Nedžida Imamović: Biti majka je najljepša i najzahtjevnija uloga u životu

U roditeljstvu nije važno da je majka dobra majka. Majka mora biti dobro, da bi dijete bilo dobro.

Nedžida Imamović je majka, supruga, magistra farmacije, product specialist u 4U pharmi, menadžerica. Žena koja odlično balansira sve svoje obaveze od onih porodičnih do onih poslovnih. Ova entuzijastična žena maksimalno je posvećena odgoju troje mališana, ali uvijek nađe vremena za ostale članove svoje familije, prijatelje, kolege i poslovne partnere. Zbog prirodne svog posla često je odsutna od kuće, ali svaki slobodan trenutak posveti porodici. Da li je teško nositi se sa ovakvim izazovima i kako sve uspijeva samo su neka od pitanja o kojima smo razgovarali sa Nedžidom. U našem razgovoru smo se posebno osvrnuli i na značaj zdravlja trudnice i majke. Zato uzmite nekoliko minuta i pročitajte ovaj zanimljivi razgovor koji smo za vas pripremili.


Majka ste troje djece i uspješna žena. Kako uspijete balansirati svoje privatne obaveze i poslovne?

Ravnoteža između poslovnih i privatnih obaveza za svaku poslovnu ženu koja je pri tome supruga i majka je izazov. Smatram da je dobrom organizacijom, pravilnim planiranjem i poretkom prioriteta sve moguće posložiti na način da ni posao, a ni porodica ne trpi. Vrlo važno je na poslu biti maksimalno posvećen poslovnim obavezama, a vrijeme s porodicom iskoristiti upravo tako, da smo maksimalno posvećeni jedni drugima. Svakako da bude trenutaka kad smo prinuđeni promijeniti plan, međutim neophodni su podrška i razumijevanje s obje strane, a kad sve to imate, rezultati su vidljivi na oba polja. Ljubav i podrška koju imam u krugu svoje porodice i pozitivna energija mog poslovnog tima su najljepši motiv da započnem svaki radni dan.

Možete li nam predstaviti svoje mališane?

Majka sam troje djece, kako ste spomenuli. Vedad je sedmogodišnjak, prvi razred osnovne škole i moj prvi ostvareni san. U slobodno vrijeme trenira fudbal, plivanje i pohađa časove engleskog jezika. Inteligentan, komunikativan i disciplinovan dječak. Hana i Davud su blizanci. Imaju 4 godine i pohađaju vrtić. Treniraju ples. Hana je starija 3 minute od svog brata, ona je moja najbolja drugarica i moj odraz u ogledalu. Pametna, vrijedna i uporna. Davud je najmlađi, vlasnik svih simpatija. Vedar, veseo, umiljat i autoritativan, uvijek postigne ono sto želi. S ponosom kažem da su pravi tim. Mnogo vremena provode zajedno, bodre jedni druge, brzo rješavaju konflikte i na kraju dana zagrljeni odlaze na spavanje.

Po struci ste magistra farmacije. Koliko je posao jedne magistre zahtjevan?

Magistra farmacije zaposlena u bilo kojem segmentu farmaceutskog poslovanja, kao zdravstveni radnik, mora biti odgovorna i etična prema poslu koji obavlja, a naročito prema pacijentu, koji je i najvažnija karika u lancu ljekar-farmaceut-pacijent. Teorijsko znanje stečeno tokom obrazovanja, nadograđuju vještine poput tačnosti, snalažljivosti, savjesnosti, samoinicijative, brzini donošenja odluka, rad pod pritiskom, strpljivost, timski rad, dobra komunikacija, a naročito spremnost da se konstantno edukuje i usavršava u svom poslu. Ništa nije teško kad vidite dobar rezultat vašeg rada, kad osjetite da sav vaš trud i vaše zalaganje za krajnji rezultat ima radost na licu pacijenata i njihovih cijelih porodica.

 

 

Kao majka i magistra možete li nam dati nekoliko savjeta kada je u pitanju imunitet djece? Kako najbolje ojačati imunitete djece?

Svako od nas posjeduje urođeni i stečeni imunitet. Odmah po rođenju djetetov imunološki sistem reaguje na prvi susret sa bakterijama, virusima i parazitima te stupa u odbranu putem različitih imunoloških mehanizama. Stečeni imunološki odgovor se oslanja na urođeni, jer se aktivira čak i dok je beba u majčinom stomaku i nastavlja se razvijati nakon rođenja. Zato se imunitet tek rođenog djeteta smatra slabijim u odnosu na starije dijete, jer se vremenom i sam razvija. Najvažnija je zdrava prehrana, te unos makro i mikronutrijenta, odnosno vitamina i minerala koji poboljšavaju aktivnost imunoloških ćelija. Veoma je važno djetetu obezbijediti dovoljno sna i vremena za odmor, boravak na čistom zraku, pravilnu higijenu te generalno zdravu i bezbjednu sredinu u kojoj odrasta.  Izbjegavajte nepotrebno korištenje antibitoika. Za svoju djecu birajte efikasne suplemente iz prirodnog izvora. Jedan od takvih je Bimunal Imuno sirup koji sadrži plod baobaba i plod crne zove, koji su pri tome bogati izvori vitamina C, D, A, E i B kompleksa te minerale poput kalcijuma, magnezijuma, cinka, kalija i željeza. Bimunal Imuno sirup posjeduje snažno antibakterijsko i antivirusno dejstvo, ublažava simptome prehlade i gripe, jača imunitet vaše djece i štiti ih od infekcija. Pripremite vašu djecu na vrijeme vrtićkom i školskom kolektivu, kako bi što prije i što lakše ojačali svoj imunitet.

Iza sebe imate dvije trudnoće. Možete li nam reći koja je bila razlika prve trudnoće i blizanačke?

Svaka trudnoća je različita i posebna na svoj način. Višeplodna trudnoća se razlikuje od jednoplodne trudnoće samim tim jer je fizičko opterećenje veće zbog prisustva dva ploda. O rizicima sam podjednako razmišljala, iako se blizanačka trudnoća smatra više rizičnom. Simptomi blizanačke trudnoće su izraženiji, promjene su vidljivije i brže se odvijaju. Za mene su trudnoća i majčinstvo najljepši period mog života.  

Da li trudnice koje nose blizance imaju posebne potrebe za suplementacijom?

Suplementacija u višeplodnoj trudnoći se ne bi trebala razlikovati od suplementacije u jednoplodnoj trudnoći. Guidelines kaže da ginekolog na osnovu uhranjenosti i nutritivnog statusa trudnice procjenjuje potrebu za suplementacijom. Preporuke svjetskih i regionalnih udruženja perinatologa kad je u pitanju suplementacija trudnice su: folat (aktivni oblik folne kiseline), vitamin B12, holin, Fe, vitamin C, vitamin D, jod, cink, bakar, selen, magnezij i ostali nutritijenti, važni za normalan neurološki razvoj ploda, te zdrav tok trudnoće. Osim toga, neophodne su i omega masne kiseline važne za neurološki razvoj, razvoj vida i mozga ploda, te prevenciju prijevremenog porođaja. Pored suplementacije neophodna je zdrava i umjerena prehrana, jer su unutrašnji organi na neki način više opterećeni, veći je pritisak na želudac i crijeva gdje može doći do žgaravice i opstipacije. Blizanačka trudnoća nosi veći rizik za pojavu komplikacija, pa se zahtjeva umjerenost u ishrani, dovoljan unos tečnosti i redovne kontrole ginekologa.

Većina trudnica kada se porode prestanu sa konzumacijom prenatalne suplementacije. Da li je to greška? Da li treba da nastave sa primjenom?

Trudnoća i porođaj dovode do smanjenja nutritivnih zaliha, beba zahtjeva stalnu pažnju i njegu, te majka nema vremena da razmišlja o sopstvenim potrebama. U ovom periodu je jako važno da zdravlje majke bude na prvom mjestu, a naročito ukoliko majka doji. Ishrana i suplementacija su od velikog značaja kako za majku tako i za njenu bebu, prema savjetu ginekologa i neonatologa. Nutritivne potrebe majke koja doji su veće u periodu dojenja u odnosu na period trudnoće, jer dojenče u prvih 6 mjeseci udvostručuje svoju porođajnu masu, zato je neophodno da majka nastavi suplementaciju i nakon porođaja. U periodu laktacije naročito su povećane potrebe za vitaminima B kompleksa, željezom, kalcijumom, cinkom, vitaminom C, jodom i ostalim vitaminima i mineralima. Upravo Pregnatol Multi + Active folate sadrži 20 nutrijenata pažljivo odabranih i prilagođenih povećanim potrebama tokom trudnoće, ali i nakon trudnoće i u periodu dojenja.

Kako provodite svoje slobodno vrijeme sa porodicom?

Najvažnije je da smo svi na okupu i da smo potpuno posvećeni jedni drugima. Svi volimo putovati, te koristimo godišnji odmor i svaki slobodni vikend da gradimo zajedničke uspomene, bilo da se radi o dalekim putovanjima, izletu na obližnje planine, mora, šetnje, vožnja biciklima, igrama u parkiću ili u našem domu. Najvažnije nam je da naše vrijeme kvalitetno koristimo zajedno, bez digitalnog okruženja, jer je naš imperativ da djeci pružimo najbolje razvojno okruženje. 

Za kraj Vaš savjet kao majke drugim trudnicama i mama?

Ono sto rado savjetujem trudnicama je da uživaju u jednom od najljepših perioda svog života, a to je za mene upravo trudnoća i majčinstvo. Majka je najljepša i najzahtjevnija životna uloga. Mama mora biti dobro da bi beba bila dobro i da bi svi kući bili dobro. Stavite sebe na prvo mjesto. Radite na sebi. Čitajte adekvatnu literaturu, pitajte ljekare i  farmaceute, ne podcjenjujte njihovu stručnost. Nemojte se ustručavati tražiti savjet i pomoć od stručnjaka i vaših najbližih, naročito kad su teški periodu u pitanju. Nismo savršeni i to je sasvim uredu. Na kraju postupite po vašem osjećaju, rijetko će vas prevariti. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave