Na što trebate obratiti pozornost pri kupnji igračaka?

Na što trebate obratiti pozornost pri kupnji igračaka?

Pojedini hemijski spojevi u plastičnim igračkama mogu ugroziti zdravlje vaše djece!

 

Igračke pomažu u pravilnom razvoju djeteta. Svatko od nas sačuvao je barem jednog plišanog medu ili barbiku ili autić iz djetinjstva. Te su igračke učinile naše djetinjstvo sretnim i bezbrižnim. Danas živimo u vremenu u kojemu djeca streme tehnološkim igračkama – mobitelima, tabletima, računalima… Ipak, bez obzira na tehnološki procvat, većina roditelja nastoji naučiti djecu da se igraju klasičnim igračkama kakvima su se i oni sami igrali. Dakako u nešto modernijem izdanju.

Kao što tehnologija nije najbolja igračka za vaše dijete, tako i svaka klasična igračka nije dobar izbor. Igračke je također važno odabrati prema uzrastu. Kada ih kupujete za djecu, trebate obratiti pozornost na nekoliko stvari:

  • Na igrački koju želite kupiti potražite certifikat na kojemu piše zemlja podrijetla i provjerite piše li oznaka Tested, što znači da je taj proizvod odobrila agencija za provjeru kvalitete.
  • Izbjegavajte igračke koje sadrže brom, olovo, živu, krom, kobalt, kadmij, antimon, arsen, nikal i kositar zato što u određenim količinama mogu biti kancerogeni.
  • Boje i krede nisu opasne za djecu ukoliko na njima stoji oznaka ASTM D-4263.
  • Drvene igračke proizvedene na veliko mogu također sadržavati opasne spojeve. Izbjegavajte one koje sadrže nikal, formaldehid, nonifenol i organske spojeve s kositrom.
  • Provjerite na deklaraciji za koju dob je primjerena igračka.
  • Igračke sa sitnim dijelovima mogu se rastaviti pa dijete može staviti dijelove u usta i progutati. Najbolje je takve igračke izbjegavati, kao i one s oštrim rubovima.

 

sretna.story.hr