Najčešće greške roditelja

Podizanje djece može biti teško, naročito ako ste nov roditelj. Gotovo je neizbježno da ćete napraviti neke greške.

 • “Etiketiranje” djece– Ukoliko svoje dijete nazovete nevaljalim ono će se tako i ponašati. Objasnite svom djetetu da je njegovo ponašanje neprihvatljivo za razliku kada mu kažete da je nevaljalo.
 • Neadekvatna disciplina– Djeca moraju da znaju svoje granice. Nemojte biti lijeni u adekvatnom vaspitavanju vaše djece. Ako im dopustite da u vašem domu rade šta ona žele, tako će se ponašati i u drugim domovima. Postavite realne granice u skladu sa godinama.
 • Svađanje pred djecom– Sasvim je normalno da se bračni par nekad i posvađa, ali ukoliko se to događa u prisustvu djece, to za njih može biti vrlo štetno. Djeca mogu pomisliti da se njihovi roditelji više ne vole, jer ne shvataju da je to normalno u životu odraslih i to se može kasnije negativno odraziti u njihovom bračnom životu. Zbog toga bi najbolje bilo da svoj odnos predstavite najbolje moguće da bi to imalo pozitivan uticaj na vašu djecu i njihov budući bračni život.
 • Neučtivo ponašanje(vikanje, šutiranje) – Ne dozvolite vašoj djeci da viču na vas. Uvijek razgovarajte sa njima smirenim pristojnim tonom i ne zaboravite da koristite manire kao što su “molim” i “hvala”.
 • Nedovoljno pokazivanje ljubavi i privrženosti– Osećanja sigurnosti i poverenja djeteta se stvaraju ljubavlju. Odvojite vrijeme da zagrlite i poljubite vašu djecu. U svakoj prilici im recite koliko ih volite.
 • Ne slušate djecu– Morate slušati vašu djecu. Veoma često kada se djeca ponašaju loše to je zato što ih ne slušate. Ako osjete da ih slušate, neće morati da se ponašaju nedolično kako bi dobili vašu pažnju.
 • Pronađite više vremena za vašu djecu– Bez obzira koliko ste zauzeti, svakom djetetu treba kvalitetno provedeno vrijeme sa svakim roditeljem. Mala količina kvalitetnog vremena punog zanimljivosti i pohvala predstavlja dug put za pravljenje srećne i jake djece. Nije potrebno mnogo. Izdvojite bar 30 minuta dnevno da provedete kvalitetno vrijeme sa vašom djecom.
 • Tražite mogućnosti za pohvalu– Ukoliko djecu pohvalite za pozitivne korake koje su preduzeli u životu (kao što su dobri maniri, dobra igra, bilo koji novi uspjeh i sl.), to će ih ohrabriti da pokažu dobro ponašanje i daće im veliko samopouzdanje za buduće prepreke u životu. Možete pohvaliti svoju decu na više različitih načina – verbalno: “veoma sam ponosna na tebe”, “uradio si nevjerovatan posao” ili posebnom nagradom kao što su igračke, specijalan izlet sa porodicom i slično.
 • Budite dosljedni– Ako odlučite da postavite pravila morate imati sopstvenu disciplinu da ih sprovedete sa realnim posljedicama. Ako ne sprovodite pravila kako treba, ne možete očekivati da će ih djeca poštovati.
 • Ne omogućavajte djeci da jedu previše nezdrave hrane– Morate hraniti vašu djecu dobrom i zdravom hranom i na vrijeme. Prestanite sa slatkišima i bombonama. Hranljiva, svježa hrana je ovih godina imperativ za zdrav razvoj. Imajte na umu da previše ili premalo  hrane može imati štetan uticaj na ponašanje vašeg djeteta. Ponudite vašoj djeci česte, zdrave obroke i užine.
 • Ne gurajte trendove na djecu– Pustite djecu da budu djeca. Ne gurajte svoje trendove i poglede na život na vašu decu. Za decu je dovoljno teško da shvate ko su ona u ovom svetu bez vašeg pokušavanja da ih pretvorite u nešto što vi niste mogli biti.
 • Ne radite stvari umjesto svoje djece– Nemojte previše žaliti svoje dijete. Ono će steći više samopouzdanja i samostalnosti ukoliko sam obavlja svoje obaveze. Nemojte ga naviknuti da  zavisi od drugih.
 • Ne ponižavajte djecu ispred drugih– Detetu je veoma teško kada se nađe u situaciji da se roditelj negativno ophodi prema njemu u prisustvu drugih ljudi, jer je kao i odrasli svjesno svoje ličnosti  i želi da ga drugi vole i poštuju. U redu je kazniti ga ispred drugih ukoliko je to zaista neophodno, ali ako se radi o ozbiljnom problemu, to treba riješiti nasamo sa djetetom. Najbolji način da dijete nauči da poštuje druge jeste pokazivanjem poštovanja prema njemu.
 • Ne očekujte previše– Morate shvatiti da je skakanje, igranje, galama i sl. sastavi dio odrastanja vaše djece, zato ne očekujte da se ponašaju kao odrasli. Ako želite da vaš sin bude fudbalska zvijezda, a on voli da svira gitaru, promijenite svoja očekivanja. Nemojte imati nerealna očekivanja za svoju djecu. Očekivanja koja bi trebalo da imate za njih jeste da budu srećna.

mamaibeba.rs

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave