Najčešće dječije bolesti

bigstock_Children_Play_Doctor_1157554Česte i tipične dječije bolesti se pojavljuju kada djeca odrastaju i kad su u kontaktu ili u blizini druge djece. To vrijeme počinje od vrtića. Djeca se međusobno lako zaraze.

Nezgodno je situacija jer  se moraju izolirati i  činjenica da inkubacija traje veoma dugo. Pod inkubacijom se podrazumijeva vrijeme koje prođe između zaraze i početka bolesti. Za vrijeme inkubacije bolesti su prelazne, a neke nakon početka oboljenja prestaju biti prenosive.

To znači da se ne može nikad predvidjeti opasnost zaraze. Česte i tipične dječije bolesti su vodene kozice, šarlah, crvenice, magareći kašalj, zaušnjaci i t.zv.herpesni virusi. Ove bolesti imaju svoje posebne simptome tako da se relativno brzo može uspostaviti dijagnoza. Tok bolesti je također tipičan kod svakoga.

Dok je dijete bolesno trebalo bi se kloniti druge djece, ne smije da pohađa vrtić ili školu. Tek kada liječnik potvrdi da više ne postoji opasnost od zaraze, dijete se može vratiti svakodnevnici, bezbrižno može da ide u vrtić i u školu.

Vodene kozice (pljuskavice)

Ova dječija bolest ima neugodan tok, ali brzo prolazi i poslije toga je dijete doživotno imuno na vodene kozice. Bolest nije dramatična, ali je za oboljelu osobu je vrlo nelagodna. Bolest se prenosi zrakom, kapljičnim putem  i neposrednim dodirom s oboljelim koji luči virus u sekretudišnih putova i sadržaju mjehurića na koži od kraja inkubacije do trenutka prskanja posljednjih mjehurića. Bolesnik je zarazan u zadnjim danima inkubacije, otprilike par dana prije pojave osipa i zarazan je za vrijeme izbijanja osipa). To obično traje oko 6 do 8 dana. Kraste nisu zarazne. Simptomi su jasni: po cijelom tijelu se stvaraju male bubuljice sa čistom tekućinom koje prouzrokuju jak svrabež. Ne smiju se otvarati i češati jer postoji opasnost od stvaranja ožiljaka. Može se također desiti da dijete pljuskaviceodbija hranu prvih dana, a i to se smatra normalnim. Važno je konzumirati dovoljno tečnosti. Inkubacija bolesti traje od 14-15 (10-20) dana. Bolest se može podijeliti u 3 stadija: prodromni stadij, eruptivni i stadij regresije. Prodromni stadij traje jedan do dva dana i u ovom stadiju se može pojaviti povišena temperatura, povraćanje, malaksalost, bolovi u cijelom tijelu i povraćanje. Nakon toga slijedi eruptivni stadij u kojem dolazi do nastanka vezikulat.j. vodenih mjehurića koji jako svrbe. Osip se najprije pojavljuje na trupu i glavi, a na kraju se proširi i na ruke,noge sluznicu usta i ždrijela i spolovila. Na početku tečnost u mjehurićima je bistra, a nakon toga postaje mutna. nakon toga mjehurići se suše i pretvaraju u kraste. U stadiju regresije bolesti pada povišena temperatura i sasušene kraste otpadaju i iza njih ostaju mrlje bez pigmenta.

Komplikacije koje se mogu pojaviti tokom ove bolesti manifestuju se u obliku sekundarnih bakterijskih infekcija, upale srednjeg uha, upale zglobova, upale pluća i u težim slučajevima i u obliku meningoencefalomijelitisa.

Šarlah

Šarlah ili Scarlatina je zarazna bakterijska bolest koja se javlja u ranom djetinjstvu. Iako se radi o dječijoj bolesti, i odrasli se mogu inficirati. Bolest nastaje od bakterijastreptokoki koje produciraju eritrogenitoksin. Vrijeme inkubacije je oko 2-4 dana. PosIlje toga se javljaju sljedeći simptomi: temperatura, glavobolja i grlobolja, povraćanje, crvenilo na nogama, otežano gutanje, upala krajnika, prvo bijel pa crven jezik i osip po cijelom tijelu. Osip je najizraženiji ispod pazuha, u donjim dijelovima trbuha i preponama dok na licu izostane. Obrazi su zažareni, a oko usta je izraženo bljedilo.

šarlahZa sigurnu dijagnozu je potrebno dati uzorak pljuvačke na analizu. Terapeutski se daju antibiotici za deset dana, gdje se penicilin pokazao kao najefikasniji. Crvenilo i temperatura, koja se može popeti i do 41 stepen, nestaju nakon nekoliko dana. Poslje ovoga slijedi guljenje kože na rukama i nogama. Najčešće se infekcija prenosi kapljičnim i putem dodira sa oboljelom osobom, a gotovo nikad preko predmeta koji su bili kod oboljeloga ili hranom.

Do navršene desete godine, 80% djece razvije doživotna zaštitna antitijela protiv streptokoknih pirogenihegzotoksina.

Šarlah je rijedak u djece mlađe od 2 godine zbog prisutnosti majčinskih antiegzotoksinskih protutijela.

Rubeola ili crvenice

Rubeola je infektivna bolest koju karakterišu svijetlo crvene mrlje i povećani limfni čvorovi na vratu i iza ušiju. inkubacije traje oko 14-21 dan.

Crvenice uzrokuje virus “Rubeola”. Često se ova bolest javlja i kod odraslih. Kod djece se javlja od 3-10 godine. Crvenice prolaze najčešće bez ikakvih komplikacija.

Terapija uključuju skidanje temperature, lagana prehrana, unos mnogo tekućine i mirovanje. Ako se od infekcije pojavi upala srednjeg uha, mogu se uključiti antibiotici. Rijetko se javljaju bolovi udova i upala mozga. Danas postoji i vakcina protiv crvenica.

Magareći kašalj

Uzročnik magarećeg kašlja je bakterija Bordetellapertussis, s tim da se u vrlo malom postotku kao uzročnik javlja i Bordetellaparapertussis. Gotovo 50% oboljelih je mlađe od godinu dana, s tim da je bolest u toj dobnoj skupini osobito teškog kliničkog toka. Bolest se prenosi kapljičnim putem. Nakon ulaska u dišni sustav novog domaćina, bakterije se brzo “hvataju” za sluznicu, razmnožavaju i počinju producirati toksine i druge biološki aktivne tvari. Simptomi se na početku javljaju u obliku kao kihanja, hunjavice i temperature. Poslje 1-2 sedmice se javljaju : jak kašalj, nesanica, crvenilo, povraćanje, gubitak apetita i gubitak tečnosti. Kod novorođenčadi doći i do prestanka disanja, dijete poplavi, omlohavi i može dobiti konvulzije. Nakon ovoga udisaji se ponovno jave i postepeno se disanje normalizuje. Može doći i do komplikacija tokom ove bolesti koje uključuju upalu pluća, upalu srednjeg uha i encepalopatija. Vrijeme inkubacije je oko 7-21 dan.  Bolest se liječi antibioticima. Zaraza se zaustavlja poslIje otprilike 14 dana nakon liječenja antibioticima.

Zaušnjaci

Simptomi ove bolesti su otok žlijezde slinavice, bol kod gutanja i micanja glave, visoka temperatura, jaki bolovi u trbuhu, gubitak apetita, povraćanje, oticanje testisa i upala jajnika. Često dolazi i do neplodnosti. Vrijeme inkubacije iznosi od 12-25 dana. Za samopomoć koristite hladne obloge i obavezno snižavajte temperaturu. Za ovu bolest još ne postoji adekvatan lijek. Preporučuje se mirovanje i lijekovi protiv bolova. Tipično za ovu bolest je “debljanje obraza”. Nakon nekog vremena otiče cijelo lice jer dolazi do otoka žlijezda. Često dolazi i do komplikacije u radu gušterače i tijelo slabo sagorijeva masnoću. Kod 4-6 % djece razvije se meningitis (upala mozga), gdje su predznaci jake glavobolje.

Sva djeca  bi se trebala vakcinisati protiv zaušnjaka već nakon rođenja.

Herpesni virusi

Stomatitisaphtosa je bolest koja se pojavljuje kod djece između 10 mjeseci i 3 godine. Virus se naziva Herpes-Simplex Tip 1 i prenosi se preko zajedničkim korištenjem pribora za jelo ili igračaka. Puno ljudi nose ovaj virus u sebi. Tipični simptomi su visoka temperatura i gubitak apetita. Odmah se mogu uočiti promjene na usnama, ustima, na zubnom mesu koje nerijetko i krvari i limfne žlijezde natiču. Djeca često ne mogu da piju ni da jedu. Kod ove bolesti se mogu pojaviti i komplikacije ako se n.pr. herpes pojavi blizu oka, zato se obavezno konsultujte s doktorom.

Bolest uključuje također i visoku temperaturu, a nakon sedmicu dana temperatura prestaje. Kada se osuše bubuljice, bolest prestaje biti zarazna. Često se koristi kamilica za ispiranje i obloge za skidanje temperature. Samo kod komplikacija se uzimaju antibiotici protiv ovog virusa.

Protiv ovog herpesnog virusa još ne postoji vakcina.