Od muškarca do tate

Od muškarca do tate

Muškarac se mijenja nakon što postane otac, zaključci su nekolicine studija provedenih na ovu temu.

I dok je poznato da su majke prirodno ‘opremljenije’ za njegu i zaštitu bebe zbog određenih hormona kojima bivaju izloženi u trudnoći i tijekom poroda, studije su otkrile da ih muškarci razvijaju u procesu odgoja djeteta.

Liječnici su dokazali i da se mijenja njihova struktura mozga, odnosno da se povećava količina sivih stanica u centrima odgovornim za kontrolu hormona, emocionalnog procesuiranja, pamćenja i odlučnosti.

Evo nekoliko načina na koje se promjene manifestiraju kod novopečenih očeva.

1. Muškarac prestaje biti gadljiv ‘preko noći’
Ako ga je pomisao na čišćenje kose iz odvoda umivaonika prije bacala u opravdani očaj, dobro je znati da ga očinstvo ‘liječi’ od bilo kakve vrste gadljivosti.

Svakodnevno mijenjanje pelena i podrigivanje nakon hranjenja samo su neke od aktivnosti zbog kojih se više ne obazire na tjelesne izlučevine.

2. Postaje jutarnji tip

Novopečeni tata pozdravio se s noćnim izlascima i maratonima uživanja u video igrama do ranih jutarnjih sati. Baš kao mama, koristi svaku priliku za san, a ustaje onda kada to čini I beba – obično u cik zore

3. Prestaje biti izbirljiv kod izbora hrane
Redovita konzumacija hrane nakon rođenja djeteta za mnoge obitelji postaje nedostižan cilj. Roditelji prestaju zajedno objedovati, već to čine u smjenama – mama pazi bebu dok tata jede i obratno.

Jede se s nogu, s bebom u rukama, a topao obrok obično se konzumira samo onda kada se ‘stigne’ nešto podgrijati u mikrovalnoj pećnici.

4. Očevi više cijene ‘male stvari’
Majke znaju da kad je 99,9 posto nečije pažnje usmjereno na nov život i njegove potrebe, i najmanja odstupanja od takvog rasporeda izazivaju ushit.

Odlazak na bakomat, u trgovinu ili kod liječnika bez bebe postaju jednako mjerljivi događaji kao nekadašnji odlasci u kino ili noćni klub.Što je tata angažiraniji u odgoju djeteta, to više počinje cijeniti male stvari.

5. Postaje organiziraniji
Odlazak u park s bebom zahtijeva opremljenost i vještinu profesionalnog organizatora vjenčanja. Nikud se ne može krenuti bez kolica, pelena, vlažnih maramica, kreme za lice za zaštitnim faktorom, dekice, hrane, odgovarajuće obuće i odjeće…

Dijete uglavnom treba mnogo stvari. Ne čudi stoga što svakodnevna briga o djetetu unapređuje i poboljšava organzacijske sposobnosti kod majki i očeva.