Neobične želje trudnica za hranom

Neobične želje trudnica za hranom

Neobične želje trudnica za hranom

Iako se često trudničke želje povezuju sa spajanjem nespojivih kombinacija i jedenjem nejestivih stvari, u stvarnosti je to ipak malo drugačije. Oko 70% trudnica doista i osjeća jaču potrebu za nekim namirnicama, no rijetko kada je ta želja toliko snažna da joj se ne može oduprijeti.

Trudničke želje se pojavljuju najčešće tek nakon 12-14 sedmice trudnoće, odnosno kada se mučnine smire. Svega 10% trudnica osjeća neopisivu želju za voćem i povrćem, najčešće se ipak radi o želji za brzom hranom i slatkišima.

Kako ublažiti mučnine u trudnoći?

Želja za slanom i masnijom hranom najčešće se javlja više u drugom i trećem tromjesečju nego u prvom. Razlogom toga smatra se povećanje volumena krvi u trudnoći, pa ujedno i veća potreba za solju.

Kada vas ulovi neopisiva želja za pojedinom hranom, pokušajte zavarati sami sebe nekom od zdravih zamjena.

Početkom trudnoće trudnicama najčešće odgovara kiselija hrana, tako da jedenje kiselog kupusa, kiselih krastavaca ili jako zakiseljena salata nisu mit, nego doista predmet uživanja mnogih trudnica.

Iako se ne može sa sigurnošću utvrditi koji je tačan razlog trudničkih želja, najčešće objašnjenje je kako u tijelu trudnice nedostaje neki od nutrijenata, pa tijelo tako traži što mu je potrebno.

Tako bi želja za masnom i kaloričnom hranom mogla biti signal da vam nedostaje proteina, kisele namirnice mogu ukazivati na nedostatak natrija, a želja za slatkim, najčešće sladoledom može ukazivati na nedostatak kalcija i masnoća.

Osjetni pupoljci u trudnoći rade punom parom, pa pomažu da si percipirate određenu namirnicu. Također, divljanje hormona u trudnoći mijenja dosadašnju percepciju okusa i mirisa pojedine namirnice, tako da nije ništa čudno ako neke namirnice koje ste prije trudnoće obožavali sada nećete moći ni pogledati, dok će neke koje nikada u životu niste voljeli postati vrlo primamljive i ukusne.

Želja za slanom i masnijom hranom najčešće se javlja više u drugom i trećem tromjesečju nego u prvom. Razlogom toga smatra se povećanje volumena krvi u trudnoći, pa ujedno i veća potreba za solju.

Naravno, trudnici treba i udovoljiti, tako da se ne morate suzdržavati od ispunjavanja vaših trudničkih želja za hranom, no budite umjereni. Više manjih obroka, dovoljno voća i povrća neka budu vaša svakodnevnica. Poznato je kako namirnice za kojima trudnice najčešće žude sadrže mnogo masti, soli, šećera i naravno, kalorija, a prekomjerna tjelesna težina može dovesti do gestacijskog dijabetesa, preeklampsije i mnogih drugih tegoba. Sve to je dovoljan razlog za umjerenost u nezdravoj hrani i piću.

Kada vas ulovi neopisiva želja za pojedinom hranom, pokušajte zavarati sami sebe nekom od slijedećih zdravih zamjena.

Cijeđeni voćni sokovi, jogurti u koje ste sami dodali voće i malo meda (kupljeni voćni jogurti sadrže mnogo šećera i aditiva), sve vrste voća i povrća, kokice umjesto čipsa samo su neki od prijedloga za pokušati zavarati vlastito nepce.

 

trudnoca.hr