O njezi kože trebamo brinuti tokom cijelog života, a trudnoća je posebno stanje koje ima svoje specifičnosti

U trudnoći je neophodno kožu dodatno hidratizirati

Dr. Alma Handanagić, specijalista dermatovenerologije

Alma Handanagić je specijalista dermatovenerologije. Pored toga što je doktor, specijalista Alma je supruga i majka. S obzirom na brojne obaveze koje doktorica ima ipak je izdvojila svoje vrijeme kako bi sa nama razgovarala o važnim temama kao što je njega i zaštita našeg najvećeg organa a to je naša koža. U nastavku vam donosimo intervju sa dr. Handagić u kojem će te pronaći brojene savjete o njezi kože.

Za početak našeg razgovora možete li nam reći kada ste se odlučili za poziv specijaliste dermatologa?

Moj izbor nikada nije bio slučajan kada je u pitanju moja specijalizacija. Oduvijek sam znala da je to čime se želim baviti iako sam za realizaciju svog sna morala i da pričekam. Nikada ne bih mogla raditi ovaj posao ukoliko me ne bi veselio, ukoliko ne bi bio izazov. Danas je čast i prestiž baviti se dermatovenerologijom. Zapravo riječ je multidisciplinarnoj struci koja zahtjeva suradanja s internistima, pedijatrima, hirurzima. Ona je doživjela veliki napredak kako u dijagnostičkim procedurama, tako i terapijskim postupcima.  To u značajnoj mjeri olakšava kvalitetu života naših pacijenata. Dermatologija je zabilježila veliki napredaka i u estetskoj dermatologiji, različitim estetskim i korektivnim procedurama, što predstavlja dodatan izazov. Na radnom mjestu okružena sam prekrasnim kolegicama, prijateljicama, koje me inspirišu i velika su mi podrška.

Majka ste dvoje djece. Kako uspijevate da uklopite sve svoje obaveze sa porodičnim?

Balansiranje između majčinstva i svakodnevnih obaveza, karijere, zahtjeva ogroman trud, odricanje kroz koji prolazi svaka žena ako želi oboje. Zapravo recepta nema. Nekako sam i ja i suprug navikli u  hodu da se prilagođavamo svakodnevnim obavezama, nekada uspijevamo , a nekada bas i ne. Radni dan traje 8 sati, mnogo češće 12 h, ali na kraju kada dođem kući punim baterije. Nekada su to zajedničke aktivnosti, a nekada samo ljenčarimo, uz Netflix i sl. 

Kao dermatolog šta najčešće primijetite na koži ljudi?

Zapravo sve. Mi imamo oko „izvježbano“ i za najmanje promjene. Vrlo četo pacijent dolazi u ordinaciju s  jednim problemom, dok se pregledom ne ustanovi sasvim druga stvara, tipa kožnog tumora. 

Naš časopis čitaju trudnice i mame. Koliko je važno da pravilno njegujemo kožu tokom trudnoće?

O njezi koze trebamo brinuti tokom cijelog života, a trudnoća je posebno stanje koje ima svoje specifičnosti. U trudnoći se žensko tijelo mijenja pod utjecajem hormona, dolazi do promjene boje kože, nastanka strija, trudničkih akni, proširenih vena na donjim ekstremitetima. U trudnoći je neophodno kožu dodatno hidratizirati, preporučeno je koristiti neutralna i blaga ulja, namijenjena trudnicama, pravilno čistiti kožu, ne zaboraviti fotoprotekciju. Trudnicama su dozvoljenim preparati koji sadrže vitamine C i E, a za laičnu kiselinu, niacinamid, hijaluronska kiselina, mineralni SPF. Nije samo trudnoća period o kojem treba s posebnom pažnjom i oprezom  da se odnosimo prema svojoj kozi, to je svakako i period dojenja. Za taj period važe jednaka pravila s tim da se mora povesti računa o dodatnoj hidrataciji. Trudnice tokom trudnoće MORAJU posjetiti dermatologa kako bi pregledale i madeže, koji se tokom ovog specifičnog razdoblja mijenjaju pod utjecajem hormona, svih ostalih faktora rasta koji se luče. 

