Nina Pejović Mandić: Djeca u današnje vrijeme očekuju zabavu u svakoj aktivnosti, brze promjene i žive slike koje im omogućava ekran

Osim zabave, koja je važan aspekt života, djeci treba postaviti jasne granice

Nina Pejović Mandić, specijalista pedijatrije

Dr. Nina Pejović Mandić je osnovnu i srednju školu pohađala u Podgorici, a maturirala je u SAD (Portland, Oregon). Medicinski fakultet je završila u Zagrebu, a specijalizaciju iz pedijatrije u Univerzitetskoj Dečijoj Klinici, Beograd. Radila je u Institutu za bolesti djece Kliničkog Bolničkog Centra Crne Gore do osnivanja PZU Doktorica Mica s Dr Vjerom. U tri navrata boravila je u Austriji, Salzburg na usavršavanjima, u organizaciji Američko Austrijske Fondacije. Jednom godišnje pohađa neki od evropskih pedijatrijskih kongresa.  Bila je član Nacionalne Interdisciplinirane Komisije za racionalniju upotrebu antibiotika. Obavljala je dužnost savjetnika iz oblasti zdravstva u projektima humanitarne organizacije INTERSOS i UNICEF. Dr. Nina je član Upravnog odbora Udruženja pedijatara Crne Gore.

Pregled dojenčeta, malog i predškolskog djeteta od novorođenačke dobi – važna pretpostavka normalnog razvoja. Rutinski pregledi tijekom prvih dana djetetova života su važni, jer se tako može na odgovarajući način pratiti rast i razvoj djeteta. Od trenutka rođenja dijete se podvrgava rutinskom prvom pregledu tijekom kojeg se traže poteškoće u prilagodbi na izvanmaternične uvjete, porođajne traume i prirođene greške u razvoju. O važnosti pedijatrijskih pregleda razgovarali smo sa dr. Nina Pejović Mandić

Koliko su  važni redovni pedijatrijski pregledi djece?

Redovni, tačnije sistematski pregledi su dio redovnog posla svakog pedijatra i imaju određen “tajming”-  u prvoj godini nekoliko puta, kasnije jednom u svakih par godina. Obično prate kalendar vakcinacije. Neobično su važni jer se putem njih prati rast i razvoj djeteta i ” otkrivaju” nepravilnosti i bolesti koje nemaju akutan, uočljiv i primjetljiv tok.

Kada se roditelji najčešće javljaju pedijatru? Da li je to redovno ili kada već postoji problem?

Legitimno je da je jave kad postoji problem. Najčešće između jedne i tri godine, kad dijete krene da pohađa vrtić i često je bolesno.

Bliži nam se ljetni period kada je manje nekih sezonskih gripa i prehlada. S kojim problem se u ovom periodu najčešće roditelji javljaju?

U proljetnom periodu su najčešće alergijske bolesti gornjih disajnih puteva, polenske kijavice i donjih- dječija astma.

Iza nas je upis u prvačića u školu. Koliko je važan pedijatrijski pregled u ovom uzrastu i šta on obuhvata?

Pred polazak u školu pedijatar obavlja klinički pregled po organima i organskim sistemima, mjerenje visine i težine, procjenu stanja uhranjenosti, vida i čula sluha. Također, procjenjuje zrelost djeteta kroz razgovor i ophođenje s roditeljima. Ujedno se obavi i vakcinacija djeteta po redovnom kalendaru.

Da li su djeca u Crnoj Gori pretila? Kakva su Vaša saznanja o tome?

Među 10 najgojaznijih nacija smo u Evropi. Svaki 5. dječak i svaka 10. djevojčica su gojazni.

Kakvu ishranu preporučujete djeci školskog uzrasta?

Ishrana školske djece podrazumijeva tri glavna obroka i dvije užine, najbolje voćne. Svakodnevni unos mesa, povrća i žitarica. Za piće – voda. Minimum 3 puta dnevno po 1 h jake fizičke aktivnosti. 

Za kraj imate li neki savjet za roditelje?

 Djeca u današnje vrijeme očekuju zabavu u svakoj aktivnosti, brze promjene i žive slike koje im omogućava ekran. Osim zabave, koja je važan aspekt života, djeci treba postaviti jasne granice – šta je dozvoljeno, a šta ne, posebno ograničavati ekran, učiti ih empatiji i odgovornosti. I umjesto mnogo aktivnosti ( jezici, sportovi, igraonice), provodili s njima vrijeme, upustiti se u razgovor na razne teme shodno njihovom uzrastu i zrelosti. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave