Odabir boja u dječjoj sobi

Odabir boja u dječjoj sobi

Potrebno je biti vrlo oprezan prilikom odabira boje za dječju sobu. Pritom nije važno samo koja boja se djetetu ili vama sviđa, već i kako će koja boja utjecati na dijete i njegovo raspoloženje.

Dok neke boje potiču kreativnost kod djeteta, neke umiruju dijete i povećavaju koncentraciju. Upravo zato je poželjno boju prilagoditi djetetovom karakteru i dobi. Ukoliko je dijete školske dobi bilo bi poželjno izabrati neku od boja koja će olakšati učenje i umiriti dijete. Živahno i hiperaktivno dijete trebalo bi boraviti u sobi čije boje će ga umiriti, dok je kod vrlo povučene djece poželjno koristiti boje koje razbuđuju i potiču kreativnost.

Dok neke boje potiču kreativnost kod djeteta, neke umiruju dijete i povećavaju koncentraciju.

Ako niste sigurni u svoj odabir boje, ne morate nužno obojati zidove ili odabrati jednobojni namještaj. U tom slučaju ovako velike površine u sobi dobro je ostaviti u neutralnim bojama, a detaljima poput zavjesa, rasvjete, jastučića i različitih dekoracija možete obojati dječju sobu u željenu boju.

To je ujedno i manje riskantna opcija jer ako izabrana boja neće odgovarati djetetu, mnogo je lakše promijeniti detalje u sobi nego kupovati novi namještaj ili ponovno bojati sobu.

Zelena i plava boja dječje sobe umiruje i najčešće ju izabiru upravo smireni i staloženi roditelji. Najbolje će odgovarati živahnoj i hiperaktivnoj djeci.

Ružičasta potiče nježnost u ljudima, a omiljena je boja pristupačnim, pažljivim i druželjubivim osobama. Izbjegavajte pretjerano žarke boje jer bi mogle utjecati na djetetov san, pa su mnogo bolja opcija nježne nijanse ili one malo zagasitije.

Crvenu boju također možete vrlo dobro uklopiti u dječju sobu, no ne treba pretjerivati s njom. Dovoljno je obojiti jedan zid ili odabrati crveni namještaj, a za ostatak sobe koristiti neku neutralnu nijansu kako bi unijeli ravnotežu.

Žuta boja jednako je dobar odabir za dječju sobu i za dječaka i djevojčicu. Boja mnogo toga govori o vama, da ste kreativac i veseljak, a možete ju kombinirati s plavom ili zelenom. Prilikom odabira nijanse budite oprezni da odaberete toplu nijansu žute, jer ona s podtonom zelene mogla bi potpuno promijeniti doživljaj sobe.

trudnoca.hr