Strije, pucanje kože je često u trudnoći. Koji je vaš savjet kako bi se izbjeglo pucanje kože?

Za većinu trudnica strije su nezaobilazne. Pored toga sto nastaju tokom trudnoće mogu se razviti i nakon trudnoće, tokom laktacije. Kod određenog broja trudnica one spontano nestaju, međutim na kozi trbuha, bedrima tamo gdje koza trpi najveći pritisak tokom rastezanja se zadržavaju. Najsigurniji način jeste učestala hidratizacija kože, recimo u tu svrhu bi preporučila preparate koji sadrže bademova ulja , shea maslac , ulja jajajobe. 

Kada se beba rodi, kako pravilno njegovati novorođenče?

Poznato je pravilo kada je u pitanju koža novorođenih beba „maje je više“. Roditelji imaju potrebu pružiti bebi što više njege, pa su koristili različite preparate u čemu nerijetko pretjeraju. S obzirom na vulnerabilnost i nezrelost kože, dojenčad je potencijalno ugrožena koriste li se velike količine različitih sredstava za higijenu i njegu. 

Kožu dojenčeta obilježava i specifičnost njezine građe. Površinski je sloj puno nježniji, a potkožno masno tkivo tanje. Aktivnosti žlijezda lojnica i znojnica nisu još potpuno razvijene. Sadržaj lipida (masti) je manji, a vode ima malo više nego što će je biti u odrasloj dobi. Zbog tih specifičnosti koža dojenčeta karakterizirana je visokom propustljivošću, za sredstva koja se primjenjuju lokalno. 

U prvim danima života bebu njegujemo suhim ili blago vlažnim gazama s običnom vodom, dok ne zacijeli pupak. Nakon toga se već od rane dobi koža beba prilikom kupanja može njegovati s kupkama i uljnim losionima prilagođenim za bebe, kao i kremama za njegu kože. Koža beba se treba namazati nakon svakog kupanja, te je dokazano da redovna, pravilna njega bebine kože od najranijih dana pomaže u smanjenju rizika od nastajanja ekcema i posljedično atonijskog dermatitisa. Najbolje je nanijeti kremu odmah nakon kupanja,  2-3 minute, nakon što se koža nježno posuši. Kada bebu izvadite iz kade, nježno tapkajte ručnikom po koži, umjesto da trljate. Temperatura prostorije treba da je oko 24, a vode 35-37 .

Kada su u pitanju bebe rođene u zimskim mjesecima da li za njegu njihove kože treba više pažnje?

Hladniji mjeseci su nam dodana izazov, posebno kada je u pitanju koža beba. Zimi ja najbitnije bebinu kožu zaštiti od hladnog zraka vani i suhog zraka u prostorijama u kojima se grije. Brojne zaštitne i emolijentne kreme su dobra prevencija, ali učestalost nanošenja je ključ hidratizirane kože. 

U svim apotekama bez obzira na proizvođača možete naći cold kreme, emulzija, s dosta masnijih dodataka, čija je zadaća fizička zaštita od hladnoće, vjetra. Po povratku kući takva krema se skida i nanosi hidratantna krema, losion. Bebe se tokom hladnijih mjeseci kupaju rijeđen, kraće. Do koze djece treba da bude pamuk, čak kada se preferira i slojevito oblačenje što je zimi slučaj.

Za kraj kao majke i dermatologa poruka za naše čitateljske kada je u pitanju njega dječje kože?

Svako vrijeme bilo da je u pitanju period ranog djetinjstva, ili kasnije period puberteta kada je u pitanju koža ima svoje osobitosti. To je prvo period vrlo osjetljive kože novorođenčeta, potom male bebe, a vrlo brzo uslijedi period tinejdžera kada se javljaju dodatni problemi, akne. Ne pretjerujte s nagomilavanjem i upotrebom nepotrebnih proizvoda. Omogućite svojoj djeci da se osjećaju „ugodno u svojoj koži“. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave