Ne znaju da su trudne dok ne dođe do poroda. Istina ili laž?

Sigurno ste i vi, ako ne iz prve ruke, barem čuli priču o nekoj tamo ženi, poznanici prijateljičine prijateljice koja nije znala da je trudna sve dok dijete nije krenulo van. Kako je to moguće, pita nas se većina? Nije primijetila očite simptome kao izostanak menstruacije ili rast trbuha? Očito su je zaobišle i jutarnje mučnine i želja za nekom određenom vrstom hrane, na primjer kiselim krastavcima umočenima u maslac od kikirikija. Je li to u stvari mit ili je uistinu moguće?
Jedan od primjera žena koje su svoju trudnoću pretrčale je Amerikanka Trish Staine, ambicioznoj trkačici maratona. Trish kaže, dok porod nije krenuo, nije niti posumnjala u trudnoću.
Inače, već je rodila troje djece, a suprug joj se podvrgnuo vazektomiji. Tvrdi da se uopće nije udebljala, a također, nije osjetila niti pokrete djeteta u maternici.
Šokirana novopečena mama prvo je pomislila na vazektomiju, no liječnici su joj objasnili da u vrlo rijetkim slučajevima žena ipak može zatrudnjeti unatoč podvezivanju sjemenovoda.
Mnoge žene koje u devetom mjesecu trudnoće ne mogu više vidjeti svoje nožne prste i dalje se pitaju, kako je to moguće. Liječnici daju nekoliko objašnjenja:

  • Lažno negativan test za trudnoću – pogrešno ili prerano napravljen.
  • Težina: Svi očekuju znatan porast tjelesne težine kao jedan od glavnih simptoma trudnoće. No, liječnici objašnjavaju da smo svi drugačije građeni i drugačije nosimo dobivene kilograme. kod sportašice i žena s posebnim režimom prehrane, nešto dobivene tjelesne težine uopće ne mora biti uočljivo.
  • Mučnine, umor i slabost kao neke od simptoma trudnoće žene koje ne znaju da su trudne mogu opravdati stresom ili želučanom infekcijom.
  • Žene s neredovitim menstrualnim ciklusom imaju veću šansu da ne primijete trudnoću jer će izostanak ciklusa smatrati nečim uobičajenim.
  • Žene sa psihičkim problemima i one koje su podvrgnute većoj količini stresa mogu negirati svoju trudnoću sve dok ne dođe vrijeme poroda. Liječnici kažu da je negiranje i ignoriranje trudnoće zabilježeno i kod dosta žena koje nemaju psihičke poremećaje.
  • Problemi s plodnošću također mogu zavarati ženu. Ako žena zna da joj je partner neplodan nakon liječničkog pregleda ili se on podvrgnuo vazektomiji, lako je moguće da žena previdi i zanemari blaže simptome trudnoće.
  • Neaktivna beba: Neke bebe jednostavno se u maternici kreću tako da je njihove pokrete teško ili teže osjetiti i primijetiti.
  • Pretjerano uzdanje u kontracepcijska sredstva također može dovesti do toga da žena previdi i zanemari simptome trudnoće.
  • Pomiješani simptomi: Žene koje su imale problema s jajnicima, ciste, tumore ili neka druga oboljenja mogu bol ili neugodu izazvane trudnoćom pomiješati sa svojim kroničnim stanjem.

Izvor vijesti: Djecjaposla.com

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave