Oprema i igračke za dijete od 6-9 mjeseci

Oprema i igračke za dijete od 6-9 mjeseci

Dijete u tom razdoblju postaje sve aktivnije. Počinje s istraživanjem prostora, zato je važno da mu omogućite sigurno okruženje za istraživanje. To je ujedno i razdoblje u kojem će dijete naučiti kako iz pokreta može sjesti i iz sjedenja nastaviti kretanje. To je važan korak za korištenje odgovarajuće opreme.

 

Hranilica

Dok dijete nije još u stanju sjediti samo, držite ga u naručju. Kada dođe vrijeme da dijete samo sjedi, tada ga možete premjestiti iz naručja u hranilicu. Stolica ne smije biti previše mekana. Važno je da stolica ima čvrsti naslon i čvrsto sjedalo. Položaj stolice treba biti takav, da drži dijete u pravilnom i uspravnom položaju. Spuštanje naslona u poluležeći položaj nije preporučljivo tijekom hranjenja. Dijete treba da sjedi aktivno, ravno i uspravno koliko je god moguće. Hranilica treba imati naslon i policu za noge. Dobro je, ako se polica može podesiti po visini, jer se stolica može tako prilagoditi za rast vašeg djeteta. U hranilici dijete ne vežemo s trakovima preko ramena, jer tako djetetu oduzimamo aktivan stav. Položaj dječjih kukova, koljena i gležnjeva treba biti 90 °. Bolje od hranilice sa stolom je, da dijete s hranilicom sjedi za istim stolom kao i ostatak obitelji.

Utjecaj animiranih filmova i crtića na djecu

U ovom periodu dijete počinje istraživati prostor i vrlo je važno da ga u tome ne ograničavate.

Autosjedalica

Kao kod stolice za hranjenje i ovdje je vrlo važno, da dijete možete staviti u autosjedalicu kada već sjedi samostalno ili kada autosjedalica (grupa 0+) postaje premalena. Naslon i sjedište trebaju biti čvrsti i što ravniji. Neka prijelaz između naslona i sjedala bude 90 °, a ne zakrivljen kao u autosjedalici za bebe (grupa 0+). Sjedalo ne smije biti preširoko, tako da dijete ima osjećaj stabilnosti.

Kolica za dijete

U tom razdoblju, možemo početi voziti dijete u uspravnom položaju. Čak i ako dijete ne sjedi potpuno neovisno, možete ga staviti u kolica u sjedeći položaj, kada vidite da sjedi u vašem naručju dovoljno stabilno i može držati poziciju.

I za dječja kolica je važno da naslon i sjedalo budu dovoljno čvrsti i udobni. Vožnja djeteta u sjedećem položaju trebala bi biti što više moguće u uspravnom položaju (90 °), a ne u poluležećem položaju, ili bilo koji drugačiji položaj osim ležanja. Jer kad težina tijela djeteta ne pada okomito na površinu za podupiranje, dijete nije dovoljno aktivno i ne može samostalno ustati iz površine oslanjanja, te u ovoj situaciji također najlakše potkopava stražnjicu naprijed, što je daleko od kvalitetnog sjedenja.

Pojasevi preko gornjeg dijela tijela nisu potrebni. Važno je dovoljno snažno pričvrstiti pojaseve oko zdjelice, a položajem gornjeg dijela tijela dijete treba nadzirati samo. Ako to još uvijek nije moguće, vozite ga u kolicima u vodoravnom položaju. Čak i u kolicima pozicija kukova, koljena i gležnjeva trebaju biti pod kutom od 90°, što znači da je njegova podrška za stopala prema dolje.

Četkica za zube

Kada djetetu rastu prvi zubi potrebno je krenuti s njihovim čišćenjem. Vrlo je važan pravilan odabir četkice za zube. Četkica za bebe i djecu ne smije biti previše debela. Dio na kojem se nalaze vlakna treba biti što je moguće tanji i uži. Četkica mora biti dobro zaobljena. Čekinje trebaju biti mekane, čvrste i ne preduge, u maksimalno tri reda. Električne četkice za zube za bebe i djecu nisu prihvatljive.

Igračke

Neka igračke u ovom razdoblju budu raznolikih oblika, materijala, i boja i što je više moguće, neka potaknu pokret vašeg djeteta. Glazbene igračke dobit će posebnu pažnju vašeg djeteta. U ovoj dobi će zasigurno postati zanimljivo bacanje predmeta na pod i gledanje što se događa s njima. Udaranje dviju igračka jednu o drugu ili s jednom u pod postat će prava zabava vašem mališanu. S istraživanjem prostora i otkrivanjem novih sadržaja, vrlo brzo će postati igračka sve što djetetu dođe u ruke.

Dovoljno prostora

U ovom periodu dijete počinje istraživati prostor i zato je vrlo bitno da ga se tako ne ograničava. Međutim, neophodno je da se djetetu osigura sigurnost. Za istraživanje prostora i sadržaja pokušavamo mu ostaviti, što je moguće više, slobode i tako ga poticati u razvoju. Dječje ogradice (ili mobilni kreveti) koji ograničavaju prostor, nisu pogodni za stavljanje djeteta kad je budan.

 

trudnoca.hr

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave