Nataša Huskić: Akutne infekcije gornjeg disajnog sistema

Uzročnici infekcija gornjeg respiratornog trakta kod djece su u 80% slučajeva virusi, a samo u 20% slučajeva bakterije.

Piše: dr. Nataša Huskić, spec. pedijatrije, Poliklinika SaNaSa

Koliko ste puta bili prehlađeni, imali „hunjavicu“ ili ste bili bolesni u protekloj godini? Uglavnom se radilo o iinfekcijama disajnog sistema. Dakle, najčešće su infekcije gornjeg dijela disajnog sistema, a u ovu grupu možemo ubrojiti običnu prehladu, gripu te razne bakterijske infekcije. Zašto dolazi do infekcija disajnog sistema za Roditelj piše dr. Nataša Huskić, spec. pedijatrije.

Ovo su najčešće infekcije u ljudskoj populaciji uopšte, a kada su djeca u pitanju, naročito mlađa dobna skupina, tj. djeca predškolske dobi, zbog još nerazvijenog imuniteta, učestalost je i do desetak puta godišnje. Ovo se naročito odnosi na djecu koja borave u kolektivu, kao što je vrtić. Početak jeseni je vrijeme kada epidemiološka situacija zbog kruženja virusa pogoduje nastanku ovih infekcija, čemu doprinosi i boravak djece u zatvorenom prostoru zbog polaska u školu i vrtiće.

Uzročnici infekcija gornjeg respiratornog trakta kod djece su u 80% slučajeva virusi, a samo u 20% slučajeva bakterije, tj. beta hemolitički Streptokok grupe A.

Najčešći uzročnici su Rinovirusi koji uzrokuju 30 do 50% svih upala gornjeg respiratornog trakta kod djece. Ima ih oko stotinu serotipova. Obično u populaciji kruži nekoliko serotipova koji se mijenjaju iz godine u godinu, pa se do odrasle dobi stekne imunitet na oko pedesetak serotipova. Infekcija određenim serotipom dovodi do duže otpornosti na taj tip, ali ne štiti od infekcije drugim serotipovima.

Corona virusi su također uzročnici infekcija gornjeg respiratornog trakta, ali uzrokuju i gastroenterokolitise kod dojenčadi, kao i Adenovirusi, Enterovirusi. Inkubacija je kratka tj. 2 do 3 dana, a bolest se prenosi preko sasušenog sekreta iz sluznice nosa, putem aerosola, zraka. Manifestuje se klinički sekrecijom iz nosa, simptomima zapušenosti nosa, suzenjem očiju, osjećajem suhoće i grebanja u guši, ponekad smanjenim osjećajem sluha i njuha. Opšti simptomi kao povišena temperatura, bolovi u mišićima i opšta slabost, mogu biti prisutni, ali i izostati. Ukoliko ne dođe do komplikacija u smislu širenja upale na donje disajne organe, ili srednje uho, kao i superinfekcije bakterijama, bolest prolazi za nekoliko dana uz simptomatsku terapiju i njegu.

Simptomatska terapija i njega podrazumijeva: hraniti dijete za vrijeme bolesti (naročito se odnosi na dojenče i malo dijete) kako bi se izbjegao gubitak tjelesne težine. Povećati količinu tečnosti da se izbjegne dehidracija, osobito kod povišene temperature. Vršiti toaletu nosa. Mjeriti tjelesnu temperaturu i obarati antipireticima, tuširanjem djeteta. Prepoznati opšte stanje djeteta, tj. da li je raspoloženo nakon pada temperature, da li uzima obroke, ima li dodatnih simptoma u smislu povraćanja, otežanog disanja i sl. što bi zahtijevalo posjet pedijatru.

Pored toalete nosa, većoj djeci koja znaju lokalizirati bol, mogu se dati i neke septolete koje će ublažiti simptome boli u grlu. Ako je bol u guši intenzivan, dijete ima nazalan govor, povišenu temperaturu, to upućuje na bakterijsku tj. streptokoknu upalu guše koja se liječi antibioticima.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave