Muška nepolodnost – kada posjetiti ljekara?

Do 15 procenata parova je neplodno. To znači da nisu u stanju da začnu dijete, iako su imali česte, nezaštićene seksualne odnose godinu dana ili duže. U više od trećine ovih parova, muška neplodnost igra ulogu.

Mala neplodnost je posljedica niske produkcije sperme, abnormalne funkcije sperme ili blokada koje sprječavaju isporuku sperme. Bolesti, povrede, hronični zdravstveni problemi, izbor načina života i drugi faktori mogu igrati ulogu u izazivanju muške neplodnosti. Nemogućnost začeća djeteta može biti stresno i frustrirajuće, ali je na raspolaganju nekoliko muških tretmana neplodnosti.

Simptomi

Glavni znak muške neplodnosti je nemogućnost začeća djeteta. Može biti da nema drugih očiglednih znakova ili simptoma. U nekim slučajevima, međutim, osnovni problem kao što je nasljedni poremećaj, hormonska neravnoteža, dilatirane vene oko testisa ili stanje koje blokira prolaz sperme uzrokuje znakove i simptome.

Iako većina muškaraca sa muškom neplodnošću ne primjeti druge simptome osim nemogućnosti da dobiju dijete, znaci i simptomi povezani sa muškom neplodnošću uključuju:

Problemi sa seksualnom funkcijom – na primjer, poteškoće s ejakulacijom ili mala količina ejakulacione tekućine, smanjena seksualna želja ili poteškoće u održavanju erekcije (erektilna disfunkcija)

Bol, oticanje ili grudica u području testisa

Povremene respiratorne infekcije

Abnormalni rast dojke (ginekomastija)

Smanjena dlaka lica ili tijela ili drugi znakovi kromosomske ili hormonske abnormalnosti

Manji od normalnog broja spermija (manje od 15 miliona spermija po mililitru sjemena ili ukupan broj spermija manji od 39 miliona po ejakulatu)

Kada posjetiti liječnika

Posavjetujte se sa liječnikom ako niste mogli začeti dijete nakon godinu dana redovnog, nezaštićenog odnosa ili ranije, ako imate jedno od sljedećeg:

Problemi s erekcijom ili ejakulacijom, nizak seksualni nagon ili drugi problemi sa seksualnom funkcijom

Bol, nelagodnost, grudica ili oticanje u području testisa

Povijest testisa, prostate ili seksualnih problema

Operacija prepona, testisa, penisa ili skrotuma

Uzroci

Muška plodnost je složen proces. Da bi vaš partner ostao u drugom stanju, mora doći do sljedećeg:

 

Morate proizvesti zdravu spermu. U početku, to uključuje rast i formiranje muških reproduktivnih organa tokom puberteta. Vaši testisi moraju da rade ispravno i vaše tijelo mora da proizvede testosteron i druge hormone da pokrene i održi proizvodnju sperme.

Sperma mora biti unesena u sjeme. Kada se sperma proizvede u testisima, delikatne cijevi ih transportuju dok se ne miješaju sa sjemenom i ejakuliraju iz penisa.

Trebalo bi biti dovoljno sperme u sjemenu. Ako je broj sperme u vašoj spermi nizak, smanjuje se vjerovatnoća da će jedna od vaših spermija oploditi jaje vašeg partnera. Nizak broj spermija je manji od 15 miliona spermija po mililitru sjemena ili manje od 39 miliona po ejakulatu.

Sperma mora biti funkcionalna i sposobna za kretanje. Ako je kretanje (pokretljivost) ili funkcija sperme abnormalna, sperma možda neće biti u stanju da dosegne ili prodre u jaje vašeg partnera.

Medicinski uzroci

Problemi sa muškom plodnošću mogu biti uzrokovani brojnim zdravstvenim problemima i medicinskim tretmanima. Neki od njih uključuju:

Varikokela.

Varikokela je oteklina vena koje odvode testis. To je najčešći reverzibilni uzrok muške neplodnosti. Iako je tačan razlog zbog kojeg varikocele uzrokuju neplodnost nepoznat, može biti povezan s abnormalnom regulacijom temperature testisa. Varikocele rezultiraju smanjenim kvalitetom sperme.

Tretiranje varikokele može poboljšati broj i funkciju spermija, a potencijalno može poboljšati ishode kada se koriste tehnike asistirane reprodukcije kao što je in vitro oplodnja.

Infekcija

Neke infekcije mogu ometati proizvodnju sperme ili zdravlje sperme ili mogu izazvati ožiljke koji blokiraju prolaz sperme. To uključuje upalu epididimisa (epididimitis) ili testisa (orhitis) i neke spolno prenosive infekcije, uključujući gonoreju ili HIV. Neke infekcije mogu dovesti do trajnog oštećenja testisa. Problemi s ejakulacijom. Retrogradna ejakulacija nastaje kada sperma ulazi u bešiku tokom orgazma umesto da izlazi iz vrha penisa. Razni zdravstveni uvjeti mogu uzrokovati retrogradnu ejakulaciju, uključujući dijabetes, ozljede kralježnice, lijekove i operaciju mjehura, prostate ili uretre.

Neki muškarci sa povredama kičmene moždine ili određene bolesti ne mogu ejakulirati spermu, iako još uvijek proizvode spermu. Često se u tim slučajevima sperma još uvijek može pronaći u tehnikama asistirane reprodukcije.

Antitijela koja napadaju spermu.

Anti-spermatska antitijela su ćelije imunološkog sistema koje pogrešno identificiraju spermu kao štetne napadače i pokušavaju ih eliminirati.

Tumori.

Karcinomi i nemaligni tumori mogu direktno uticati na muške reproduktivne organe, kroz žljezde koje oslobađaju hormone povezane sa reprodukcijom, kao što je hipofiza, ili kroz nepoznate uzroke. U nekim slučajevima, operacija, radijacija ili hemoterapija za liječenje tumora može utjecati na plodnost muškaraca.

Nesuspendirani testisi.

Kod nekih muškaraca, tokom fetalnog razvoja jedan ili oba testisa ne mogu se spustiti iz abdomena u vrećicu koja normalno sadrži testise (skrotum). Smanjena plodnost je vjerovatnija kod muškaraca koji su imali ovo stanje.

Hormonska neravnoteža.

Neplodnost može biti rezultat poremećaja samih testisa ili abnormalnosti koje utječu na druge hormonske sisteme, uključujući hipotalamus, hipofizu, štitnu žljezdu i nadbubrežne žlijezde. Nizak testosteron (muški hipogonadizam) i drugi hormonski problemi imaju niz mogućih uzroka.

Defekti tubula koje prenose spermu.

Mnoge različite cijevi nose spermu. Mogu biti blokirani zbog različitih uzroka, uključujući nenamjernu povredu zbog operacije, prethodnih infekcija, traume ili abnormalnog razvoja, kao što je cistična fibroza ili slična naslijeđena stanja. Može doći do blokade na bilo kojem nivou, uključujući i testis, u epruvetama koje ispuštaju testis, u epididimisu, u vas deferensu, blizu ejakulacijskih kanala ili u uretri.

Kromosomski defekti.

Nasljeđeni poremećaji kao što je Klinefelterov sindrom – u kojem se muškarac rađa s dva X kromosoma i jednim Y kromosomom (umjesto jednog X i jednog Y) – uzrokuju abnormalni razvoj muških reproduktivnih organa. Ostali genetski sindromi povezani sa neplodnošću uključuju cističnu fibrozu, Kallmannov sindrom i Kartagenerov sindrom.

Problemi sa seksualnim odnosom.

To može uključivati ​​problem održavanja ili održavanja erekcije koja je dovoljna za seks (erektilna disfunkcija), prerana ejakulacija, bolni snošaj, anatomske abnormalnosti kao što je otvaranje uretre ispod penisa (hipospadija), ili psihološki problemi ili problemi u vezi sa spolom.

Celijakija

Probavni poremećaj uzrokovan osjetljivošću na gluten, celijakija može uzrokovati mušku neplodnost. Plodnost se može poboljšati nakon usvajanja dijeta bez glutena.

Neki lijekovi.

Zamjenska terapija testosteronom, dugotrajna upotreba anaboličkog steroida, lijekovi protiv raka (kemoterapija), određeni antifungalni lijekovi, neki ulkusni lijekovi i neki drugi lijekovi mogu narušiti proizvodnju sperme i smanjiti mušku plodnost.

Prethodne operacije. Određene operacije mogu da vas spriječe da imate spermu u ejakulatu, uključujući vazektomiju, popravke ingvinalne kile, skrotalne ili testikularne operacije, operacije prostate i velike abdominalne operacije za rak testisa i rektuma, između ostalog. U većini slučajeva, operacija se može obaviti kako bi se obrnula ova blokada ili se sperma direktno izvuče iz epididimisa i testisa.

Prevencija

Mnoge vrste muške neplodnosti se ne mogu spriječiti. Međutim, možete izbeći neke poznate uzroke muške neplodnosti. Na primjer:

 

Ne pušite.

Ograničite ili se suzdržite od alkohola.

Izbjegavajte nezakonite droge.

Držite težinu.

Izbegavajte stvari koje dovode do produžene toplote testisa.

Smanjite stres.

Izbegavajte izlaganje pesticidima, teškim metalima i drugim toksinima.

 

roditelj.ba

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave