Najčešće zablude: Pupčana vrpca oko bebinog vrata

Najčešće zablude: Pupčana vrpca oko bebinog vrata

Svaki roditelj se grozi i same pomisli na pupčanu vrpcu oko vrata, a zapravo ni ne sluti koliko je to česta i uglavnom potpuno bezazlena pojava. Normalna i zdrava pupčana vrpca vrlo rijetko predstavlja opasnost za dijete. To je tako jer je ona skliska, obložena sa sluzi i čak i kada se zapetlja vrlo rijetko se može stvoriti toliko čvrst čvor da bi dotok kisika i hranjivih tvari do bebe bio prekinut.

Dužina pupčane vrpce može jako varirati, pa može biti dugačka između 20-ak pa sve do skoro metar i po. Oboje su, dakako, ekstremi, a prosječna dužina pupkovine uglavnom je oko 50 do 60 centimetara. Kod dužih pupčanih vrpci veće su i šanse da dođe do zapetljavanja ili omotavanja oko bebinog vrata, no to ne znači nužno da će doći do komplikacija.

Gotovo trećina beba se rađa s pupčanom vrpcom oko vrata, no ako ona nema čvor ili nije čvrsto stegnuta oko bebinog vrata to ne predstavlja opasnost. Često roditelji niti ne saznaju da to tijekom poroda ako je sve u redu .

Pupčana vrpca je zapravo vrlo pametna. Kao i ostatak ljudskog tijela i ona je građena tako da omogući opstanak. Unutrašnjost pupčane vrpce ispunjena je želatinoznom smjesom unutar koje su smještene krvne žilice kojima se kisik i hranjive tvari dovode do bebe. Osim što ta želatinozna smjesa štiti žilice unutar pupčane vrpce, istovremeno štiti i od pritiskanja pupkovine ili zapetljavanja.

 

Najčešće zablude o pupčanoj vrpci

Vrlo je rijedak slučaj da je pupkovina toliko kratka da to može otežati porod.

Ako nema dovoljno sluzi veća je opasnost od komplikacija. To ujedno znači i da nešto nije u redu ako se sluz ne stvara u dovoljnoj količini. Količina sluzi se smanjuje kako se trudnoća bliži kraju, pa je upravo zbog nedostatka sluzi koja omogućava prijenos kisika i hranjivih tvari do bebe često potrebno inducirati porod ako počne dolaziti do neravnomjernih otkucaja srca u prenesenoj trudnoći.

Studije su pokazale kako najčešći uzrok mrtvorođenja nije zapetljana pupkovina kako to većina roditelja vjeruje, već odvajanje, odnosno ruptura posteljice i to u 26% slučajeva. Sljedećih 15-20% slučajeva otpada na bakterijske infekcije, a tek oko 10% uzroka mrtvorođenja može biti povezano s problemima s pupkovinom.

Vrlo je rijedak slučaj da je pupkovina toliko kratka da to može otežati porod. Pogotovo zato što se i maternica i kompletna posteljica s pupkovinom spuštaju niže u porođajni kanal zajedno s bebom neposredno prije poroda.

Kod djece rođene s pupkovinom oko vrata većina beba već minutu nakon poroda ima rezultate Apgar testa između 7 i 10. Stoga je vrlo važno ostati pribran ako dobijete informaciju da je pupčana vrpca omotana oko bebinog vrata. To opće ne mora značiti da je beba u opasnosti.

 

 

trudnoca.hr

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave