Olivera Erčić Stojanović: Veoma je bitna edukacija za mališane u uzrastu do šest godina

Rad sa djecom je velika i uzbudljiva avantura koju vaspitač vodi kao kapetan na brodu i kad je mirno i nemirno more.

Olivera Erčić Stojanović završila je osnovne studije na Hemijskom fakultetu u Beogradu. Usavršavanje u oblasti vaspitača kao i rad sa mlađom djecom je počeo u momentu kada se ostvarila kao majka. Koristi društvene mreže kako bi nesebično podijelila svoje savjete roditeljima. Napravila je radne listove koji su veoma korisni za mališane u uzrastu od 2-6 godina.

Intervju: Olivera Erčić Stojanović, profesor i vaspitač

Recite nam nešto o sebi?

Ja sam Olivera Erčić Stojanović. Dolazim iz jednog malog mesta na pola puta između Valjeva i Užica, a to je Kosjerić. Srednju Medicinsku školu sam završila u Užicu, a Hemijski fakultet u Beogradu. Poslednjih šesnaest godina živim u velikom gradu i potpuno sam se odvikla od atmosfere malog mesta. Poslednjih deset godina sam deo obrazovno-vaspitnog sistema. Međutim, rad sa mlađom decom i usavršavanje u toj oblasti otpočeo je onog momenta kada sam se ostvarila kao majka. Kao hobi u vreme porodiljskog odsustva sa svoj privatni IG profil otvorila kao javni blog u kome sam nesebično delila edukativne sadržaje za roditelje dece različitog uzrasta od najmlađih do školaraca. Do sad sam organizovala veliki broj online radionica za roditelje i kreativnih radionica u Beoradskim igraonicama i edukativnim centrima na temu hemijskih eksperimenata za mališane. Takođe, kao poklon mojoj ćerki napravila sam radni list koji sam prezentovala i imao pozitivan odziv na roditelje.

Koliko je posao vaspitača zahtjevan?

Kao i svaki posao postoje dani koji su nekad više zahtevniji i na to utiču mnogi faktori. Ono što je definitivno, posao koji zahteva maksimalnu posvećenost i prisutnost malenim bićima. Ukoliko ne postoji ljubav prema ovom poslu on se ne može obavljati kako treba. Deca su velika inspiracija i od njih možemo mnogo da naučimo, izradimo sebe i usavršimo. Nikada ne znate sa kojim će pitanjem doći taj dan mališani i na šta ćete sve trebati da odgovorite. Rad sa decom je velika i uzbudljiva avantura koju vaspitač vodi kao kapetan na brodu i kad je mirno i nemirno more.

Kako se rodila ljubav prema tom poslu?

Imam mlađeg brata i dok smo bili u osnovnoj školi često sam mu pomagala u izradi domaćih zadataka. Takođe, u srednjoj školi sam umela lepo da prezentujem gradivo nastavnicima i da jednostavno objasnim drugarima koji su imali poteškoća u usvajanju sadržaja. Gotovo sigurna sam bila da ću jednog dana biti lekar, ali ljubav prema deci je prevagnula za nijansu tako da sam tu deo sistema za obrazovanje i vaspitanje naše dece.

Koliko je bitna edukacija mališana u periodu od 2-6 g?

Veoma je bitna edukacija za mališane u uzrastu do šest godina. One su ključ i temelj za sve ono što će biti u životu. U tome na prvom mestu učestvuje roditelj, bliska okolina i vaspitač. Nažalost zbog užurbanog života dolazimo do toga da  deca više povode vreme sa vaspitačima nego sa roditeljima u toku radne sedmice. Danas imamo veliki izbor sadržaja iz kojih možemo da učimo i koji su lako dostupni pojedincima zahvaljujući intenetu. Međutim, neophodno je filtrirati sadržaj i zauzeti kritički stav prema sadržajima koji se plasiraju. Veoma često čujem kod dece reči stranog porekla bez zamene za našu reč i upotrebu telefona bez smisla. Smatam da dete do šest godina treba osposobiti da se brine o sebi i drugima, osećaju empatije prema drugima, osećaj prema prirodi i svest da se čuva priroda. Usaditi moralne norme, negovati tradiciju kao i implentirati moderne metode koje nosi sadašnje vreme. Osposobiti ih da budu što samostalniji, da zauzmu stav, sud i kritički da se postave prema određenoj temi. Da neguju svoje talente i da im dopustimo da svakim danom istražuju. Roditelj je tu kao oslonac i motivator i u koordinaciji sa vaspitačem formiraju se kvalitetne osobe.

Šta biste poručili roditeljima?

Da vole svoju decu tako što će od njih da naprave kvalitetne ljude na prvom mestu za sebe, a onda i za društvo. Na početku nije potrebno puno igračaka ili dodatnih aktivnosti kako bi se pokazala ljubav. Potrebno je da budete prisutni i da čujete vašu decu. Zaustavite svoje ambicije i oslušnite šta vaša deca žele. Opustite se u radu sa decom, to je životni projekat na kome se radi svaki dan malim koracima. Trud i rad će se isplatiti ako radimo na pravi način. Kako rastu deca, rastemo i mi kao roditelji. Greške su moguće, ali sve je položno promenama. I na kraju deca uče po modelu, život je jedna velika pozornica, a mi smo glumci zato budimo dobri glumci.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave