Nadica Jašović Stamenković: Najvažniji je rad sa djecom do polaska u školu

Tada se uspostavlja koordinatni sistem kroz koji će se dete kretati i kada odraste. Ono što tada usvoji kao model, teško se kasnije ispravlja.

Dr Nadica Jašović Stamenković završila je osnovne studije na Medicinskom fakultetu u Prištini.  Nakon postepenog sticanja iskustva na odjeljenju pedijatrije i  službe hitne medicinske pomoći u Gračanici 2010 godine upisuje specijalističke studije iz Pedijatrije na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Studije završavam2014. god sa najvišom ocjenom i stiče zvanje specijalista pedijatrije. Od 2014. godine radi kao pedijatar u  Domu zdravlja Palilula. Za dr. Jašović Stamenković pedijatrija nije samo dijagnostika i liječenje bolesti  za nju je to umjetnost koja se svakim danom i novim iskustvom nadograđuje. Sa dr. Nadicom smo razgovarali o pedijatriji, redovnim pedijatrijskim pregledima. U nastavku vam donosimo naše razgovor.

Za početak recite kako ste se odlučili na specijalizaciju iz oblasti pedijatrije?

Oduvek sam volela decu. Ta nežna mala bića su mi bila sinonim za ljubav, lepotu, bezbrižnost, nežnost i  sreću. Njihov pogled , osmeh, raširene ruke uvek su mi govorile više od hiljadu reči.

Koliko su zahtjevni mali pacijenti?

Mali pacijenti uopšte nisu zahtevni. Ukoliko nađete način da im lepo priđete i da oni steknu poverenjeu

Koliko su važne redovne posjete pedijatru?

U prvim mesecima života posete pedijatru moraju biti redovne, kako zbog praćenja zdravstvenog stanja deteta tako i zbog redovne imunizacije koji se obavlja u okviru sistematskih pregleda.

Šta obuhvata jedan sistematski pregled kod pedijatra ?

Sitematski pregledi su vrlo važni kod dece i  predstavljaju redovno praćenje  zdravlja deteta. Sistematskim pregledima pratimo  rast i razvoj deteta. Sistematski pregled obuhvata uzimanje   anamneze, fizikalni pregled, tumačenje medicinske dokumentacije, postavljanje radne dijagnoze, predlog terapije, eventualno upućivanje na dodatne dijagnostičke i konsultativne preglede. Ukoliko postoje bilo kakva odstupanja važno je da se na vreme uoče i upute drugom specijalisti na konsultaciju.

Vrlo često na instagram nalogu govorite o značaju provedenog vremena sa vršnjacima. Zašto je to važno?

Druženje sa vršnjacima je od izuzetnog značaja  jer pomaže emocionalnom razvoju dece. Još u vrtiću  deca  se izlažu raznim aktivnostima učenja u većem timu  a posebno se ističe važnost socijalizacije zbog njihovog  boravka u kolektivu. Najvažniji je rad sa decom do polaska u školu. Tada se uspostavlja koordinatni sistem kroz koji će se dete kretati i kada odraste. Ono što tada usvoji kao model, teško se kasnije ispravlja. Imajte to na umu. Oko treće godine  deca stiču svoje prve prijatelje i igranje sa njima pričinjava im veliku radost. Unapređjuju komunikaciju, saradnju, empatiju, rešavaju probleme i  razvijaju odgovornost. Deca uče od druge dece.  Druženje sa vršnjacima  im pomaže da steknu samopouzdanje , nezavisnost  da formiraju sopstvene identitete izvan porodičnog okruženja.

Koliko je važna fizička aktivnost kod u dečjem dobu?

Fizička aktivnost je vrlo važna u dečjem dobu.  Fizička aktivnost utiče na kompletan psihofizički rast i razvoj deteta. Fizičkom aktivnošću se troši više energije pa se tako smanjuje  rizik od nastanka prekomerne težine i gojaznosti  pa su takva  deca aktivnija pa samim tim i zdravija . Decu treba odvojiti od telefona i tableta, upisati na sport i provoditi vreme s njima napolju, i igrati bilo kakvu igru.

Tokom letnjih meseci koje su najčešće poteškoće zbog kojih se deca javljaju pedijatru?

Najčešće poteškoće kod dece u letnjem periodu su upale uha, obično praćene bolom,  glavoboljom ili povišenom temperaturom,  zatim ,  alergije , ubodi insekata ( ose, pčele, komarci, pauci pa i krpelji) praćeni bolom,  crvenilom ,  otokom i svrabom , obično su to lakše reakcije koje prolaze za par sati ili nekoliko dana.  Izuzetno retko se  mogu  javiti i alergijske reakcije,  posebno kod uboda ose i pčela koje zahtevaju hitnu lekarsku intervenciju. Neizbežne su i crevne infekcije. 

Za kraj da li imate neku poruku za roditelje?

Pustite decu da rastu i uživajte u tom odrastanju zajedno sa njima.  Provodite što više vremena igrajući se i pričajući sa njima. Ne  dozvolite da zanemare igru, radost  i osmeh na licu koji nam nude.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave