Odgojne metode s kojima morate prestati

Odgojne metode s kojima morate prestati

Svaki roditelj želi samo najbolje za svoje dijete, pa ponekad i pretjera u tome, pa umjesto doista najboljeg za dijete odgoj postane život pod staklenim zvonom i pretjerivanje u brizi čime se onemogućava djetetu pravilan razvoj i ne dopušta mu se da bude dijete baš sada kada bi trebalo.

Danas vam donosimo najčešće greške u odgoju koje roditelji rade iz najbolje namjere, a mogu naštetiti djetetu!

Sistem nagrađivanja i kažnjavanja

Nagrade u pravilu nisu dobar način motiviranja djeteta jer uvijek od početnih sitnica postaju sve veći pokloni, sve dok dijete ne dođe do tolike zasićenosti da postane nezadovoljno čak i velikim poklonima. Ako želite razmaziti dijete, ovo je vjerojatno najbrži i najučinkovitiji način.

Ponašanje djece prestaje biti fokusirano na uspjeh i izvršenje zadatka, već je u prvom planu očekivanje nagrade koja ga čeka. Djecu treba poticati da razmišljaju, zaključuju i svojim aktivnostima dolaze ka cilju, a ne poticati na osvajanje nagrade koja će brzo biti zaboravljena. Istina, dijete treba povremeno i nagraditi, no nagrađivanje svakog uspjeha ili poslušnog ispunjavanja vaših želja vrlo brzo će pokazati i negativne strane. Ako već želite nagraditi dijete, važno je da naglasite da nagrađujete trud i energiju koju je dijete uložilo, a ne u konačni rezultat.

Rezultati jesu važni, no ne smiju biti presudni. Ako preveliku važnost pridajete samo rezultatima, dijete će biti ozbiljno povrijeđeno ako očekivani uspjeh iz ostane, bez obzira na to što je ono uložilo mnogo truda. Djeca koja dobivaju ohrabrenje za sav uloženi trud mnogo će biti upornija pri izvršenju i najkompliciranijih zadataka u odnosu na djecu koja su nagrađena samo kada su najbolja.

Sistem animiranja djeteta

Želite djetetu osmisliti kreativan i produktivan raspored? Pritom roditelji često pretjeraju pa djetetu ne preostaje vremena da jednostavno bude dijete. Treninzi, igraonice, druženja često ispunjavaju djetetov dan jer roditelji ne žele da djetetu bude dosadno. A tajna je u tome da svako dijete zapravo treba imati i priliku da mu bude dosadno. Upravo u tim trenutcima slobode djeca su najkreativnija i oni su im prijeko potrebni za kvalitetan razvoj.

Dijete i mama

Ne možete sve učiniti umjesto djeteta

Pretjeranom brigom roditelji često žele dijete poštedjeti, a zapravo nisu svjesni da ga istovremeno možda svojom dobro namjerom koče u razvoju. Iako mislite da je dijete premaleno za puzanje, pijenje iz čaše, guljenja banane ili nešto slično, dajte mu priliku prije nego zaključite da dijete to ne može. Ako dijete uspije, odlično, naučilo je nešto novo, ako ne uspije najveći problem je uprljana majica ili slično.

Dijete odgajate da bude vaša kopija

Svi mi ne vidimo svoje greške, pa često roditelji smatraju da je najbolje da dijete bude baš poput njih. Ali nemoguće je potaknuti individuu da razmišlja i djeluje poput nekog drugog. Možda ste vi odličan matematičar, a dijete ima smisla za umjetnost, to što nije isto kao vi, ne znači da je manje savršeno!

Povišeni tonovi

Vikanjem nećete ništa lakše objasniti djetetu nego smirenim tonom. Vikanje plaši i odraslog čovjeka, pa automatski manje pažnje uspijeva posvetiti izrečenom, a ništa drugačije nije niti kod male djece. Koliko god vam bilo teško ostati smireni ponekad, prije komunikacije s djetetom duboko udahnite i umirite se.

Previše pažnje i energije trošite na nevažne stvari

Prioritete je važno na vrijeme odrediti. Roditelji često previše energije troše na svađe oko hrane, a istovremeno djeci dopuštaju da previše vremena provode pred ekranom. Mora postojati neki kontinuitet kojeg ćete se pridržavati. Isti kriteriji moraju vrijediti za svu djecu i neovisno o vašem raspoloženju.

 

 

trudnoca.hr