Njega novorođenčeta

Autor: dr Mersa Delić, specijalista pedijatar

Pored potrebe za hranom i spavanjem, dijete neizmjerno treba vašu toplinu i blizinu. Ono se želi držati, maziti, nositi. Želi biti uz vas i osjetiti vas blizu. Onako kako je to bilo prethodnih devet mjeseci. Neka rezanje pupčane vrpce ne bude i odvajanje od djeteta.

Odgovorite na plač djeteta. To je vrlo važno. Iako postoje oni, na sreću sve ih je manje, koji zastupaju mišljenje da dijete treba pustiti da plače kako bi se umirilo samo, najveći broj stručnjaka poziva i savjetuje roditelje da reguju na plač djeteta. Pa čak ako ste sve učinili da bi se vaša beba osjećala ugodno, nahranili ste je, presvukli, pokušali je umiriti, a ona i dalje plače, opet i iznova prigrliti je nježno i smireno, tiho joj pričajte i pokušajte je umiriti. Imajte na umu da kad god beba plače ona treba vašu pomoć i vašu pažnju. I nemojte joj tu pažnju uskratiti, koliko god to iscrpljujuće bilo.

Gledajte dijete u oči. Pričajte mu nježno, ono će vam samo pokazati kad se umirilo, skrećući pogled u stranu. Pažnja djeteta sada je jos uvijek vrlo kratka. Gledanje djeteta u oči važno je za povezivanje roditelja s djetetom, ali i za razvoj djetetova mozga.

Smijte mu se. Tada se dijete dobro osjeća. Provodite  vrijeme s njim, pjevušite mu. To je posebno važno za razvoj govora i komunikacijske sposobnosti. Treba znati da dijete prvih nekoliko mjeseci nakon rođenja traži i treba prilagodbu u novom okruženju i treba mu ih osigurati bliskošću, ali i pravilnim položajima pri držanju, hranjenju, spavanju, presvlačenju.

Kako pravilno držati bebu. U naručju dijete treba držati ispod ramena i zdjelice, a glavu ne treba dodatno pridržavati. Dijete je skupljeno i u povišenom položaju, glava je u ravnini leđa i ne pada na stranu, ruke i noge su naprijed, slobodne za kretnje. Ovakvim načinom držanja djetetu  stvaramo udobno gnijezdo koje mu daje stabilnost i dozvoljava mu kretanje nogicama, što je vrlo važno.

Beba se uneredila, presvlačenje. Zaprljani dio tijela se prebriše mokrom pelenom i opere od polnih organa prema guzi. Koriste se pamučne ili pelene za jednokratnu upotrebu. Ne potapa se u kadicu sa vodom sve dok se pupak ne osuši, da se ne bi inficirao, već se to obavlja pod mlazom vode. Beba se drži preko jedne ruke, a drugom se poliva odozgo na dole. Temperatura vode treba da bude 37 ֯C, a temperatura prostorije 26 do 28 ֯C. Prije oblaćenja dijelovi tijela koji su izloženi vlazi se namažu zaštitnom baby kremom, pregibi iza ušiju, oko vrata i predio ispod pelena.

Šta sa pupkom. Sve dok pupčani patrljak ne otpadne i rana ne zaraste potrebna je dezinfekcija poslije kupanja preko kojeg se stavlja sterilna gaza. Ako primjetite crvenilo oko pupka javite se pedijatru.

Novorođenačka žutica. Dosta je česta u prvim danima života, kao posledica nedovoljnog unosa tečnosti, ali je ponekad i znak neke infekcije. Višak bilirubina se ne izlučuje mokraćom, jer nije rastvorljiv u vodi, već stolicom pod dejstvom određenih  faktora iz majčinog mlijeka. Zato je bolje da se žuta beba često doji, nego da se poji vodom. Bebu treba izlagati prema svjetlosti, što znači da prostorija u kojoj beba boravi treba da bude dobro osvjetljena i prozračna.

Beba se trza. Promatrali ste svoju bebu kako spokojno spava, a onda se odjednom u snu snažno trgnula. Ne brinite, jer se pedijatri brinu ako trzanje izostane.
To je potpuno normalna i poželjna pojava, a poznata je i kao Moroov refleks. Trzanje se kod nekih beba javlja češće, kod drugih rjeđe, nekada bez razloga, ali najčesce kao reakcija na snažnu buku.

Plik na usni. Kod nekih beba se od sisanja na sredini gornje usne može pojaviti plik. Nastaje kao posljedica snažnog sisanja, ali bebi ne smeta i prolazi spontano.

Tjemenjača. Tjemenjača nastaje taloženjem izumrlih ćelija na koži glave. Najbolji način da se ne pojavi je svakodnevno pranje glavice i nježno kružno trljanje mekanim peškirom nakon kupanja.

Začepljen suzni kanal. Začepljenje suznog kanala urođena je anomalija koja nastaje zbog nerazvijenog i nezavršenog suznog kanala. Refleks lučenja suza kod beba se uspostavlja mjesec nakon rođenja. Ako se u prvih šest mjeseci bebinog života suzni kanal spontano ne otvori, tada je potreban pregled oftalmologa.

Krmeljave oči. Za vrijeme poroda bebine oči su izložene djelovanju vaginalne flore koja moze izazvati infekciju. Zbog toga, nakon svakog kupanja, nježno oba oka prebrišite sterilnom gazom, a nekada je potrebno primijeniti i antibiotsku mast i kapi za oči, ali isključivo po savjetu pedijatra.

Sponzor teksta: Amicus pharma

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave