Njega novorođenčadi i djece

Njega novorođenčadi se ne svodi samo na kupanje i masažu, to je svakodnevni zadatak, posebno kada je u pitanju pelenska regija.

Higijena novorođenčeta je veoma važna kako za samu bebu, tako i za roditelje deteta. Najvažnije je upoznati kožu novorođenčeta sa novim uslovima spoljašnje sredine koja je potpuno drugačija od prenatalnog života. Roditelji će biti mirni i zadovoljni kada se njega kože pravilno odvija, a za bebu to znači smanjenje mogućnosti javljanja crvenila kože i osipa,  nelagodnosti i nervoze.

Prema sadašnjim preporukama neonatoloških društava, ako želja roditelja nije drugačija, sa prvim kupanjem se čeka do odlaska kući. Vrijedi odgoditi kupanje za dan, dva nakon otpuštanja iz porodilišta, kako bebi ne bi pružili previše podražaja istog dana.

Važna je sobna temperatura, koja bi trebala da bude između 22-24 C⁰. Preporučuje se kupanje i oblačenje bebe u istoj prostoriji. Temperatura vode treba da bude oko 30-35 C⁰. Kontrola temperature vode je olakšana dostupnim termometrima za kupanje. Kada koristite dodatke za kupanje, u vidu posebnih spužvica ili podloga, ne zaboravite da ih stavite u kadu na samom kraju – nakon što sipate vodu i podesite odgovarajuću temperaturu.

Obično svako pojedinačno bira kozmetiku koju će koristiti tokom kupanja. Svakako neka to budu proizvodi koji su dermatološki testirani i potvrđeni za upotrebu od prvog dana rođenja. Uvijek možete napraviti i probni test, tako što ćete malu količinu izabrane kozmetike nanijeti na djetetovu podlakticu i provjeriti da li se javlja neka reakcija. Posebno nježna i praktična je uljana kupka za djecu, koju dodate par kapi u vodu. Takvi proizvodi ne sadrže sapun, pa neće isušiti delikatnu dječiju kožu. Kupanje neka traje par minuta, iskoristite da očistite pregibe na predjelu vrata, pazuha, između prstiju i pelensku regiju.

Kupanje možete provoditi par puta sedmično ili svaku večer, u sklopu večernjeg rituala odlaska na spavanje. Bebe uglavnom vole ritam, pa ukoliko i vaša beba pokaže odobravanje i uživa, kupanje može postati dio i vaše svakodnevnice.

Nakon kupanja, vrijeme je za emolijentnu njegu. Roditelji često nisu sigurni da li trebaju nešto dodatno nakon kupanja koristiti, mazati dječju kožu. Bebina koža je 7 puta tanja nego koža odrasle osobe, te je potrebna dodatna pažnja. Kod zdrave djece, adoloscenata i odraslih emolijentna njega poboljšava stanje kože, u smislu njenih pasivnih zaštitnih funkcija. Emolijentni proizvodi jačaju epidermalne odbrambene snage, štite od prekomjernog gubitka vode, nadopunjuju epidermalne lipide nakon kupanja i vodenih sportova, te štite od infekcija. Oni pomažu da koža izgleda zdravo i glatko.

Šta su emolijenti? Jednostavno rečeno – omekšivači. Omekšavaju suhu, hrapavu, ljuskavu kožu, čineći da izgleda i osjeća se bolje. Kada gornji sloj vaše kože ne sadrži dovoljno vode, isušuje se. To uzrokuje pucanje i ljuštenje kože, ostavljajući otvorene prostore između ćelija vaše kože. Emolijenti ispunjavaju te prostore masnim tvarima, zvanim lipidi, koje vašu kožu čine glatkom i mekšom. Emolijenti koji sadrže puno ulja također su okluzivni agensi. To znači da kožu prekrivaju tankim uljnim filmom koji zatvara vodu u vašoj koži. Okluzivni agensi održavaju vašu kožu hidratiziranom duže. Postoje različiti tipovi emolijenata, kao što su kreme, losioni, masti (ili puteri za tijelo), u zavisnosti od količine ulja kojeg sadrže u sebi.

Birajte emolijente prozvode, kao što su losioni ili puteri za tijelo, koji sadrže posebno izabrane aktivne sastojke, kao ulje sjemenki lana, bademovo ulje, shea puter… Osim što imaju njegujuću ulogu, ovi proizvodi imaju i dodatnu ulogu, kad su u pitanju već spomenuti večernji ritualni. Nakon kupanja, posušite bebu tapkanjem peškirom, pustite da leži, uzmite malu količinu proizvoda, zagrijte među prstima i dlanovima i počnite sa masažom vaše bebe. Prvo počinjemo sa glavom, odnosno licem, preko vrata do ramena i ruku, pa izmasirajte trup i kružnim pokretima stomačić bebe, pa završtite sa nogama i stopalima. To sve traje par minuta i beba je onda spremna za piđamu, večernje hranjenje i spavanje.

Njega novorođenčadi se ne svodi samo na kupanje i masažu, to je svakodnevni zadatak, posebno kada je u pitanju pelenska regija. Nakon promjene pelene, izbjegavajte čišćenje vlažnim maramicama, već ukoliko ste u mogućnosti bebu očistite običnom vodom. Ukoliko je u pitanju promjena pelene nakon velike nužde, onda možete dodati i malo proizvoda za kupanje koji inače koristite, kako bi se područje potpuno očistilo. Posušite bebu, možete namazati tanki sloj baby putera, koji će napraviti tanki, zaštitni sloj, te stavite čistu pelenu.

Ne zaboravite i njegu lica, posebno u hladnijem periodu, jesen-zima. Izaberite specijalne zaštitne kreme, koje će zaštititi kožu lica vaše bebe, od uticaja vjetra i hladnoće i uživajte u izlascima vani.

Moramo spomenuti da je potreba za korištenjem emolijentne njege povezana i sa prevencijom i liječenjem atopijskog dermatitisa. Emolijenti se preporučuju u svakoj fazi bolesti. U blagim i umjerenim oblicima i u periodima remisije predstavljaju osnovu djelovanja, a u teškim oblicima dopunjuju lokalno i opće farmakološko liječenje.

Atopijski dermatitis je alergijska bolest kože, stanje koje je obilježeno svrbežom i upaljenim dijelovima kože. Jako često se viđa kod beba i djece, pa i novorođenčadi. Atopijski dermatitis očituje se kao rezultat kontakta s alergenim faktorima. Simptomi atopijskog dermatitisa kod djece i novorođenčadi su: vrlo suha, perutava koža, može biti prekrivena žuljevima i erozijama. Prati ga svrbež. Promjene uzrokovane atopijskim dermatitisom manifestiraju se na isti način kod djece i odraslih. Atopijski dermatitis najčešće se javlja na rukama, licu i tjemenu.

Ukoliko ste u nedoumici u vezi nekih tema, uvijek se možete obratiti vašoj patronažnoj sestri ili pedijatru, sa svim dodatnim pitanjima kada je u pitanju njega kože.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave