Njega Trudnice:  Kupke u Trudnoći

Njega Trudnice: Kupke u Trudnoći

Iako ležanje u vrućoj kupki u periodu trudnoće zvuči vrlo primamljivo i relaksirajuće, ipak se ne preporučuje, naročito tokom prvog trimestra.

Boravak u vrućim kupkama (đakuzi, kada) u trajanju preko 10 minuta, može dovesti do povećanja tjelesne temperature iznad vrijednosti koje se smatraju fiziološkim (hipertermija, pregrijvanje), što povećava mogućnost nastajanja nepravilnog razvoja ploda u ranoj trudnoći.

Pojedini stručnjaci smatraju da vruće treba izbegavati čak i u drugom i trećem trimestru (razlozi – moguće infekcije, pad pritiska, uticaj na prokrvljenost placente, vrtoglavica, pojava kontrakcija, dehidratacija) ili ih ne praktikovati često i tada voditi računa o temperaturi vode.

Iz istih razloga, u periodu trudnoće treba izbjegavati kupanje u termalnim vodama, kao i odlazak u saunu i turska kupatila.

Savjet: U periodu trudnoće ipak je najbezbjednije tuširanje. Ukoliko trudnica koja je u drugom ili trećem trimestru (nikako u prvom trimestru!) baš ne može da se odrekne kupke, treba da obrati pažnju da kupke ne budu česte, ne traju više od 10 minuta uz kontrolu temperature vode (voda ne sme biti vruća – do 35º C) i da ramena i ruke drži van vode kako bi se sprečilo pregrijvanje tijela.

U ovom slučaju, zbog prolongiranog kontakta urogenitalnog trakta sa vodom (te i svega onoga što je u vodi), najbolje je ne dodavati nikakve kozmetičke proizvode u vodu. Trudnice koje imaju povećan rizik od prevremenog porođaja ili one sklone vaginalnim i urinarnim infekcijama kupke treba da ostave za period nakon porođaja.

trudnocaizdravlje.rs