Njega kose u trudnoći

Njega kose u trudnoći

Tokom trudnoće u organizmu žene dolazi do imunoloških, metaboličkih, endokrinih i vaskularnih promjena, što može dovesti do fizioloških, ali i patoloških promjena na koži, kosi, noktima, znojnim i sebacealnim žljezdama.

 

Fiziološke promjene na koži glave i kosi u toku trudnoće uglavnom su povezane s hormonskim statusom. Tokom trudnoće dolazi do promjena u dužini trajanja faza u ciklusu rasta kose, tačnije dolazi do produženja aktivne faze rasta kose, pa mnoge trudnice stiču utisak da im kosa brže raste nego inače i da vlasi kose djeluju deblje.

Međutim, nakon porođaja, povećan broj dlaka prelazi u fazu koja se završava ispadanjem dlake, te dolazi do pojačanog opadanja kose (uz prorjeđenost na pojedinim dijelovima) koje može trajati čak i do 15 mjeseci nakon porođaja.

U trudnoći je pojačana funkcija ekrinih znojnih žljezda (pojačano znojenje) i sebacealnih žljezda (pojačano lučenje sebuma), zbog čega se kosa brže masti i prlja.

Dlaka (vlas kose) se sastoji iz folikula i stabla. Dok su u folikulu žive ćelije odgovorne za rast kose, stablo dlake čine tri sloja u kojima su mrtve ćelije ispunjene proteinom keratinom. Sloj na površini stabla dlake naziva se kutikula i čine ga ćelije raspoređene kao crijepovi na krovu kuće. Kada je kutikula neoštećena („zdrava“), ostali slojevi stabla dlake su zaštićeni i kosa je glatka, elastična i sjajna. Ukoliko se kutikula ošteti, kosa gubi elastičnost i prirodni sjaj, postaje suha zbog smanjene sposobnosti da zadrži vlagu, a unutrašnji slojevi postaju izloženi negativnim uticajima.

Savijet: Dok je opadanje kose čak do 15 meseci nakon porođaja fiziološki (normalan) proces povezan sa hormonskim statusom, opadanje kose u toku trudnoće ne mora biti. Ukoliko se u toku trudnoće javi problem opadanja kose, da bi se on svrstao u jedan normalan proces koji kod nekih trudnica može da prati “drugo stanje”, neophodno je isključiti faktore koji bi do ovog problema mogli dovesti. Prvo treba pažnju obratiti na ishranu – da li je dovoljna, da li je adekvatna? Sledeći uzrok opadanja i proređivanja kose može biti stres. Stres i strahove u trudnoći treba prevazići ukoliko je to ikako moguće. Na kraju ne treba zanemariti ni uticaj nepravilne primene ili upotrebe neadekvatnih kozmetičkih proizvoda za kosu. Šampon koji ne odgovara tipu kose, neadekvatan kondicioner, pogrešna upotreba kondicionera ili proizvoda za oblikovanje frizure mogu doprinjeti opadanju kose ili lošem izgledu kose u trudnoći.

trudnocaizdravlje.rs