Najbolji način da naučite o dojenju je da dopustite vašoj bebi da vas nauči!

Tehnike dojenja: Može pomoći da izbjegnete mnoge probleme poput natečenih ili ispucalih bradavica, do kojih može doći zbog lošeg načina dojenja.

Ključ uspješnog dojenja je da se beba pravilno uhvati. To možete kontrolisati vi ili pustiti vašu bebu da to sama uradi.

Znaci pravilnog hvatanja uključuju duboko i regularno sisanje, bez boli ili oštećenja, i dobro ispražnjene dojke.

Za pravilno dojenje konsultujte se s babicom ili medicinskom sestrom.

Učenje dojenja može potrajati, zahtijevati vježbu i strpljenje. Pronalazak tehnike dojenja koje odgovara vama i vašoj bebi može napraviti veliku razliku.

Dojenje koje započinje vaša beba

Najbolji način da naučite o dojenju je da dopustite vašoj bebi da vas nauči!

Ovo se zove bebino kontrolisanje dojenja, i dešava se kada dopustite bebi da prati svoje instikte da pronađe vašu dojku i uhvati se. To idealno može početi odmah nakon što se beba rodi, kada je u vašem naručju, tj direktno na vašim prsima. Što prije počne, to će prije naučiti.

 

Ovo vam može pomoći da izbjegnete mnoge česte probleme poput natečenih ili ispucalih bradavica, do kojih može doći zbog lošeg načina dojenja.

Kako započeti s ovom tehnikom

Možete početi s direktnim dodirom kože na kožu, ili da lagano obučete vašu bebu. Najbolje je da ne nosite grudnjak. To znači da će vam trebati malo više privatnosti u početnim danima, kako vaša beba i vi tek počinjete učiti.

Nekoliko jednostavnih koraka za ovu tehniku

Napravite sebi udobno mjesto s mnogo jastuka. Nemojte sjediti uspravno, već se lagano naslonite. Bebu položite na gola prsa, da gleda u vas. Gravitacija će joj pomoći da ostane u položaju. Najbolje je da je vaša beba budna, ali da ne plače. Ako plače, prvo je smirite, možete pokušati s tim da joj date prst da siše.

Kad se smiri, vaša beba će početi pratiti svoje instikte. Počet će da se kreće prema jednoj od vaših dojki. Držite je iza ramena i ispod zadnjice (a glavu samo ako je potrebno). Pustite joj da se kreće gdje želi – prema vašoj bradavici. Vaša beba zna gdje treba da ide. Vaš posao je da je umirite. Možete joj pomoći tako što ćete lagano joj pomaknuti tijelo ako je potrebno.

 

Vaša beba će se vjerovatno znati sama namjestiti, kada njene usne budu blizu vaše bradavice i kad joj se stopala naslone na vaše noge.

Kada vaša beba bude odmah ispod vaše bradavice, sama će nasloniti bradu na vašu dojku, i uhvatiti se za bradavicu, te početi dojiti.

Stvari koje biste trebali zapamtiti

Ako ste rodili na carski rez, naslonite bebu na jednu stranu vašeg tijela, da vas ne bi slučajno nogom udarila ili se naslonila na rez. Koristite jastuk da joj poduprete noge i stopala.

Možete je poduprijeti i ispod ramena te njen donji dio tijela približiti sebi, ako je potrebno.

Majčino započinjanje dojenja

Tradicionalnija tehnika gdje majka kontroliše dojenje uspijeva kod mnogih majki i beba. Ovu tehniku možete koristiti i kada se naviknete na dojenje.

Nekoliko jednostavnih koraka za ovu tehniku:

Sjedite uspravno i poduprite se jastucima. Ako su vaše grudi manje, stavite jastuk da podignete bebu koliko je potrebno, ali pazite da je ne podignete više od nivoa gdje prirodno „padaju“ vaše grudi.

Čuvajte bebu iza vrata i ramena (ne za glavu), tako da njena prsa dodiruje vaša. Približite njen nos vašoj bradavici. Lagano pređite bradavicom preko njenog nosa – ovo će je potaći da širom otvori usta.

Kada otvori usta, prinesite brzo bebu vašoj dojci, tako da vaša bradavica bude na vrhu njenih usta. Njena usta će se zatvoriti i počet će dojiti.

Kako znati da se beba pravilno uhvatila

Ako se beba pravilno uhvatila primijetit ćete:

Dojenje je udobno, nije bolno

Vaša beba regularno i snažno doji (ponekad s kratkim pauzama) i čujete da guta

Vaša beba obuhvati čitavu bradavicu, i bliže je njenoj bradi nego nosu

Brada vaše bebe je pritisnuta uz vašu dojku a nos je slobodan ili lagano dodiruje dojku

Bebine usne su vidljive i na površini

Vaše bradavice su u neoštećene i nema znakova oštećenja

Vaša beba isprazni vašu dojku, da se dojka čini labavom poslije dojenja

Normalno je osjećati senzaciju istezanja kada vaša beba počne da doji. Ali ako vas boli, može značiti da nije pravilno uhvatila dojku. Ako želite provjeriti da li vaša beba pravilno doji, kontaktirajte babicu, ili medicinsku sestru.

Prestanak dojenja i podrigivanje

Ako vaša beba nije pravilno uhvatila dojku, zaustavite je, skinite s dojke i probajte ponovo.

Ako bebu morate odvojiti od prsa da biste ponovili, izbjegavajte je udaljavati od dojke. Umjesto toga, dojenje prekinite tako što ćete malim prst staviti na kraj usta vaše bebe, između njenih desni, i lagano je skinite s dojke.

Vaša beba će vjerovatno trebati podrignuti nakon hranjenja iz obje dojke. Da bi to uradila, sjedite je uspravno i držeći je za ramena, lagano je tapšite ili mazite preko leđa.

Osnovne rutine i vrijeme hranjenja

Novorođenčad se mora hraniti 8-12 puta svako 24 sata. Jednom kada se naviknete, hranjenja će trajati otprilike oko 20 minuta. Ali u ranim danima i sedmicama, vjerovatno će trajati oko sat vremena.

Kako vaša beba raste, vrijeme hranjenja će se smanjivati, kao i broj hranjenja.

Osnovna rutina se često mijenja zavisno od bebe. Neke bebe će dojiti jednu dojku, trebati pauzu i promjenu pelene, pa onda završiti dojenje druge dojke. Druge bebe će vjerovatno trebati prvo presvući, pa onda hraniti iz obje dojke. Ostale će dojiti samo jednu dojku.

Ako vaša beba kontroliše dojenje, možete je poduprijeti time što ćete odlučiti koja će dojka biti prva. Ili je možete primaknuti dojci i pustiti je da se sama uhvati.

 

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave