Odlazak na plažu u trudnoći 

Jeste li zabrinuti o sigurnosti, hladu i uživanju dok upijate zrake sunca? Trudnice se ne bi trebale odreći opuštajućih valova dok nose mališana u sebi.

Možda nije jednostavno uživati u plaži dok ste u drugom stanju, ali nema razloga zašto ne biste smjeli otići. Evo koji su rizici i kako se možete pripremiti za odmor na suncu, i kako iskoristiti to vrijeme na najbolji način. 

Mogu li trudnice uživati na plaži?

Kratak odgovor je – da! Ali svakako treba znati da nije tako jednostavno. Trudnoća znači da se morate više pripremati, pa i za odlazak na more. Morate biti svjesni rizika i opremiti se sa znanjem da ih spriječite. Također je bitno da se zabavite! 

Rizici za trudnoću na plaži 

Znamo da trudnoća svakako dolazi uz svoje rizike i da postoje stvari koje se trebaju izbjegavati. Lista nikad ne završava, zar ne? Nasreću, odlazak na plažu i nije tako velik rizik, zbog čega je lako izbjeći bilo kakve nezgode. Evo na šta trebate obratiti pažnju. 

Opekotine od sunca 

Već znate koliko je to opasno, ali to postaje gore kad nosite bebu u sebi – čak i ako još nije rođena. Opekotine od sunca, pogotovo ako se stalno dešavaju, mogu imati brojnih efekata na sveukupno zdravlje što može utjecati i na vašeg mališana u stomaku. Samo zato što sunce nema direktnog štetnog utjecaja na bebu svojim UV zrakama to ne znači da se na bebu to neće odraziti na druge načine ako ste duže izloženi. Opekotine od sunca mogu vam oduzeti folnu kiselinu, koja je vitalna za razvoj bebe i vaše zdravlje. 

Dehidracija 

Vjerovatno ste već čuli, ali trudnice su sklonije dehidraciji od drugih ljudi jer im treba više vode. Voda razvija posteljicu koja drži vašu bebu, pa svaki put kad vam fali vode u tijelu vaša beba je pod rizikom. Pored toga, voda je bitna u trudnoći jer se volumen krvi povećava znatno da bi beba dobila što joj treba. Kako trudnoća napreduje, treba vam više vode za amnionsku tečnost. Ako ste na plaži vjerovatno se više i znojite. To je samo još jedna od nuspojava trudnoće na ljeto. Kad se znojite, gubite vodu iz tijela, zato trebate biti oprezni da biste izbjegli dehidraciju dok se zabavljate. 

Pregrijavanje 

U prvom tromjesečju pregrijavanje je velik problem. Može dovesti do pobačaja ako niste oprezni. Kasnije to dovodi do zdravstvenih defekata i dehidracije. Zato je vrlo bitno da temperatura tijela ostane ispod 38 stepeni celzijusa. Ako se podigne iznad te temperature, zbog sunca ili vruće kupke, i sebe i bebu stavljate pod rizik. Ako ste vani dugo, također se stvara rizik. Izbjegavajte pregrijavanje kad god ste vani u trudnoći. Hladni sprejevi, hlad, odmor i puno vode spustit će temperaturu tijela tako da vani možete ostati duže. 

Iscrpljenost 

Budimo iskreni – trudnoća je iscrpljujuća. Ponekad je slaganje veša dovoljno da izgubite većinu energije, a vezanje cipela može učiniti da mislite da se više nikada nećete vratiti na staro. Plaža, iako je zabavna i opuštajuća, može biti iscrpljujuća. Ulazite i izlazite iz vode, hodate po klizajućem pijesku, možda i gonjate djecu i nosite stvari za plažu. Sasvim je normalno ako se osjećate iscrpljeno, pogotovo ako ste u poodmakloj trudnoći. Brzo iscrpljivanje nije rizik za vas i bebu koliko je frustrirajuće i razočaravajuće. Ako ste umorni, veće su šanse da ćete imati nezgodu za volanom, pogotovo ako nazad morate voziti duže. 

Izbjegavajte kofein i ostanite hidratizirani. Jedite malo više proteina i, ako je moguće, ugurajte bar kratko popodnevno drijemanje u hladu prije nego što krenete kući. 

Savjeti za dan na plaži: 

  • Povremeno se sklanjajte sa sunca 
  • Koristite zaštitnu kremu za sunce s faktorom 30 
  • Češće uživajte u vodi
  • Budite na oprezu dok ste u vodi i na plaži 
  • Spremite torbu potrepština

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave