Način sprječavanja nastanka strija u trudnoći

Način sprječavanja nastanka strija u trudnoći

Strije su rezultat prebrzog rasta vašeg tijela veličini brzinom koju koža ne može podnijeti, što znači da se proteže izvan granica elastičnosti.

To su ožiljci koji se formiraju duboko u slojevima kože i obično počinju s ljubičastom bojom, eventualno blijede u srebrnasto/ bijelu boju.

Strije su bezopasna, ali ponekad mogu uzrokovati nelagodu dok se one pojavljuju, neke žene mogu otkriti da prisutnost strija može utjecati na njihovo samopouzdanje. Ako se osjećate pod stresom zbog pojavljivanja strija na vašem tijelu tijekom trudnoće, ne zaboravite da je to sasvim normalno. To neće utjecati na vašu bebu i vremenom će postati manje vidljive. Oni su znak prekrasnog postignuća koje je vaše tijelo postiglo.

Na kojim dijelovima tijela se obično pojavljuju strije ?

Strije se mogu pojaviti bilo gdje na tijelu, ali tijekom trudnoće postoje određena područja koja će vjerojatno biti zahvaćena.

Brz rast beba će značiti da je trbušno područje osobito osjetljivo, ali i vaše grudi će vjerojatno brzo rasti zbog promjena hormona, tako da je također moguće dobiti strijena tom dijelu tijela.

Ostala područja na koja može utjecati brz rast, a time i strija tijekom trudnoće su stražnjica, bedra i donji dio leđa.

Kada se strije počinju pojavljivati na tijelu tijekom trudnoće ?

Pojavljuju se u različitim fazama trudnoće. Vaše dojke mogu postati veće ranije u trudnoći, čak i od 6 do 8 tjedana, a oni će i dalje rasti tijekom trudnoće, stoga ćete na tom području prije primijetiti strije nego na drugim. Nema određenog vremena u kojem će se sigurno razviti ili neće razviti, jer svaka žena i svaka trudnoća su različita. Međutim, kontroliranjem težine na način da ostanete aktivni i jedete zdravu prehranu možete spriječiti ili smanjiti nastanak strija.

Najbolji načini izbjegavanja strija u trudnoći

Postoji čitav niz stvari koje možete učiniti kako biste spriječili pojavu strija u trudnoći, ali s obzirom na prirodu promjena koje vaše tijelo prolazi, može se lakše koristiti nekim metodama od drugih. Evo nekoliko načina kojim možete pomoći vašoj koži da ostane elastična.

Ostanite hidratizirani

Ne zaboravite da je voda najbolja tekućina za piće tijekom trudnoće i ako ste prethodno bili veliki obožavatelj ispijanja toplih napitaka, morat ćete popiti više vode da biste zadržali istu razinu unosa tekućine. Juhe, prirodno cijeđeni sokovi, mlijeko mogu pomoći da postignete odgovarajuću razinu hidratacije.

Jedite zdravo

Održavanje zdrave prehrane može biti teško u trudnoći, zbog jutarnje mučnine, grčeva. Određene vrste hrane su osobito dobre za vašu kožu, uključujući masne kiseline poput Omega-3, koje se nalaze u masnoj ribi, cinku, antioksidansima, vitaminima i mineralima. Vjerojatno ćete više obratiti pažnju na prehranu dok ste trudni, a najbolji način jeste da jedete hranu koja je bogata s prethodnom navedenim sastojcima.

Upravljajte svojom težinom

Povećanje težine tijekom trudnoće je neminovno. Jesti zdravo i kontrolirati težinu znači da ćete spriječiti dodatni pritisak koji je na vašoj kožu kako bi se spriječilo formiranje strija.

Koristite kreme koje hidratiziraju

Tijekom trudnoće nanosite kreme ili ulja na područja s većim rizikom. Mogu se kupiti mnogi proizvodi koji hidratiziraju vašu kožu i pomažu u elastičnosti i ozdravljenju tkiva kože. Proizvodi poput onih koji sadrže shea maslac, vitamin E i aloe vera mogu biti najučinkovitiji. Također ih možete koristiti na strijama kada ih prvi put primijetite da se pojavljuju ako već niste započeli. Kreme će imati puno bolje rezultate što ih prije počnete koristiti.