O muškoj neplodnosti

O muškoj neplodnosti

 

 

Dok je muška neplodnost prije nekih dvadesetak godina bila uzrokom bračne neplodnosti tek u 20% slučajeva, danas je ovaj udio narastao na 40%. Novija istraživanja ukazuju da se prosječan broj spermija u ejakulatu u proteklih pola stoljeća smanjio za gotovo 50%, a dodatno zabrinjava činjenica da je u ionako brojčano oslabljenom ejakulatu sve više slabije pokretnih ili nepokretnih, kao i morfološki nenormalnih spermija.

 

Uzroci neplodnosti muškarca

Uzroci neplodnosti muškarca mogu biti bolesti, infekcije ili urođeni poremećaji koji dovode do smanjenja broja ili odsustva spermija u ejakulatu, nedovoljne pokretljivosti spermija ili neprohodnosti sjemenovoda. Ipak, najčešće je direktno ili indirektno povezana sa spermatogenezom. I dok je muška neplodnost prije nekih dvadesetak godina bila uzrokom bračne neplodnosti tek u 20% slučajeva, danas je ovaj udio narastao na 40%. Novija istraživanja ukazuju da se prosječan broj spermija u ejakulatu u proteklih pola stoljeća smanjio za gotovo 50% a dodatno zabrinjava činjenica da je u ionako brojčano oslabljenom ejakulatu sve više slabije ili nepokretnih kao i morfološki nenormalnih spermija.

Poremećaji spermatogeneze mogu nastati uslijed prirođenih genetskih abnormalnosti (Klinefertov sindrom, Downov sindrom), uslijed negenetskih poremećaja razvoja testisa (kriptorhizam, atrofija testisa, aplazija mlađih stanica spermatogeneze, sindrom Sertoli stanica) te kao posljedica varikokele, orhitisa, radijacije.

Kriptorhizam je anomalija nespuštanja testisa u skrotum. Javlja se u oko 4% dječaka, dolazi do zaostajanja u spuštanju testisa iz trbušne šupljine u mošnje. Uzrok nastanka ove pojave može biti abnormalna građa testisa zbog čega se ne izlučuje dovoljna količina testosterona ili mehaničke prirode (uzak ingvinalni kanal, vezivne priraslice na putu suštanja testisa). Neplodnost nastupa uslijed oštećenja zametnog epitela povišenom temperaturom u trbušnoj šupljini. Liječenje je vrlo uspješno: hormonskim putem ili kirurški.

Upala testisa ili orhitis najčešće nastaje kao teška komplikacija zaušnjaka (mumps). Posljedice su teže ako se bolest preboli, a ne preleži, te ako se pojavi u starijoj životnoj dobi. Javlja se smanjeni broj ili potpuno odsustvo spermatozoida što je uzrokovano povišenom temperaturom testisa koja može zakočiti spermatogenezu i na taj način izazvati oštećenje spermatogonija (zametnih stanica).

Varikokela uzrokuje neplodnost muškarca povećanjem temperature testisa. Prisutna je u 25-30% neplodnih muškaraca a često rezultira povećanim brojem morfološki abnormalnih oblika spermija i smanjenim brojem spermija u ejakulatu.

Torzija testisa također je uzrok neplodnosti jer dolazi do prekida opticaja venske i arterijske krvi u testis. Uzrok su nagli pokreti ili fizička trauma kao i nepotpuno spušteni testisi.

Malformacije ili opstrukcije u ekskretornim kanalima mogu nastati kao posljedica prirođenih abnormalnosti, upale ili kirurške operacije (vazektomija).

Spolna disfunkcija uključuje koitalne čimbenike ili probleme s dovođenjem sjemena u rodnicu, ali i ejakulatorna disfunkcija uzrokuje neplodnost zbog anejakulacije ili ejakulacije izvan vagine. Anejakulacija nastaje kad muškarac ne izbacuje sjeme ili ne postiže orgazam, a razlog je organskog ili psihičkog podrijetla.

Endokrinopatije povezane s neplodnošću uključuju hipopituitarizam, Kallmanov sindrom, nedostatak ili nepotpunu produkciju androgena. Posebnu pažnju treba posvetiti hipogonadizmu gdje se susrećemo sa slabo razvijenim sekundarnim spolnim karakteristikama i eunuhoidnim skeletnim disproporcijama. Određivanje razine prolaktina pomaže pri dijagnosticiranju neplodnosti.

Spolno prenosive bolesti: Neke od spolno prenosivih bolesti mogu dovesti do sekundarne neplodnosti u muškarca: oštećenja testisa ili pak izazvati neprohodnost sjemevoda. Otuda nužnost bakteriološkog pregleda urina, ejakulata i sekreta prostate kako bi se utvrdilo postojanje infekcije te omogućilo adekvatno liječenje. Najčešći uzročnici su: klamidija, gonokok, trichomonas, ureaplasma i mikoplazma.

Upala sjemenih mjehurića je rijedak, no dobro poznat uzrok neplodnosti kod muškaraca. Infekcija dovodi do pada volumena ejakulata i do redukcije u stvaranju biokemijskih tvari koje potječu iz epitela sjemenih mjehurića. Posljedica je značajno niža koncentracija fruktoze u ejakulatu što rezultira smanjenom pokretljivošću spermija. Otkrivanje uzroka i odgovarajuće liječenje dovodi do normalizacije stanja.

Imunološki uzroci: Autoimunost je uzrok neplodnosti u 2 – 13% neplodnih muškaraca. Autoantitijela se mogu naći i nakon virusne infekcije ili operacija u području testisa, a najčešće nastaju kao posljedica oštećenja krvno-testisne barijere. Moguće je da je to i glavni uzrok oligo- i azoospermije tzv. nepoznatnog uzroka (idiopatska oligo- i azoospermija).

Uzimanje nekih lijekova ima utjecaj na plodnost muškarca. Anabolički steroidi, cimetidin, spirolakton mogu utjecati na reproduktivni ciklus, dok sulfasalazin i nitrofurantoin mogu utjecati na pokretljivost spermija.

Uzimanje droga i alkohola u većim količinama također je povezano s hormonalnim poremećajem i smanjenim brojem spermija.

Rješenje

Zahvaljujući napretku tehnologije na području medicinski potpomognute oplodnje muška neplodnost danas se ne liječi nego zaobilazi.

Razlog tome je činjenica da je liječenje dugotrajno i neizvjesno, a u MPO je vrijeme od presudne važnosti za ishod liječenja. To se pogotovo odnosi na teže dijagnoze koje se vrlo uspješno prevladavaju primjenom ICSI metode.

roda.hr