Očevi i postporođajna depresija

Depresija kod očeva je u stvari relativno česta pojava ― koja pogađa negdje između 2% i 25% njih tokom trudnoće partnerice ili u prvoj godini nakon porođaja.

Prema Američkoj akademiji za pedijatriju (AAP), ova stopa se može povećati na 50% kada majka također ima perinatalnu/postporođajnu depresiju. To može ozbiljno utjecati na dobrobit porodice, posebno njihove djece.

Faktori rizika za očinsku depresiju:

Novi zahtjevi i odgovornosti tokom trudnoće i postporođajnog perioda često uzrokuju velike promjene i u očevom životu. Važno je razumjeti koji faktori rizika mogu utjecati na razvoj depresije.

  • Poteškoće u razvijanju vezanosti za bebu
  • Nedostatak dobrog muškog uzora
  • Nedostatak socijalne podrške ili pomoći porodice i prijatelja
  • Promjene u bračnim odnosima, poput nedostatka intimnosti partnera
  • Osjećaj se isključenosti i ljubomore zbog vezivanja majke i djeteta
  • Nedostatak nagrada u roditeljstvu
  • Depresija majke
  • Finansijski i radni stres
  • Nizak testosteron

Simptomi očinske depresije:

Muškarci mogu pokazivati ​​različite znakove depresije. Možda ne plaču, ali osjećaju se frustrirano i bijesno. Depresija se može manifestovati razdražljivošću, impulsivnošću i osjećajem da ni u čemu ne mogu pronaći zadovoljstvo. Očevi s depresijom imaju veći rizik od konzumacije ilegalnih supstanci, veće stope nasilja u porodici i mogu obeshrabriti svoje partnerice da doje bebu.

Skrining za očinsku depresiju:

Preporučuje se da sve majke trebaju proći rutinski pregled za depresiju tokom trudnoće i u 1, 2, 4 i 6. mjesecu nakon porođaja pomoću alata za provjeru, kao što je Edinburška skala za postnatalnu depresiju (EPDS). Nedavno su doktori počeli pregledavati i očeve koristeći isti EPDS upitnik. Rano otkrivanje depresivnih očeva pomaže u podršci i liječenju kako bi mogli ostati prisutni i povezani sa svojom porodicom.

Istraživanja jasno pokazuju da je važno da se muškarci liječe od depresije, što može uključivati ​​terapiju razgovorom, antidepresive i podršku zajednice.

Efekti očinske depresije:

Očevo raspoloženje utječe na njegovu interakciju sa djecom i partnerom.

Depresivni očevi također imaju mnogo veću vjerovatnoću da će ozlijediti svoju djecu od onih bez depresije. Manje je vjerovatno da će komunicirati na pozitivan način, poput igranja igara, pjevanja pjesama ili čitanja svojoj djeci.

Djeca očeva koji su depresivni imaju veću vjerovatnoću da će u kasnijim godinama imati emocionalnih problema i problema u ponašanju. Neka istraživanja također sugerišu da očeva depresija u ranom dječijem životu dovodi dijete u opasnost od kašnjenja u razvoju.

Depresija kod očeva također povećava sukobe u vezama i brakovima i čini majke ranjivijima na depresiju. S druge strane, za djecu čija je majka već depresivna, uključen otac ih štiti od nekih negativnih učinaka mamine depresije.

Razgovarajte sa zdravstvenim radnikom

Zdravstveni radnici – poput vašeg doktora, doktora vaše bebe, medicinske sestre ili drugog zdravstvenog radnika – upoznati su s vrstama depresije s kojima se suočavaju novi i budući roditelji. Oni znaju načine za pomoć i mogu vam objasniti vaše mogućnosti. Spremni su vas saslušati i mogu vas dovesti na put oporavka.

Zapamtite …

Bilo koji roditelj može postati depresivan kada dobije dijete i osnuje porodicu. To ne znači da ste loš ili odsutan roditelj. Zapravo, liječenje i podrška pomažu vam da se brinete o svojoj bebi i partneru. Vaša porodica i vi ne morate patiti u tišini. Potražite pomoć.

Sva djeca zaslužuju šansu da imaju zdravu porodicu, i svi roditelji (mame i tate) zaslužuju priliku da uživaju u svom životu i svojoj djeci. Ako se osjećate depresivno, nemojte patiti sami. Recite voljenoj osobi i odmah nazovite svog doktora. Ako postoji bilo kakva zabrinutost da ćete nauditi sebi ili djetetu, odmah potražite pomoć.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave