SPONZORI I PARTNERI DOGAĐAJA

Pitanja i odgovori-Nutricionizam

Amela Ivković O’Reilly

Diplomirana nutricionistica

Biografija
Dipl. nutricionistica Amela Ivković O’Reilly.
Rođena je 1977. godine u Sarajevu gdje je završila medicinsku školu i dvije godine studija medicine koje nastavlja u Grazu, Austrija, i u Dablinu, Irska. Završila je studij nutricionizma koji joj je poslužio kao prilika za pronalazak holističkog i integrativnog pristupa ljudskom zdravlju gdje je svaki pacijent univerzalan. Trenutno pohađa magistarski studij na Middlesex univerzitetu u Londonu. Član je udruženja nutricionista Irske, udruženja nutricionista Velike Britanije i kraljevskog medicinskog udruženja Velike Britanije.

Pitanja i odgovori nutricionistica Ivković O’Reilly

Pitanje, Amina: „Imala sam 56 kg kada sam ostala trudna. U trudnoći sam dobila 25 kg. Sad imam 3 mjeseca kako sam rodila. Kako da ubrzam gubljenje kilograma? Od poroda sam izgubila 3 kg. Hranim se zdravo jer dojim.”
Odgovor, nutricionistica Ivković O’Reilly: „Uz dojenje jako je bitno da u potpunosti izbacite sve šećere i limitirajte voće – do 200 g i uvijek sa orašastim plodovima. Ako pravite voćnu salatu dodajte i cimet jer nam pomaže sa regulacijom šećera. To isto važi i za žitarice i ne zaboravite da hidrirate tijelo!”
Pitanje, Eldina: „Da li je prihvatljiva riba iz konzerve?”
Odgovor, nutricionistica Ivković O’Reilly: „1 u 10 dana. Ali ako ste dojilja limitirajte na 2 puta mjesečno, zbog teških metala prisutnih u konzervama i PBA plastike je endokirini toksin.”
Pitanje, Eldina: „Koliki je normalan period i poželjan da se žena vrati na neku svoju standardnu kilažu poslije poroda? Ja imam bebu od 6 mjeseci, dojim, a imam 6-7 kg više nego moja standardna kilaža prije poroda. Da li je potrebno u tom slučaju imati neke posebne režime prehrane ili pustiti da to samo se vrati vremenom? Hvala unaprijed.”
Odgovor, nutricionistica Ivković O’Reilly: „Dok dojite vi bi ste trebali vratiti svoje pred porođajne kilograme i ne poreporučujem vam nikakve dijete. Nastavite se hraniti zdravo, uz adekvatnu količinu protein i zdravih masnoća i vi će te izgubiti višak kilograma i održati zdravu težinu.”
Pitanje, Belmina: „9. mjeseci od poroda, dojim, u početku sam davala i ad i gubila sam kilograme, međutim otkad isključivo dojim kilogrami se samo lijepe. Znam koje su prednosti za dojenu bebu i zbog toga ne planiram prekidati dojenje. Međutim, željela bih izgubiti višak kilograma koje sam nakupila u trudnoći (zadnja tri mjeseca sam bila na strogom mirovanju zbog jakih kontrakcija i skraćenog grlića). Jedem zdravo (imam domaće voće i povrće pa to koristim), manje porcije, unosim suolemente vitamina, tečnost, idem u šetnju, ponekad treniram kad stignem ili vozim bicikl, međutim dosad sam skinula samo nekih 6 kilograma (imala 90 sad 83-84, na visinu od 160). Iako sam svjesna toga da ne smijem brzo gubiti kilograme radi izlučivanja toksina u mlijeko polako gubim motivaciju. Hvala,”
Odgovor, nutricionistica Ivković O’Reilly: „Izbacite žitarice, koristite brašana od sjemenki i orašastih plodova, i limitirajte voće na max 150 g dnevno. Limitrajte visoko glicemijsko povrće i legume ( krompir, grašak, mrkva, batat, korjenasto povrće).”
Pitanje, Nadira: „Zanima me čime mogu zamijeniti slatko? Kad god beba doji jednostavno osjećam potrebu za slatkom vjerujem da mi to usporava gubitak kg nakon poroda.”
Odgovor, nutricionistica Ivković O’Reilly: „Korisitite voće – niskoglicemijsjo, bobičasto voće i jabuke, dodajte cimet i orašaste plodove. ”
Pitanje, Almedina : „Ja sam smrsala 14 kg za 11 dana od dana poroda da li je to uredu ili nije?”
Odgovor, nutricionistica Ivković O’Reilly: „Moguće je, pogotovo ako ste imali zadržavanje vode tokom trudnoće. Nastavite se hranite zdravo i balansirano. 3 obroka i 2 užine dnevno.”
Pitanje, Jelena: „Koliko nakon poroda treba da prođe da bismo smjele trčati ili ići na fitnes?”
Odgovor, nutricionistica Ivković O’Reilly: „ Sačekajte 40 dana, u međuvremenu radite nježne vježbe, joga, šetnja i kretanje svakodnevno i odmarajte, vaše tijelo je radilo divan posao kreiranja novog života i onda porod, treba mu sada puno ljubavi i pažnje i odmora.”