Nekoliko namirnica koje potiču organizam na rad

Nekoliko namirnica koje potiču organizam na rad

S vremena na vrijeme, svima je potrebna detoksikacija organizma jer se tim procesom tijelo oslobađa štetnih tvari, a smanjuje se i žudnja za nezdravim namirnicama i potiče rad probavnog sustava. Evo nekoliko namirnica koje mogu pomoći.

Cvekla –  ima moćno protuupalno djelovanje, a betalain, koji cikli daje tamnu boju, snižava razinu slobodnih radikala u tijelu i pomaže u procesu regeneracije stanica jetre.

 

Brokula – ima odlična antioksidativna svojstva. Znanstvenici su dokazali da redovno konzumiranje ovog povrća može smanjiti rizik od nastanka raznih vrsta raka.

 

Zeleni čaj – odličan je izvor antioksidansa. Sadrži kofein, zahvaljujući kojem pruža potrebnu energiju, a također ima svojstvo diuretika te pomaže u sprječavanju nadutosti, kao i pri izlučivanju viška vode iz tijela.

Luk i češnjak – sadrže flavonoide, koji stimuliraju rad jetre, a imaju odlična antibakterijska svojstva i jačaju imunitet. Iako nisu primamljivog ukusa i mirisa, svakako ih treba uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

Zeleno lisnato povrće – budući da pomaže tijelu osloboditi se toksina, kada god si u mogućnosti, zeleno povrće jedi sirovo. Ako ga pak kuhaš, neka to bude na pari kako bi se sačuvalo što više hranjivih tvari.

 

zdravakrava.24sata.hr