Odvikavanje od pelena

baby-potty-training

Želite se osloboditi pelena? Možete dosta toga učiniti da pomognete djetetu da ide u toalet tako da bude prijatnije za vas oboje.  Većina djece nije spremno za odvikavanje od pelena prije svoje druge godine života. Neka dijete napravi prvi korak.
Dvije stvari će u biti olakšati proces  odlaženja na toalet ili na tutu, a to su:  dječje sjedalo ili stolica i knjige koje će objasniti na djeci prilagođen način mišljenje o toaletu ili tuti.

Mala sjedala

Toalet uplaši mnogu malu djecu. Ako Vaše dijete neće da koristi veliku šolju, ponudite mu malu, koja njemu  odgovara da bi se osjećalo sigurno.

Neka djeca se plaše toaleta

Ako je to slučaj, trebaju Vam sjedala, koje ćete staviti na šolju za veću udobnost. Izaberite sjedalo sa ručkama da bi se dijete osjećalo posve sigurno.

Neka sjedala su čak napunjena vodom ili sviraju kad ih dijete koristi. Neka imaju stepenice da bi lakše došli do šolje, a kasnije one će djeci odati dobrodošlicu i poticati na pranje zuba i ruku.

Sigurno želite kupiti toalet stolicu kad Vam dijete navrši 18 mjeseci. Stavite je u kupatilo prije nego dijete počne da je koristi, da bi se naviklo. Najveći broj djece neće koristiti stolicu duže od godinu dana – to samo olakšava tranziciju na veliki toalet.

Zabrane u navikavanju na tutu

Nemojte forsirati dijete. Morate biti sigurni da je dijete spremno da koristi tutu, da može komunicirati i kontrolisati svoje fizičke potrebe prije nego što počnu. Uvijek djetetu ponudite pomoć i podršku. Ako dijete odbije, forsiranje će dovesti samo do većeg straha i odbojnosti. To može da stvori negativnu atmosferu kod korištenja kupatila i suzdržavanja mokraće. Učite mnogo s djetetom, kao što ste ga učili ostale stvari poput ustajanja,  hodanja i pričanja.

Nemojte postavljati rokove odnosno broj dana koji su potrebni za navikavanja na tutu. Djeca ne vole rokove i sigurno se neće pridržati navedenog.  Budite realni sa Vašim očekivanjima, ili ih odbacite sve.

Svako dijete ima svoj temperament  i individualno je

Nemojte gledati male nesreće kao nešto negativno. To je prirodno i svako živo biće i životinje čine to svaki dan. Nesreće se događaju, a ako se dese, bit će da je to samo dio procesa.  Spustite ton, pomozite djetetu i pokažite mu da to nije ništa strašno, da se to brzo i lako očisti.

Nemojte koristiti odjeću koja je teška za skidanje jer je za djecu teško da manipuliraju sa malim ručicama i sa odjećom kada imaju potrebu da mokre.  Skinite dijete ako nije vješto u skidanje odjeće. Nemojte im oblačiti nešto sa mnogo dugmadi, zatvarača itd. Odjeća koja je pogodna za ovaj period: haljine, suknje, pantalone sa elastičnom gumom, pidžame i gaćice. Naravno, idealno bi bilo da pustite dijete da po kući hoda samo u donjem vešu – ovo je najvještiji trening.

Najbolje bi bilo da sa odvikavanjem počnete u toplijim periodima, jer tada dijete na sebi nema veliki broj slojeva odjeće na sebi.

Prirodno je i normalno da se noću desi mokrenje u krevetu sve do četvrte godine, kažu stručnjaci. Pedijatri kažu, da se ono javlja kod 40% djece do 3 godine. To ne mora predstavljati neki medicinski problem. Dijete jednostavno nije u stanju da noću kontroliše urin i ne može se suzdržati. Ponekad ne osjeća potrebu da ustane i ode na toalet.

10 STVARI KOJE BI TREBALI ZNATI:
1. Pokažite djetetu sadržaj pelene
Naravno, da Vam se ovo čini grozno. Ali ukoliko Vaše dijete ne zna šta izlazi iz njega i koliko je to ružno kako će onda znati i shvatiti da to ne želi imati na svojoj nježnoj koži. To ne znači da prljavu pelenu trebate stavljati djetetu pod nos. Najbolje bi bilo da iskorištenu pelenu stavite na neko vidno mjesto ali da bude van dohvata ruku.

2. Ne dozvolite djetetu da sjedi u punoj peleni
Pod tim se misli da dijete ne bude u mokroj i  pokakanoj peleni. Ako se vaše dijete navikne funkcionirsati sa mokrim pelenama teže će razviti averziju prema tome na svojoj koži. Od najranije dobi treba dijete privikavati da to nije poželjno i učiti ga da se bolje osjeća u suhim pelenama.
3. Razgovarajte sa djetetom o tome što je u pelenama
Vrlo je važno da naučite dijete razliku između mokrog i pokakanog, jer ono morta znati razliku između te dvije stvari. Ako je pelena samo mokra recite mu da je pelena mokra i ostavite je na mjestu gdje dijete može vidjeti sadržaj. Isti postupak ponovite i s pokakanom pelenom. Važna napomena: dobro razmislite o tome koje ćete nazive koristiti za pokakane i mokre pelene i koje za obavljanje male i velike nužde. Vaše će dijete koristiti te nazive u javnosti!

4. Ne pravite misterij od kupaonice
Kada Vi koristite kupaonicu objasnite djetetu zašto idete tamo i što radite. Ako koristite dječiju stolicu s otvorom za tutu, dopustite djetetu da je koristi kao sjedalicu kako bi počelo stvarati tu naviku.

5. Uključite dijete u čišćenje
Kada završite sa mijenjanjem  pelena dajte mu je u ruke (naravno, ako nije previše zaprljana) i dozvolite mu da Vam pomogne to baciti. Nakon toga, zajedno otiđite do kupaonice i operite zajedno ruke.

6. Presvlačite dijete na mjestima sa kojih može vidjeti kupaonicu ili tutu
Makar to značilo da ćete dijete presvlačiti ispred vrata kupaonice, bitno je samo da vidi kupaonicu. Konačno vaše će dijete samo poželjeti isprobati tutu. Dopustite mu da prođe kroz cijelu proceduru obavljanja nužde na tuti ili u kupaonici bez obzira hoće li je zaista i obaviti.

7. Kada jednom vaše dijete bude imalo suhe pelene i kada počne pitati za tutu, pričajte o “osjećaju u trbuhu”
Na početku biti će vam veoma teško uhvatiti pravi trenutak dok vaše dijete mokri. Ali trebalo bi biti lako uhvatiti taj trenutak nakon kakanja. Razgovarajte s djetetom o osjećaju u trbuhu, da li napet, boli li.? Važno je pomoći djetetu shvatiti razliku između osjećaja prije i poslije nužde. Pričajte o tome kako želite da vam da znak kako se osjeća. Dijete se treba naučiti da kaže kada se ne osjeća dobro.

8. Nekoliko uspješnih upotreba tute ne znači da je vaše dijete spremno na potpuno skidanje pelena
Ne zaboravite da odlazak u kupaonicu znači prekinuti ono što ste Vi ili Vaše dijete trenutno radili. Nekim roditeljima to nije baš po volji. Ponekad čak znaju i bjesnite zato što se taj boravak u kupaonici oduži. Ne zaboravite da je vaše dijete moralo prestati s igrom ili se moralo odreći dragocjene igračke, da bi to obavilo. Da bi bilo u kupaonici gdje nema igračaka!!! Mislite kao dijete. Trebat će puno prakse dok dijete prihvati da dvije minute ne traju vječno i da ono što su prije radili nije tako bitno.

9. Pokušajte smanjiti osjećaj neuspjeha kod djeteta
Pokušajte uvijek kao roditelj dovesti dijete u situacije u kojima će uspjeti. Cijeli će se život suočavati s neuspjesima. Odluka da odvedete dijete u park ili u šetnju bez pelena nije tako dobra ideja. Dijete se vjerojatno neće sjetiti reći vam da mora obaviti nuždu i popiškiti će se u gačice. Zbog toga bi djetetu moglo biti neugodno pred ostalom djecom.

10. Pričekajte dok vaše dijete samo ne počne pitati za tutu ili da ide u kupaonicu
Vaše će dijete samo odlučiti kada je spremno za odvikavanje od pelena. Pričekajte do tog trenutka i ne opterećujte se time čije je dijete u tome već uspjelo. I Vaše će dijete u tome uspjeti kada za to dođe vrijeme.