Nina Žiga: Učestalo treptanje kod djece

Jednostavni motorički tik je mali, ponavljajući, nevoljni pokret tijela. 

Piše: dr. Nina Žiga je specijalista oftalmologije i optometrije Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost u Sarajevu

Dr. Nina Žiga je diplomirala na Medicinskom fakultetu u Sarajevu 2014 godine. Sa radom i specijalizacijom iz oftalmologije u Specijalnoj bolnici za oftalmologija „Svjetlost“ Sarajevo počinje 2016 godine. Specijalizaciju iz oftalmologije i optometrije završila je 2020 godine. Uže područje rada je refraktivna hirurgija i dječja oftalmologija. Trenutno radi u PZU Specijalnoj bolnici za oftalmologiju Svjetlost Sarajevo.

Roditelji se često pitaju trebaju li se brinuti zbog pretjeranog treptanja svog djeteta. Iako ovaj simptom nije zabrinjavajući, važno je obaviti pregled kod pedijatra ili oftalmologa ako dijete jako puno trepće ili ima neke druge zabrinjavajuće simptome. O ovoj temi za časopis Roditelj piše dr. Nina Žiga, specijalista oftalmologije i optometrije.

Treptanje je normalan refleks koji štiti oko od suhoće, jarke svjetlosti, prstiju ili drugih predmeta koji dolaze prema njemu. Treptanje također regulira suze, koje njeguju i čiste površinu oka. To je prirodni proces koji je potreban za čišćenje konjunktive od stranih čestica. Tokom zatvaranja kapaka, mehanički se uklanjaju mali ostaci, prašina, mikroskopski zagađivači, lakrimična tekućina se ravnomjernije raspoređuje po površini konjunktive. Stoga je potrebno treptati i uvjeti u kojima je osoba lišena takve prilike su opasni za zdravlje. Međutim, treptanje prečesto upućuje na to da mogu postojati problemi sa stanjem očiju. Roditelji se često pitaju trebaju li se brinuti zbog pretjeranog treptanja svog djeteta. Iako ovaj simptom nije zabrinjavajući, važno je obaviti pregled kod pedijatra ili oftalmologa ako dijete jako puno trepće ili ima neke druge zabrinjavajuće simptome. Vrlo rijetko, prekomjerno treptanje može biti znak neurološkog problema ili može dovesti do gubitka vida. Učestalost treptaja kod novorođenčadi je samo 2 puta u minuti. To se povećava na 14-17 puta u minuti u adolescenciji i tim se tempom nastavlja kroz ostatak života. Učestalost treptanja se također može povećati kao odgovor na bol, jako svjetlo, promjene temperature i vlage, te intenzivan razgovor, uzbuđenje i slično.

Koji su uzroci pretjeranog treptanja kod djece?

Najčešći uzroci pretjeranog treptanja kod djece su sljedeći:

  • uobičajeni tikovi
  • stres
  • problemi s prednjom površinom oka
  • refrakcijska greška (potreba za naočalama)

Uzrok također može povremeno bježanje oka, najčešće prema van, prije svega kada se dijete zamisli, kod pogleda u daljinu ili u fazama umora. Kod ovakvih oblika strabizma vidna funkcija je očuvana i često uopće ne postoji refrakcijska greška (diotrija).

Dijagnoza

Oftalmolog će rutinskim pregledom dijagnosticirati uzrok učestalog treptanja ukoliko je uzrok oftalmološke prirode. Ako postoji problem poput urasle trepaviceabrazije rožnice (ogrebotina na prednjoj površini oka), konjuktivitisastranog tijela u oku, ili alergije koja utječu na suhoću, to se može jednostavno dijagnosticirati pregledom na biomikroskopu. Ukoliko je uzrok dioptrija, liječnik će prepisati naočale. U slučaju sumnje na strabizam, liječnik će ispitati pokrete očiju u različitim smjerovima.

U posljednje vrijeme, kako djeca sve više provode vremena ispred ekrana (televizor, mobitel, tableti), javlja se akutna ili čak znaci hronične suhoće. U skladu s tim, šalje se impuls od rožnice preko mozga da je površina rožnice suha, te se refleksno povećava broj treptanja kod djece. Kako smo bili svjedoci nedavne epidemiološke situacije, te su djeca bila primorana da provode više vremena u zatvorenim prostorima ispred ekrana, zapravo je upravo ovo najčešći uzrok učestalog treptanja kod djece koji mi srećemo u našim ordinacijama.

Motorički tik kao uzrok učestalog treptanja

Jednostavni motorički tik je mali, ponavljajući, nevoljni pokret tijela. Tik je nevoljan, nekontroliran i nesvjestan pokret koji se ponavlja. Razlikujemo dvije vrste tikova: motorne i vokalne tikove. Motorni se javljaju na licu (često treptanje, nabiranje nosića ili čela, pomicanje kuta usana, oblizivanje usana i sl.), zatim na vratu, leđima (pokreti ramenima) ili, što je nešto rjeđe, na nogama (dijete cupka nogom, ljulja se). Vokalni tikovi obuhvaćaju artikuliranje raznih nekontroliranih zvukova (čišćenje grla (kašljucanje), pucketanje jezikom, cmoktanje). Gotovo koliko mišića u tijelu imamo toliko je i mogućih oblika tikova. Tik može uzrokovati, između ostalog, stres, umor ili dosada. Obično utječe na oba oka u isto vrijeme. Dječake pogađa dvostruko češće od djevojčica. Obično se počinju javljati od 3. do 7. godine života, kada dijete počinje osjećati samostalnost, polako postaje svjesno svoje okoline i svog mjesta u njoj te zbog toga doživljava prve ozbiljnije negativne emocije. Za razliku od odrasle osobe, koja stres zna prepoznati i nositi se s njime, dijete ga ne prepoznaje, niti može jasno verbalizirati ono što proživljava. Vrlo brzo, u trenutku kad je razina nakupljenog stresa prevelika, uključuje se zaštitni mehanizam psihe – napetost se oslobađa kroz tikove. Postoje i kompleksniji tikovi kao što je Tourettov sindrom koji obično obuhvaća više tikova, kombinacija motoričkih i vokalnih tikova.

To je bezopasna pojava koja prolazi bez liječenja, obično unutar nekoliko tjedana, ali može potrajati i godinama. Ne postoji neurološki uzrok, a daljnje pretrage nisu potrebne. U slučaju multiplih tikova ili kombinacije motornih i vokalnih tikova, preporučljiv je pregled neurologa. Nakon što oftalmolog utvrdi da dijete nema problema s očima, najbolje je da roditelji ne skreću pažnju i ne raspravljaju o pretjeranom treptanju. Simptomi bi se trebali smanjiti ili potpuno povući sami. U slučaju stalnih i upornih tikova koji traju, treba razgovarati s pedijatrom, ili dječijim psihologom, kako bi se pronašao način za bolje kontroliranje stresa, anksioznosti ili drugih mogućih uzroka.

Kako se liječi pretjerano treptanje?

Liječenje pretjeranog treptanja ovisi o tome što ga uzrokuje:

  • Urasla trepavica ili strano tijelo u oku. Oftalmolog će pregledom prednjeg segmenta oka na biomikroskopu locirati uraslu trepavicu ili strano tijelo, a simptomi bi se trebali povući nakon uklanjanja.
  • Alergija, konjunktivitis ili suhoća oka. U liječenju se najčešće koriste umjetne suze ili lijekovi na recept u obliku kapi za oči ili masti.
  • Ogrebotina rožnice. Dijete će možda morati nositi povez na oku, što smanjuje treptanje i ubrzava oporavak. Možda će biti potrebne umjetne suze ili antibiotske kapi / masti za oči.
  • Refrakcijska greška. Naočale se propisuju kada pretjerano treptanje uzrokuje refrakcijsku grešku poput kratkovidnosti, dalekovidnosti ili astigmatizma.
  • Strabizam. U velikom broju slučajeva, nošenje naočala koriguje bježanje oka. Manji procenat djece zahtijeva operativni tretman.
  • Motorički tik. Prekomjerno treptanje uzrokovano tikom obično ne zahtjeva liječenje. Može trajati mjesecima i samostalno se povući. Razgovarajte s pedijatrom ili dječjim psihologom kako biste prepoznali okidač za djetetove tikove. Tikovi se mogu pogoršati u vrijeme stresnih situacija, životnih promjena (vrtića, škole, promjene životne okoline), ili kao nuspojava lijekova protiv poremećaja pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD).

Ako vaše dijete ima i druge tikove, poput vokalnih, oftalmolog vas može uputiti neurologu zbog sumnje na Tourette sindrom, koji također može biti blaže ili jače izražen. Ukoliko se ne pronađe uzrok i ne postoje drugi simptomi, promatranje je obično sve što je potrebno. Ako primijetite nove simptome, potražite dodatni pregled kod svog oftalmologa.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave