Odabir prvih cipelica

8_saveta_za_kupovinu_prvih_cipela_643169319

Vaša beba je počela hodati! Sada je vrijeme da kupite neke cipele za hodanje. Danas, više nego ikada, na raspolaganju su mnoge slatke cipelice, različitih brendova i sa različitim rasponima cijena. Prije nego što kupite, ipak, provjerite ove smjernice kako biste bili sigurni da dobijete par bebi cipela koje će pomoći, a ne ometati  bebu u  njenom novom iskustvu, hodanju. Bebe često padaju i spotiču  se, pa barem da budete sigurni da njihove cipele nisu

Kada kupiti prve cipelice?

Nemojte žuriti. Vaša je beba počela ustajati i praviti po nekoliko koraka, ali to ne znači da treba odmah kupiti cipelice. Zapravo ortopedi to i ne preporučuju. Najbolje vrijeme za kupovinu prvih cipelica je kada beba prestane širiti prstiće dok korača kako bi održala ravnotežu i kada čvrsto, punim stopalom, dodiruje tlo pri koračanju.

Kakve cipelice treba kupiti?

One najljepše, očito! Zar ne? Osim slatkog vanjskog izgleda, cipele bi trebale biti vrlo mekane i imati fleksibilne potplate, tako da dijete može održavati  ravnotežu. Dno cipela bi trebalo biti napravljeno od materijala koji se ne kliže. Ako odaberete visoke čizme, uvjerite se da su fleksibilne oko gležnjeva, tako da kretanje vaše bebe nije ograničeno. Materijal  od kojeg su napravljene cipele bi trebao biti prozračan, kako bi se izbjeglo znojenje nogu.

Slijedi nekoliko savjeta koji će Vam pomoći u odabiru prvih cipelica za Vaše najdraže:

  • cipela bi trebala dobro pristajati dječijem stopalu i trebala bi imati dovoljno prostora za rast stopala (otprilike 1 cm)
  • unutrašnjost cipele treba bi biti ravna i savitljiva (anatomski luk na kojem se insistiralo tolike godine sprječava razvoj i jačanje mišića stopala i na taj način onemogućuje da se stopalo prirodno formira)
  • cipela treba čvrsto biti prislonjena uz gležanj kako beba ne bi mogla skidati cepele
  • đon cipela bi trebao dobro nalijegati uz podlogu kako ne bi došlo do klizanja
  • poželjno je da cipele budu kožne ili od nekog drugog prozračnog materijala kako bi stopalo moglo disati,
  • prilikom kupnje cipela obratite pažnju na reakcije bebe. Ukoliko ona plače ili negoduje, vjerovatno je to jer joj obuća nije ugodna, pa pokušajte sa nekim drugim modelom
  • nakon dužeg nošenja cipela na koži noge ne bi trebalo da bude osipa niti tragova nošenja

Veličina cipela

Prvi koraci će biti mnogo sigurniji i pravilniji u cipelama koje su odgovarajuće veličine. Ako su cipele male dijete će odbijati da ih nosi ili ćete uočiti crvenilo na koži stopala nakon skidanja. Tijesna obuća može da dovede i do poremećaja cirkulacije, pojave žuljeva ili urastanja noktiju. Također, obuća ne treba da bude ni prevelika, jer bi to uzrokovalo nestabilnosti pri hodu bebe. U takvoj obući stopalo se nepravilno opterećuje, dijete krivo korača i to može da dovede do deformacija. Iz tih razloga  potrebno je da cipele budu odgovarajuće veličine, najbolje duboke (iznad gležnja) da bi držale skočne zglobove i čvrsto vezane kako bi bile dobra potpora pri hodu još uvek nedovoljno razvijenim mišićima i ligamentima nogu.

Pertle ili čičak?

Koju varijantu ćete odabrati je Vaš lični izbor. Iako su cipele sa čičkom jednostavnije za oblačenje i skidanje, cipele sa pertlama su mnogo bolje za dijete koje je tek prohodalo jer cipele stoje čvrsto na nogama. Ne mogu se lako skinuti pa je manja mogućnost da ih izgubite dok je beba u kolicima.

Kada ići u kupovinu?

Najbolje bi bilo kada bi djete poveli u kupovinu prvih  cipela kada je ono raspoloženo. Djeca znaju biti jako nervozna prilikom kupovine. Možda bi bilo dobro da ih pripremite za ovu novu avanturu tako što ćete Vi kući isprobavati svoje cipele, možda Vam se i Vaše dijete pridruži u tome ili da ih nekoliko dana ranije vodite u trgovine gdje se prodaju.

Kako često kupovati cipele?

Svaki mjesec provjeravajte odgovara li veličina cipele vašem djetetu. Sve bebe rastu različitom brzinom, ali možete očekivati ​​da ćete kupovati cipele u većim veličinama svakih tri do šest mjeseci. Također provjerite znakove trošenja cipela i zamijenite ih ako se na dnu cipele nalaze pukotine ili ako postoje rupe na vrhu ili strane.