas.

 

Čije srce lupa

Obavezno kontrolišite puls i disanje. Po pravilu, puls ne bi trebalo da vam premaši 140 otkucaja u minutu. Otkucaji srca fetusa povezani su sa vašim. Ako vaše srce lupa kao ludo, to znači da lupa i bebino. Prva tri meseca su period prilagođavanja, kada vam je zapremina krvi nedovoljna da podmiri i vaše i bebine potrebe, a to može da dovede do zadihanosti i nesvestice. Tome treba prilagoditi i fizičku aktivnost.
Najzad, pijte dosta tečnosti, čak i ako niste žedni. Pazite da vam ishrana bude uravnotežena, sa dosta svežeg voća i povrća. Trudnoća povećava vašu potrebu za hranom za 300 kalorija dnevno, čak i ako se ne bavite sportom.

(žena)