Najčešća pitanja očeva o bebama

Rađanje djeteta obično je prilično prirodno za mame jer postoje stotine i stotine knjiga usmjerenih na pomaganje mami u tako osjetljivom i izazovnom vremenu. Postoje knjige za nove tate, ali ni približno toliko često, i većinu vremena tate žele učiti radeći, a ne čitajući.

Često i tate imaju tu stigmu da moraju sve znati automatski i da ih ne treba učiti. Osjećaju se kao da trebaju osigurati svoju porodicu, što uključuje razumijevanje kako se brinuti o svakome od početka, a da pritom ne trebaju nikakvo učenje. To nas navodi na vjerovanje da nove tate svugdje imaju puno pitanja o tome šta se događa tokom trudnoće, tokom porođaja i nakon dolaska bebe kući. Neka od tih pitanja mogu dolaziti iz napetosti ili straha – da bi trebali znati te stvari – ali druga mogu biti iskrena, jer ako je to njihova prva beba, velika je vjerovatnost da niko nikada nije uzeo vremena da im kaže bilo šta što je trebalo znati.

Važno je zapamtiti da nemaju svi očevi toliko podrške i vremena za učenje kao majke – neke žene sanjaju o rađanju djece od malih nogu, dok nekim muškarcima treba neko vrijeme da odluče da žele dijete – pa na tatina pitanja treba uvijek odgovarati.

Ovo su neka od najčešćih pitanja novopečenih očeva:

Kako da presvučem svoje dijete?

Dječaci se puno razlikuju od djevojčica kada ih treba promijeniti zbog svih dijelova koje djevojčice nemaju. Često, kada se s dječaka skine pelena, oni se automatski popiške, a to obično završi na licu mame ili tate.

Postoji nekoliko načina da se izbjegne mokraća. Pokrivajte područje dok nova pelena nije stavljena ili dopustite da se popiški nakon što je pelena skinuta prije prije nego što ga pokušate presvući. Gotovo je običaj da se dijete popiški nakon donošenja sinčića kući iz bolnice, ali ovo su koraci koje treba poduzeti kako se to ne bi se to stalno događalo.

Zašto moja beba ima akne?

Iako možda ne očekujete da će potpuno nova beba dobiti nešto što muči mnoge odrasle osobe u njihovom svakodnevnom životu, dječje akne su široko rasprostranjene. To obično pogađa bebe stare oko 2-3 sedmice, a viđa se kod oko 40% novorođene djece.

Ovdje treba zapamtiti da bebi ne smetaju na način da ih može povrijediti i ostaviti ožiljke, zbog čega ne bi trebalo biti toliko zabrinjavajuće. Akne uzrokuju hormoni u organizmu novorođenčeta, ali mogu biti uzrokovani i prljavštinom, jer djetetove pore još nisu u potpunosti razvijene.

Zašto sam tako nestrpljiva sa svojim novorođenčetom?

Frustrirati i ljutiti se na novorođenče je do neke mjere normalno. Novopečeni roditelji nisu navikli na neprestano plakanje, kao ni na to da se moraju brinuti o djetetu 24 sata dnevno. Novopečena majka posebno bjesni od hormona nakon porođaja, tako da njezine emocije mogu biti posvuda, što zauzvrat može utjecati i na očeve.

Neophodno je shvatiti da je sasvim u redu ostaviti dijete – bilo s drugim roditeljem ili u sigurnom okruženju – i napustiti sobu da se duboko udahne i dođe sebi.

Kako da utješim svoju bebu usred noći?

Novi tata bi trebao znati da većina novorođenčadi ne spava cijelu noć. Uglavnom obično spavaju i isključe se, ali trebaju se presvući i hraniti između malih dremki. Iako bi ponekad moglo biti moguće da mama mora nahraniti bebu majčinim mlijekom, bit će trenutaka kada i tata umiri bebu kako bi ona zaspala.

Prvo je neophodno prepoznati zašto dijete plače i pokušati zadovoljiti te potrebe prije bilo čega drugog. To bi moglo značiti da ih treba hraniti, presvući ili samo tješiti.

Kako mogu spavati s novorođenčetom?

Zaista je važno izbjegavati upotrebu kofeina kako biste se probudili dok se brinete za novorođenče tijekom svih sati noći i dana. Iako nas upotreba kafe ili energetskih napitaka drži budnima, to također narušava našu sposobnost spavanja u budućnosti.

Novi roditelj mora biti u stanju spavati po želji kad god beba spava, a ako još uvijek kofein kola našim tijelima, najvjerojatnije nećemo moći brzo spavati. Novopečeni roditelji trebali bi koristiti prirodne dodatke kako bi se održali budnima, kako bi izbjegli štetu koju kofein nanosi tijelu kojem je potreban san.

Kakav je ukus majčinog mlijeka?

Postoji stigma da su očevi vrlo zainteresirani za okus majčinog mlijeka. Sasvim je razumno da su znatiželjni. Dojenje djeteta vrlo je prisan trenutak između mame i bebe, a ponekad i očevi žele biti uključeni u takve trenutke testiranjem mlijeka, zbog čega su često toliko znatiželjni.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave