Održana još jedna besplatna edukacija za trudnice u Mostaru

Održana još jedna besplatna edukacija za trudnice u Mostaru

  • Post Author:
  • Post Category:Novosti

Sinoć je održano edukativno predavanje ”Naše putovanje počinje” za trudnice iz Mostara koje je organizirala kompanija Sfera d.o.o Mostar. Partner i domaćin projekta bila je dr. med. Nikolina Penava, spec. za ginekologiju i opstetriciju, ispred poliklinike Endo Plus iz Mostara.

Trudnice koje su prisustvovale edukaciji mogle su uživati u predavanjima stručnjaka koji su svojim savjetima pripremali trudnice za period koji je pred njima. Edukacija je otvorena predavanjem „Utjecaj pušenja na trudnoću, ishod trudnoće i dojenje” koje je za prisutne trudnice pripremila dr. Nikolina Penava. Dr. Penava se u svom predavanju posebno osvrnula na to kako se pasivno pušenje povezuje s astmom i infekcijama pluća poput bronhitisa. Naglasila je da su moguća i teža stanja poput upale pluća ili infekcija srednjeg uha kod djece, te da je prestanak pušenja jedna je od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje i zdravlje svoje porodice.

Naredna tema predavanja bila je „Covid 19 i trudnoća“ koji je za trudnice pripremio dr. Borko Rajič, specijalista pedijatrije.  Dr. Jerko Brzica, spec. pedijatrije, Sveučilišna klinička bolnica Mostar, govorio je o temi “Prevencija i ublažanje infantilnih kolika kod beba.” Ljekari i stručnjaci koji su održavali prezentacije na zanimljiv i edukativan način su prenijeli svoje znanje, savjete i korisne informacije.

Na edukaciji su se predstavile i kompanije iz ove branše koje su svojim prezentacijama i izložbenim dijelom prezentirale sve dobrobiti svojih proizvoda. Na taj način trudnice su imale priliku vidjeti i čuti sve na jednom mjestu.

dent. med. Adela Šehović govorila je o temi „Bepanthen Baby mast i pelenski osip”, gdje je na zanimljiv način predstavila značaj njege bebine kože i zaštite od pojave pelenskog osipa. Dijana Sejdinović, genetičar i medicinski savjetnik za Bio Save BiH govorila je o temi “Matične ćelije – korak ka bezbrižnijem djetinjstvu”. Intimno zdravlje žene je bitno kako tokom trudnoće tako i svakodnevno.  Na koji način se treba brinuti o  intimnom zdravlju  govorila je Semina Sinanović, magistra farmacije ispred kompanije Biessen Pharma. Tema predavanja je „Zaštita intimnog zdravlja žene- Saforelle“.

Trudnice su dobile vrijedne poklone koje su osigurali sponzori i partneri projekta. Dodatne nagrade za trudnice osigurali su: kompanija Bio Save-jastuk za trudnicu, kompanija Biessen Pharma-3 poklona Saforelle; kompanija Euromand osigurala hranilicu za dijete, kompanija 4U Pharma  nagradila je 3 trudnice svojim proizvodima, kompanija Amicus pharam osigurala 2 poklona za učesnice. Fotografkinja Katarina Ivanković Kožul obezbijedila  je nagradu profesionalno fotografisanje novorođenčeta. Bući bu-baby shop iz Mostara obradovao je jednu mamu poklonom i za sve učesnice osigurao popust.

Naredno druženje je zakazano u Sarajevu za 16.11.2021., a domaćin projekta je Zavod za ginekologiju, perinatologiju i neplodnost Mehmedbašić iz Sarajeva.

Pogledajte dio atmosfere sa edukacije.